Erre jó a szombathelyi zsinagógaudvar, ígéretes zenekarok premierjét láttuk

Alig 16 Celsius volt, de nem ártott a hangulatnak.
 
 

Erre jó a szombathelyi zsinagógaudvar, ígéretes zenekarok premierjét láttuk

Alig 16 Celsius volt, de nem ártott a hangulatnak.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Erre jó a szombathelyi zsinagógaudvar, ígéretes zenekarok premierjét láttuk

Alig 16 Celsius volt, de nem ártott a hangulatnak.

Szombat este (megint) bebizonyosodott, hogy nagy szükség van olyan helyszínekre, mint a szombathelyi zsinagógaudvar, ahol a Jam Music és a Szimfónia kávézó évek óta rendezi meg nyári koncertsorozatát. Valahogyan úgy alakult, hogy a hivatalos városi rendezvényeken már a megszokás uralkodik, ugyanazok a fellépők, néha egy-egy, tehetségkutatón feltűnt újonc, de különben semmi különös.

Miközben a döntéshozók fejében az van, hogy csak semmi kockázat, a lényeg, hogy jöjjenek a népek, az állami és önkormányzati támogatástól mentes, alig pár helyszín sokkal jobban ápolja a kultúrának ezt a szegletét, és teret ad olyan csapatoknak, akiknek gyakorlatilag alig van esélyük a hivatalos programokba bekerülni.

Még a sok zenekart felvonultató nagyrendezvények, mint például a karnevál is csak az eldugottabb helyszíneken, a legkevésbé közönségbarát időpontokban ad helyet a minőségibb fellépőknek. Sajnos, mert lenne kínálat és lenne igény is.

Szombat este alig 16 fok volt, fújt a szél, a Csótónál a Szentivánéj programjai dübörögtek, a tévében ment a svéd-német meccs. de a zsinagógaudvarban azért ott volt pár tucatnyi közönség. Pedig két új formáció mutatkozott be, igaz, egyik sem előzmények nélküli.

Az Attila és barátai nevet már hallhattuk, tavaly írtunk is róluk, de ez egy új csapat. Holdosi Attila zenekaráról van szó, ő az, aki - szerencsére - egyre több szerepet vállal a város könnyűzenéjének szervezésében. Ugyanezen a néven volt már zenekara, de most új tagokkal álltak ki. A régiből gyakorlatilag a gitáros Holdosi és az énekes Kulhay András maradt, a többieket (Horváth Csaba - nagybőgő, Gazdag János - ütőhangszer, Tomena Ákos - szárnykürt) a szimfonikus zenekar művészei közül toborozták.

Laza jazzt hallottunk, a régi formációtól kissé túlzottnak ható zsúfoltságot szellős, odafigyelős zenélés váltotta fel. Élvezet volt hallani, és látszott, hogy élvezet volt játszani is. Némi humor, irónia, hangszertudás és profi hangszerelés. Kár, hogy csak pár számot hallottunk tőlük, persze, tudjuk, alakulófélben lévő zenekarról van szó. Várjuk a folytatást.

A Bara Blues is új együttes, és nekik is van elődjük. Tavaly a karneválon néztük meg (ismét) a kőszegi Fuzz Boxot, és nem nagyon tudtunk róluk rosszat írni. A Bara Blues a Fuzz Box mellett működik, az alapgárda (Pontyos Gábor - gitár, Kappel Ottó - bass, Schwahofer Zsolt - dob) ugyanaz, de a kísérőgitáros itt Schwahofer Gergő, az énekes pedig Mag Barbara. Sőt, néhány számban vendégként jelen volt Cser Ágnes is, aki egyszerűen lenyűgözött minket hangjával és intonációjával.

A Bara Blues covercsapat, feldolgozásokat játszanak, amibe beleférnek Prince, a Led Zeppelin, Jimi Hendrix számai, de a számomra különösen kedves Mustang Sally is.

Ez egy olyan zenekar, akik tényleg ápolják a nagy elődök hagyatékát, hozzáteszik a magukét, és mindezt lazán, játékosan. Hogy legyen azért kritika is benne, a konferáláson illene javítani, ez ma már így nem igazán megy. De első koncertjük volt, elnézzük.

Szóval, ha minőségi zenét keresnek a nagyprogramok szervezői, néha nézzenek be a zsinagógaudvarba is. nem nyúlnak mellé.

Ja, és nehogy elfelejtsük, mindkét csapat ingyen vállalta a fellépést, a bevétel teljes egészében a a teljes bevétellel a Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítványt támogatják. Szép gesztus.

A nyári koncertsorozat folytatódik, részletek itt.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés