Karneválszínház: Alain René Le Sage: Szerelmi üzletek 

Nyári esti rosé fröccs, és kész - Kortyoljanak bele a Karneválszínházba

A cél nem több, és nem kevesebb, mint ami a sokezres karneváli őrület közben színházként adható: legyen szórakoztató. Ilyen lett a Szerelmi üzletek.
 
 

Nyári esti rosé fröccs, és kész - Kortyoljanak bele a Karneválszínházba

A cél nem több, és nem kevesebb, mint ami a sokezres karneváli őrület közben színházként adható: legyen szórakoztató. Ilyen lett a Szerelmi üzletek.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Nyári esti rosé fröccs, és kész - Kortyoljanak bele a Karneválszínházba

A cél nem több, és nem kevesebb, mint ami a sokezres karneváli őrület közben színházként adható: legyen szórakoztató. Ilyen lett a Szerelmi üzletek.

Ha Karneválszínház, ahogy írtuk pár hete, akkor alap a közönségbarát darabválasztás, a sikerre pedig idén is garanciát vállal Jordán Tamás, aki sok éve mozgatja a nyári színház szálait Szombathelyen. Idén rátett egy lapáttal az is, hogy rendezőként Valló Péter jegyezte. Dolgozott ő a már társulattal nemegyszer, de most először kapcsolódott bele a szombathelyi karneválozásba.

A darab, amit Valló választott, komédiának ugyan komédia, azonban a legjobbak közül való, - ahogy az olvasópróbán is fogalmazott - olyan alapmű, amit csak kevesen ismerhetnek. Le Sage 1709-ben írt vígjátéka korának legkíméletlenebb társadalomkritikája: ez a Szerelmi üzletek. Nem kell megijedni, csak lazán üt, a felszínt karcolja, társadalomkritikája finom élc, nem nyom agyon. Olyan, mint egy rozé fröccs egy nyári estén, kizárt tőle a másnaposság.

Ilyen sem volt még, cserepes növényekből épült a díszlet

Egy nyári hinta és egy kerti asztal, sok-sok cserepes zölddel, hozzá a megyeháza épülete, megannyi biodíszlet, és pont elég ahhoz, hogy Párizs mellett egy kastély kertjében érezzük magunkat. Kortalan a közeg, lehet Párizs, vagy egy budai villa kertje, Nagy Cili ruhái, pikáns toalettjei illetve a macskajancsis Lovag úr (Kálmánchelyi Zoltán) rózsaszín öltönye, Trezor úr visszafogottan elegáns zakója, mind-mind a helyén van.

Olyan világba érkezünk, ahol mindenki saját érdekeinek a kíméletlen harcosa, a hízelgés a legfőbb erény, minden szívet a haszonlesés és a számítás mozgat. Ahol látszólag minden a szerelem körül forog, amit csak két dolog ír felül, a pénz és a pozíció. A szereplők között egy sem akad, aki őszinte lenne a másikhoz, és ne a saját érdekeit tolná. Mindenkit a határtalan önzés és gátlástalan képmutatás irányít. Nincs igaz szerelem, barátság, hűség, együttérzés – ezek látszata is csupán egy jól felépített üzleti modell része.

A Szerelmi üzletek ilyen kamaradarab, kevés szereplővel, ami alapból nem annyira mozgalmas és látványos, mint például a tavalyi karneválszínházi bemutató, a Vízkereszt volt.

Szövegcentrikus, kevésbé épít a helyzetkomikumokra, sokkal inkább a jellemek és sorsok zűrzavarára. Valló azért ügyesen belecsempész egy-két csetlés-botlást, például játékot a fésűvel, fájdalmas térdeléseket a kavicsos fövenyen, Nagy Cili ruhapróbás kirohanásairól ne is beszéljünk, kellenek ezek a kacagtató gegek.

Régóta figyeljük a karneválszínházi receptúrát, és tényleg, pont ilyennek kell lennie.

A cél nem több, és nem kevesebb, mint ami a sokezres karneváli őrület közben színházként adható: legyen szórakoztató. Legyen instant, egy kis forró vízzel hígítható, azonnal fogyasztható, könnyen emészthető. Aki nem számít másra, az nem csalódik. Na és persze ne hagyjuk le az egészről a tejszínhabot, a nagy neveket sem, akik sikert hoznak egy vidéki színházi produktumnak. Idén a habot Bezerédi Zoltán és Jordán Tamás játéka adja, nemegyszer nyílt színi tapsot kapnak.

Ahogy a többiek is bejáratott szombathelyi kedvencek, Orosz Róbert, Németh Judit, Alberti Zsófi, Nagy Cili is működteti a komédia szálait. Akire viszont érdemes lesz pluszban odafigyelni, az Antal D. Csaba. Újdonsült társulati tag, Bányai Kelemen Barna után ő lehet az ügyeletes sármőr a WSSZ-ben, mi nem bánjuk, van színpadi kisugárzása, ügyes, helyes, valamit tudnak ezek ott Erdélyben. (Ő is, mint Bányai Kelemen Barna a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett).

Karneválszínház: Alain-René Le Sage: Szerelmi üzletek (Turcaret) – vígjáték –

Adott egy szemrevaló, ám megözvegyült, így szűkös anyagi körülmények között élő báróné, aki kénytelen kettős játékot űzni: egyaránt elfogadja a jóképű, ám nincstelen, így folyton őt tarháló márki széptevését (sőt szívesen hozzá is menne), valamint a dúsgazdag, de zavaros hátterű üzletember, Turcaret úr gáláns ajándékokban megnyilvánuló udvarlását (pedig neki egyáltalán nem kíván a felesége lenni). A lebukástól csak egy szolga és egy szobalány fortélyos cselszövései mentik meg – legalábbis egy ideig… Végül aztán az veszít, akiről a legkevésbé gondolnánk, és az nyer, akit a legkevésbé tartottunk erre esélyesnek.

Szereplők:
A báróné/Nagy Cili
Turcaret/Bezerédi Zoltán
Lovag/Kálmánchelyi Zoltán
Márki/Orosz Róbert
Turcaretné/Németh Judit
Lisette/Alberti Zsófi
Frontin /Antal D. Csaba
Szipoly/Jordán Tamás

Dramaturg: Duró Győző
Díszlet: Valló Péter
Jelmez: Benedek Mari
Kellékes: Móri Csaba
Súgó: Zsohár Amália
Ügyelő/Rendezőasszisztens: Egervári György
Rendező: Valló Péter

Bemutató: 2018. augusztus 16. csütörtök 18 óra (esőnap: augusztus 17. péntek 15 óra), Megyeháza udvara

További előadások időpontjai:

augusztus 17. péntek 18 óra (esőnap: augusztus 18. szombat 15 óra)

augusztus 18. szombat 18 óra (esőnap: augusztus 19. vasárnap 15 óra)

augusztus 19. vasárnap 18 óra (esőnap: augusztus 20. hétfő 15 óra)

augusztus 20. hétfő 18 óra (esőnap: augusztus 24. péntek 11 óra)

augusztus 24. péntek 16.30 óra (esőnap: augusztus 26. vasárnap 11 óra)

augusztus 25. szombat 11 óra (esőnap: augusztus 26. vasárnap 15 óra)

augusztus 25. szombat 16.30 óra (esőnap: augusztus 26. vasárnap 18 óra)

Jegyár: 3.700 Ft

Szent Márton-kártya kedvezménye igénybe vehető!

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés