Itt a szombathelyiek mosolyszínháza, megszületett!

A tegnapi nyilvános rendelkező próbájukra mi is benéztünk. Igen, fogyatékkal élők, akik színházat csinálnak. Ők a Sugár/érintők. Mert még mindig kell egy hely...
 
 

Itt a szombathelyiek mosolyszínháza, megszületett!

A tegnapi nyilvános rendelkező próbájukra mi is benéztünk. Igen, fogyatékkal élők, akik színházat csinálnak. Ők a Sugár/érintők. Mert még mindig kell egy hely...
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Itt a szombathelyiek mosolyszínháza, megszületett!

A tegnapi nyilvános rendelkező próbájukra mi is benéztünk. Igen, fogyatékkal élők, akik színházat csinálnak. Ők a Sugár/érintők. Mert még mindig kell egy hely...

Belépek a szombathelyi színház aulájába, kicsit hajszoltan, szenvedve a júniusi monszuntól. Öt óra lesz, és még mindig nincs vége a napnak.

Egy egyenpólós Down-szindrómás fiú megtorpan, előreenged, később kiderül, ő lesz a Boldog herceg kisfecskéje. Rám néz, egy pillanat alatt elvarázsol. Akkora szeretettel, ami nincs. Mosolyog. Ilyen ez az este is: együtt huszon-egynéhány sérült emberkével, és ugyanennyi mindenen áthatoló, mindent átitató mosollyal. Ők a Sugár/érintők, egy újonnan szerveződött színházi társulás, akikkel már találkozunk, és akik ez alatt az öt hónap alatt elképzelhetetlenül sokat fejlődtek. És valóban már színházat csinálnak.

Januárban az első Boldog herceges próbák egyikére mi is benéztünk, és láthattuk az első szárnypróbálgatásokat. Szó szerint, épp a fecskeséget gyakorolták. Helyzetgyakorlatokat végeztek, majd beszélgettünk Szabó Róbert Endrével, a csoport szakmai vezetőjével, aki a Weöres Sándor Színház színésze. Találkoztunk szülőkkel, és pár lelkes segítővel is, akik fejükbe vették anno, hogy színházat csinálnak.

Akkor nehéz volt elgondolni, ezek a fiúk és lányok egyszer tényleg boldog herceggé varázsolódnak. A csoda mostanra megtörtént. Nem kétség, hatalmas munka ez szülő-gyerek-pedagógus részéről. Ami látszik, nincs görcs, szeretet van, kedvesség és türelem, amiben nézőként is jó elmerülni.

Még nem kész az előadás, ezt bevezetőjében Szabó Róbert Endre is közölte, egy nyitott próbára hívtak, hogy belepillanthassunk a műhelymunkába. A darabbal abban a fázisba vannak, amit szaknyelven rendelkező próbának hívnak. A szöveg jórészt már megy a fiataloknak, még súgni kell itt-ott, a váz kész, de muszáj lesz finomítani, például azt, ki, hol és hogyan jön-megy a színpadnak kijelölt térben.

A darabot, a Boldog herceget erősen redukált formában láthatjuk viszont, megtartották a mese fő vonalát, úgy, hogy közben próbálták egyszerű és világos helyzetekre és jelentekre lefordítani, minimalizálni a szöveges részt, és dramatizálni egy-egy fontos szituációt. Ahogy Szabó Róbert Endre elmesélte, lesznek még mozgásos részek is, amikre Ostyola Zsuzsanna koreográfust nyerték meg. Jordán Tamás pedig, a színház igazgatója megígérte, később, ha elkészül az előadás, itt a színházban helyet biztosítanak a bemutatókra.

Addig is: gratulálunk az eddig elvégzett munkához, és várjuk a bemutatót!

Hogy kik a Boldog hercegek?

A színjátszó csapat tagjai különböző fokú értelmi sérüléssel élnek, akad, aki önállóan szervezi a mindennapjait, többen dolgoznak vagy iskolába járnak. Leginkább Down-szindrómások, de néhány kiemelkedő képességű autista fiatal is színesíti a palettát. Ők azért fantasztikusak a csoportban, mert alapból magányos farkasok, itt pedig képesek együttműködni.

Szab Róbert Endre egyik fő segítője, Karácsony Éva hivatását tekintve építőmérnök, a városházán dolgozik, csak azért végzett egy speciális drámapedagógiai tanfolyamot, hogy downos fiának színházat szervezhessen. Ő a színjátszókör kitalálója, egyik fő motorja.

Másrészt állandó segítő Molnár Péterné Bori is. Ő az a mentálhigiénés szakember, aki már évek óta dolgozik a csoport nagy részével, közös munkájukat játékos csoportfoglalkozások előzték meg. Ők hárman vezetik ezt a tavaly szeptember óta formálódó színjátszókört.

A csoportot egyébként a Napsugár Közhasznú Egyesület működteti, egy nonprofit szervezet, amelynek Bakó Marika az elnöke. 15 éve segítik és szervezik a fogyatékkal élők szabadidejét, kulturális programokat találnak ki. Ők azok, akik a leghátrányosabb helyzetben lévő fogyatékkal élő réteget célozták meg, az értelmi sérült gyermekeket, a fiatalokat és szüleiket. A színjátszókör mellett egyébként már másfél éve működik az egyesület zenekara, Fasching Zsuzsanna zeneterapeuta, főiskolai adjunktus vezetésével. A színjátszók jó része ugyanebből a társaságból érkezett, már összeszokott kis csapat.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés