Hamarosan több időskorú él Magyarországon, mint gyermek és fiatal

Sokatmondó ábra Magyarország elöregedéséről.
 
 

Hamarosan több időskorú él Magyarországon, mint gyermek és fiatal

Sokatmondó ábra Magyarország elöregedéséről.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Hamarosan több időskorú él Magyarországon, mint gyermek és fiatal

Sokatmondó ábra Magyarország elöregedéséről.

Félelmetes sebességgel öregszik Magyarország, Vas és Zala megye az élbolyban - írtuk tavaly októberben. Az elöregedés mértékét az úgynevezett öregedési indexszel számítják, ami azt mutatja, hogy 100 gyermekkorúra hány időskorú jut. A KSH akkori legfrissebb adatai szerint Vas megyében, 2001-ben, tehát nem is olyan régen, még 94 volt az úgynevezett öregedési index, azaz több gyerek volt, mint öreg.

Az index mára 145-re kúszott fel, ami azt jelenti, már messze több a nyugdíjas, mint a fiatal. Egészen pontosan: jelenleg

megyénkben 33.448 gyerekre 48.539 öreg jut.

A KSH akkori előrejelzése szerint a fent említett öregedési index országos átlaga a jelenlegi 128-ról 2030-ra 170-re ugrik, hogy 2060-ra valahol 250 és 300 között legyen; azaz egy gyerekre három öregember jut majd.

Másfél héttel ezelőtt szombathelyi adatokat közöltünk, ma 100 gyermekkorúra 152 időskorú jut Szombathelyen. A városban gyébként már évek óta több az időskorú, mint a gyermekkorú, ebben a táblázatban a részletes adatok:

Most pedig a hvg.hu az Eurostat előrejelzése alapján azt írja, hogy Magyarországon alig húsz év múlva már több 60-64 év közötti magyar fog élni, mint ahányan bármely már korosztály tagjai lesznek.

Az előrejelzés szerint 2080-ban a lakosság 7,7 százalékát tehetik ki azok, akik akkor legalább 85 évesek lesznek, vagyis az 1995 előtt születettek (most a 85 évesnél idősebbek aránya 1,9 százalék). Azzal, hogy a mostani fiatalok hosszú életre számíthatnak, nincs is baj, az már annál rosszabbul néz ki a korfán, hogy mennyire kevés középkorú, fiatal felnőtt vagy gyerek lehet az országban néhány évtized múlva.

Az alábbi ábrán színessel a 2017-es magyar korfát láthatjuk, köré rajzolva a 2080-as előrejelzést:

Az elöregedés következményeit fél évvel ezelőtti cikkünkből idézzük:

Az aktív keresőknek sokkal több nyugdíjast kell majd eltartaniuk. Az idősebbek csak később tudnak nyugdíjba menni, különben fenntarthatatlan lesz a nyugdíjrendszer. Az egészségügyre hatalmas nyomás nehezedik majd. Arányaiban sokkal több lesz közöttünk az idős, beteg ember. Még több lesz a magányos ember (főleg nők körében, merthogy a férfiak korán halnak). Települések, sőt egész országrészek néptelenednek majd el. Iskolák és óvódák végtelen sora zár majd be. Bizonyos szakmákban óriási hiány lesz majd. Radikálisan átrendeződik az ingatlanpiac. Iparágak épülnek majd ki az idősek kiszolgálására. Tovább gyengül a fiatalok érdekérvényesítő képessége a politikában. Az ország elöregedése tovább gyorsítja a fiatalok elvándorlását.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés