Nagyon kell a zebra a nagyszállóhoz, mert sokan nem ismerik a KRESZ-t

A gyalogosok egy része vakon vágtat át az úton, az autósok közül pedig túl sokan hiszik azt, hogy elsőbbségük van. Szombathelyi KRESZ-helyzetek.
 
 

Nagyon kell a zebra a nagyszállóhoz, mert sokan nem ismerik a KRESZ-t

A gyalogosok egy része vakon vágtat át az úton, az autósok közül pedig túl sokan hiszik azt, hogy elsőbbségük van. Szombathelyi KRESZ-helyzetek.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Nagyon kell a zebra a nagyszállóhoz, mert sokan nem ismerik a KRESZ-t

A gyalogosok egy része vakon vágtat át az úton, az autósok közül pedig túl sokan hiszik azt, hogy elsőbbségük van. Szombathelyi KRESZ-helyzetek.

December elején újították fel a Király utca egy szakaszát (a Március 15. tér és a nagyszálló közt). A felújítás körülbelül két hétig tartott, több helyen javították a járdát, felmarták az utca egy részét, javították a padkákat, orvosoltak egy csőtörést és hasonlók. A felújítás után jeleztek pár hibát is, de ez csak helyenként jellemző. Ami viszont fennakadást okozhat a mindennapokban:

a felfestések hiánya

Az utca bal oldalán megvannak a parkolóhelyeket jelző vonalak, a jobb oldalon viszont nincsenek. És még egy zebra (kukacoskodók kedvéért: gyalogátkelőhely) is hiányzik a nagyszálló mellett.

Az, hogy nincsenek felfestve a parkolóhelyek, valójában nem is gond. Minden jogosítvánnyal rendelkező autós, a KRESZ-szabályok tudatában képes értelmesen leparkolni. Minden sofőr tudja, hogy két autónyi helyre nem illik egy kocsival parkolni. Egyesek azt is tudják, hogy ha csak egy autó áll a szakaszon, akkor érdemes ahhoz igazodni, mert így nem lesznek fölös, félautónyi lyukak/hézagok. A "parkolókockák" festésének hiánya miatt egyébként érzetre több autó fér el ezen a szakaszon, mint korábban.

Az autós tudja, hogy a Március 15. téri körforgalom Király utcai kijáratánál elhelyezett megállni tilos táblát a parkolást jelző tábla oldja fel, tehát annak vonalától lehet szabályosan parkolni. Persze olyan életszerű apróságokon szerencsére a hatóság sem akad fenn, hogy a tábla előtt is megállnak, mert van ott bőven hely (ez korábban forgalom elől elzárt terület volt felfestés szerint).

De még azt is ki lehet bírni, hogy egyesek a fentebbi ésszerűséget nem tartva, az útburkolati jelzés adta intelem hiányában csak leszarom módon otthagyják a kocsijukat kétautónyi helyen. Persze az is benne van a pakliban, hogy a szabályosan letett autó körül pár óra alatt annyit változik a közeg, hogy az aktuális helyzetben már az lesz, aki "rosszul áll". Amúgy Bécsben és Franciaországban is nagyon sok helyen nincsenek kijelölt (felfestett) parkolóhelyek, így rengeteg autó tud - egymáshoz közel - leparkolni. Összességében talán kijelenthetjük, hogy

nem hiányzik a parkolóhelyek felfestése, csak a parkolási kultúrán kéne javítani

Kell a zebra, mert mindenki azt hiszi, hogy elsőbbsége van

A kérdéses sarkon a nagyszállónál hiányzó zebra viszont már beleszól a hétköznapokba. A Király utcában kint lévő gyalogátkelőhelyet jelző tábla még értelmezhető, annak az átkelőhelynek a felfestése részben megmaradt. Az autósok is látják, képesek megállni előtte (ha akarnak).

Viszont ha ebben a kereszteződésben jobbra fordulunk, akkor ott is van egy jelzőtábla, az emberek fejében már megszokott egykori gyalogátkelőhely vonalán picivel túl, és ez a rész lett az utóbbi időben egy kicsit kalandos szakasz, átkelési szempontból.

A gyalogátkelőhelyet jelző tábla nem utasít, csak tájékoztat. Igaz most nincs miről tájékoztatni, de legalább figyelmeztet (mondjuk mire a táblát meglátja az autós, addigra már a gyalogosokat is észreveszi). A gond azzal van, hogy amióta nincs zebra, azóta egyre több az olyan szituáció, ami alapján borítékolható, hogy a kormánykereket tekergető illető nem ismeri a KRESZ-t.

A gyalogosnak van elsőbbsége

Tehát hiába nincs zebra, az adott helyzetben a lekanyarodó autóval szemben a gyalogosnak van elsőbbsége. Hiába nagyobb az autó, hiába erősebb, hiába V8-as, hiába dübörög, hiába adná ki jól az ívet a lendület, a gyalogost el kell engedni. Ez persze most sokszor nem történik meg, korábban a zebra sokakat "stoppolt" fejben. Most tíz esetből ötször azt tapasztaljuk, hogy az aszfalt csak az autóké, a gyalogos pedig várjon vagy fusson. Megjegyezzük mégegyszer: nem mindenki ilyen agresszív, szerencsére sok az előzékeny autós is.

A gond még abban is lakozik, hogy elég sokszor nem keresik a kontaktot egymással a közlekedésben résztvevők. A gyalogos nem figyel az autósra és fordítva sem.

A gyalogosok egy része szerint körbe sem kell nézni, a zebra pedig szent terület, ahova lerohanni is lehet, vagy épp telefont bámulva rásétálni.

Az autós nem akadályozhatja a gyalogos átkelését, a gyalogos pedig köteles meggyőződni a forgalmi körülményekről (tehát körül kell néznie), mielőtt az úttestre, vagy kijelölt gyalogátkelőhelyre lép.

Ezt Unger Józseftől, közlekedési szakértőnktől tudtuk meg. Szerinte elég Sopronig elmenni, ahol sokkal jobb a közlekedési morál, előzékenyebbek az autósok és a gyalogosok körültekintőbbek. Persze Szombathelyen sem vészes a helyzet, csak itt sokkal többször találkozni dudálással, kitartott középső ujjakkal, tolatva parkoláskor ránkállóval, kétkerekűeket semmibe vevőkkel és

a kultúrált közlekedést (autómárkától és nemtől függetlenül) fényévnyi távolságból leszaró sofőrökkel.

Szóval kéne oda az a zebra, legalább elrettentésnek. Megkérdeztük a SZOVÁtól mire várható a gyalogátkelőhely visszaállítása, és megtudtuk, hogy ez nem hozzájuk tartozik. Az önkormányzat szerződésben rögzítette a kivitelezővel az útburkolati jelek helyreállítását is, a SZOVÁhoz nem érkezett megrendelés festést illetően.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés