Ez a két szombathelyi fa elesett a gazdasági érdekkel vívott küzdelemben

Két napon át próbálták őket megmenteni, hiába.
 
 

Ez a két szombathelyi fa elesett a gazdasági érdekkel vívott küzdelemben

Két napon át próbálták őket megmenteni, hiába.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Ez a két szombathelyi fa elesett a gazdasági érdekkel vívott küzdelemben

Két napon át próbálták őket megmenteni, hiába.

A Pelikán park és környéke az egyik legszebb része Szombathely belvárosának. Köszönhetően a sok zöldterületnek és néhány szépen felújított régi épületnek. Ilyen például a régi szülészet, a mai Pelikán Palace irodaház is.

Az irodaház aljában egy étterem is található, amelynek nemrég új tulajdonosa lett. És itt kezdődtek a gondok. A társasház alapító okirata szerint ugyanis az étteremhez tartozó terasz az étterem tulajdonosának kizárólagos használatában van. De hogy mit jelent ez a kizárólagos használat, abban a házban lakók nem értenek egyet.

A vendéglátóhely tulajdonosa úgy döntött: felújítja és bővíti az eddig elhanyagolt teraszt. Ennek során kivágják az ott álló két fát. Köztük ezt a gyönyörű nagy hársat.

A felújítás és bővítés tervét a május 2-i, társasházi közgyűlés elé vitték, ahol több tulajdonos tiltakozott a fák kivágása ellen. Állítólag végül szóban olyan kompromisszum született, hogy hozzájárulnak a terasz 100 négyzetméteres bővítéshez, ha megmaradnak a fák. Hozzák vissza így a következő gyűlés elé a témát, hogy dönthessenek.

Az e hét csütörtökjén tartandó társasházi közgyűlés előzetes napirendi pontjai között azonban már nem volt ott a téma, sőt, a múlt pénteken megjelentek a favágók a Palace udvarán. A ház megbolydult, hogy megállítsák a favágókat, a társasház kezelője még hivatalos levelet is küldött az étterem tulajdonosának. Ebben azt írja, hogy a társasház közgyűlésének határozata nélkül a fák kivágása jogellenes, így kérik, hogy a társasház engedélye nélkül ne bántsák őket. A teljes levél itt olvasható.

Pénteken még úgy tűnt, a tiltakozás miatt csak a kisebbik fát vágják ki, a nagyobbik megmarad. Szombaton délelőtt azonban elesett a nagy hárs is. Az udvar most fa nélkül maradt, az évtizedek óta ott álló hársfasor pedig foghíjas lett.

Ezek után megkerestük az étterem tulajdonosát is, hogy miért nem tudtak megegyezni a ház lakóinak egy részével, illetve miért volt szükség a fák kivágásra. Ő azonban végül úgy döntött: nem óhajt nyilatkozni.

Érvek és ellenérvek:

Ki kell vágni a fát: mert úgynevezett könnyező hárs, amelyről álladóan ragacsos valami hullik, amit nehéz takarítani, mert úgy többen férnek el a teraszon, mert majd egy modern árnyékoló szerkezet lesz helyettük. Nem kell kivágni: mert a fák élőlények, nem pusztítjuk őket kényünkre-kedvükre, mert ez a hárs történelmi érték, hozzá tartozik az épülethez, nem kell nála jobb árnyékadó. Ráadásul árnyékot ad a többi irodánk is, mert ha bekerülünk egy társasházba, egyeztessünk a többiekkel, mielőtt ilyen dolgokba fogunk.

Ezek azonban csak elméleti érvek, hogy jogilag kinek van igaza, azt a bíróság döntheti el, perelni pedig a társháznak van joga. Mi pedig az önkormányzathoz fordultunk, hogy kiderítsük, valóban meg van-e minden engedély a fakivágáshoz. És egyáltalán: milyen esetben szólhat bele egy fa kivágásban az önkormányzat. A válasz alul, keretben olvasható.

Ami azonban már most biztos: ez a két hárs elesett a múlt heti harcban. A képekre kattintva megnézheti meg elmúlásuk történetét.

Az önkormányzat válasza

Tájékoztatom, hogy a Pelikán Palace Irodaház (6925/7/A/1 hrsz) a 6925/7 hrsz-ú társasházi tulajdonban lévő területen helyezkedik el, mely magába foglalja az étterem teraszát is. Mivel az érintett terület nem közterület, így az ingatlanon lévő fák kivágásához hatósági engedélyt nem kellett kérni.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés