Alacsonyak a Vas megyei bérek - Egyre hátrébb kerülünk az országos listán

Két év alatt 35 ezer forinttal nőtt az átlagkereset Vas megyében, ez a havi bruttó 157 ezer forint azonban jóval alacsonyabb az országos átlagnál.
 
 

Alacsonyak a Vas megyei bérek - Egyre hátrébb kerülünk az országos listán

Két év alatt 35 ezer forinttal nőtt az átlagkereset Vas megyében, ez a havi bruttó 157 ezer forint azonban jóval alacsonyabb az országos átlagnál.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Alacsonyak a Vas megyei bérek - Egyre hátrébb kerülünk az országos listán

Két év alatt 35 ezer forinttal nőtt az átlagkereset Vas megyében, ez a havi bruttó 157 ezer forint azonban jóval alacsonyabb az országos átlagnál.

Néhány nappal ezelőtt arról írtunk, hogy a Nyugat-Dunántúlon egy adózó 1,8 milliárdos tavalyi jövedelmet vallott be, az adózók TOP 100-as listáján pedig 18 vasi szerepel. Ugyanakkor a listán 50 Győr-Moson-Sopron megyei és 32 zalai van. Már ebből le lehetne vonni a következtetést, hogy Vasban alacsonyabbak a jövedelmek, mint a szomszédos megyékben. Az a szóbeszéd is tartja magát, Vasban keresnek a legkevesebbet a munkavállalók.

A 11. helyen a megyék között

Előző cikkünk egy hozzászólója azt írta, milliárdos, százmilliós és néhánymilliós keresetekből nehéz átlagot számolni, ami tényleg igaz. De ennél jobb kapaszkodónk nincs, ezért a Központi Statisztikai Hivatal adatai között böngésztünk. Hozzá kell tennünk, ezek az adatok a hivatalos, azaz bevallott, leadózott kereseteket tartalmazzák. Ezekből lehet kiszámítani az átlagbért.

A legfrissebb infók az idei első negyedév adatait tartalmazzák, és bennük minden bér bruttóban szerepel. Vas megyében ekkor 157 ezer 739 forint volt az átlagbér. Ezzel a megyék rangsorában a 11. helyen szerepelünk. Szomszédaink közül egyedül Győr-Moson-Sopron előz meg minket 177 ezer 441 forinttal. Zala (153.299) és Veszprém (157.314) mögöttünk van.

És akik még mögöttünk vannak: Nógrád (152.694), Bács-Kiskun (151. 789), Békés (148.124), Jász-Nagykun-Szolnok (148.853), Szabolcs-Szatmár-Bereg (152.336) és Somogy (151.842).
Az összes többi megye és Budapest előttünk. A legmagasabb átlagjövedelem persze a fővárosban van, 251 ezer 686 forint. De szép eredményt ért el Győr-Moson-Sopron (177.441), Komárom-Esztergom (181.621) és Pest megye (175.746).

Tavaly kezdődött a visszaesés

Így megállapíthatjuk, hogy a pannon puma Budapesten és környékén, valamint az Észak-Dunántúlon dübörög a legjobban, legkevésbé a Dél-Alföldön, az ország többi részei között pedig minimális a különbség. Mindez persze némileg betudható a gazdasági válságnak, bár a szakértők szerint a kedvezőtlen hatások még csak ezután jönnek majd csőstül.

De mi azért rontottunk egy nagyot a helyezésünkön. Megkerestünk még két adatot: találomra kiválasztottuk a 2003-es és a 2007-es évet. Vas mindkét évben – és a közben lévő időszakban – tartotta a maga hetedik helyét a listán, a visszaesés tehát főként 2008-ban következett be. 2003-ban Vasban 94 ezer 666 forint volt az átlagbér. Ennél alacsonyabb volt Zalában, Baranyában, Tolnában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Nógrádban, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Bács-Kiskunban, Békésben, Csongrádban. Vagyis az ország nagyobbik részében.

2007-ben 128 ezer 333 volt a vasi átlagkereset, a rangsorban szinte pontosan ugyanazokat a helyezéseket láthatjuk, mint négy évvel korábban. Vagyis egy következtetés levonható: Vas megye az elmúlt másfél év alatt tartalékon működik, nem emelkedik olyan mértékben a jövedelem, mint korábban.

Most is az ipari központok a nyerők

Németh Zsolt, a Munkaügyi Központ Szombathelyi Kirendeltség és Szolgáltató Központjának igazgatója azt mondja, Vas megye a 90-es évek elején valóban a utolsó helyek egyikén volt, az évtized végére aztán a középmezőnybe került. A 2000-es évek elején feltornázta magát az első harmadba, ahol tartotta is magát jó néhány évig.

Az adatok szerint viszont ha nem is zuhanás, de a jövedelem növekedésének lassulása jelentkezik. Érdemes megnézni, milyen területek fejlődnek aránylag jól.

A Dunántúlon ilyen az északi rész, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom. Amelyek már évtizedek óta ipari központoknak számítanak. A főváros környéke mindig is vezető volt, nem hiába, hiszen itt koncentrálódik a gazdaság, a kultúra, az oktatás.
Az Alföld és Észak-Magyarország pedig tartja magát, ha nem is kiemelkedően, de fejlődik, a már korábban is elmaradtnak tekinthető térségek most is annak számítanak

A pénzügyben lehet a legjobban keresni

Szóval, alapvetően nincsenek nagy változások, hacsak Vas megye négy helyezéssel történt visszaesését nem nevezzük annak. Érdemes megnézni a KSH grafikonját, amely Vas megye átlagbéreit tartalmazza ágazatonként. Ebből kiderül, hogy a közigazgatás és a pénzügyi tevékenység vezet, a legkisebb a bér a szálláshely szolgáltatásban és a vendéglátásban.

Persze, anélkül, hogy vádaskodnánk, annyit azért leírhatunk, éppen az utóbbiak azok, ahol a leginkább működik a minimálbéres bejelentés, a közigazgatásban pedig erre nincs mód. Szóval, valószínű, hogy a grafikon – és egyéb adataink – nem a valós képet tükrözik.

Az is szembetűnő, hogy az ipari termelés 2007-ben látványosan emelkedett a megyében, 2008 közepén tetőzött, majd meredek zuhanásba ment át, ami jelenleg is tart.

Vasváron nagyon nehéz

És még egy grafikon, a munkanélküliségi adatok területenként. Láthatjuk, hogy a megyei átlag 9,6 százalék, ami azért elég magas, ezen belül pedig Szentgotthárd (13,8 százalék) és Vasvár (18,4 százalék) van a legrosszabb helyzetben. A legjobban pedig Szombathely, ha a 7,9 százalékot jónak lehet nevezni. De emlékezzünk vissza, a 90-es évek elején országosan 18-20 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

Ez azonban nem vigasz, tény, hogy komoly gondok mutatkoznak Vas megyében. Ideje lenne, ha a pannon puma ide is betenné a lábát, ha létezik egyáltalán…

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés