Kormánymű hiba esetén, mennyibe kerül a felújítás?!

Ha odafigyelünk az előjelekre, akkor rengeteget spórolhatunk.
 
 

Kormánymű hiba esetén, mennyibe kerül a felújítás?!

Ha odafigyelünk az előjelekre, akkor rengeteget spórolhatunk.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Kormánymű hiba esetén, mennyibe kerül a felújítás?!

Ha odafigyelünk az előjelekre, akkor rengeteget spórolhatunk.

Szerencsére nem túl gyakori, hogy kormánymű hiba miatt kell felkeresnünk kedvenc autószerelőnket, aki vagy cserét vagy kormánymű felújítást javasol. Sajnos azonban az előjeleket nem mindig veszik komolyan az autósok és már csak akkor kerül a jármű biztos kezekbe, amikor már megtörtént a baj.

Pedig a kormánymű hibák általában nem hirtelen előforduló gondok. Általában valamilyen előjel figyelmezteti a járművezetőket arra, hogy a kormánymű felújításra szorul.

A kopogó, recsegő hangok vagy a szervo hatás kihagyása mind-mind előjele lehet egy meghibásodott kormánymű rendszernek. A kormánymű hibák széles skálája ismert, amelyek közül a legjelentéktelenebb és legjellemzőbb, amikor egyszerűen a tömítés meghibásodása vagy sérülése miatt csöpög belőle a szervoolaj.

Azonban ha már kopogó hangot észlelünk vagy szorulást tapasztalunk akkor az már komolyabb, baleset veszélyesebb hibákhoz is vezethet. Ezeket mindig vegyük komolyan és amint lehet, vigyük autó szervizbe a kocsinkat.

Kormánymű hibáknál könnyebb a bajt megelőzni

Talán hihetetlennek tűnik, de a legtöbb esetben, amikor a kormánymű felújítás ára elérheti az 50-80 ezer forintos értéket is, a nagyobb kiadás megspórolható lehetett volna. Hiszen egyetlen alkatrész cseréjével az élettartamát bőven meghosszabbíthatjuk a kormányműnek.

Ez, a mindössze pár ezer forintos alkatrész pedig a porvédő gumiharang. Ez a gumi az axiál csukló és a kormánymű közötti részen helyezkedik el és ez biztosítja, hogy a kormánymű belső részébe ne kerüljön be szennyeződés. Érdemes tehát pár havonta ellenőrizni ennek állapotát.

A porvédő gumiharang állapota rendkívül fontos momentum a kormánymű felújítás megelőzésének és hibáinak elkerülésének érdekében. A gumiharangot pár perc alatt ellenőrizhetjük mi magunk is, ezért nem kell szervizbe vinni az autónkat.

Az ellenőrzéshez, a kerekeket kell végállásig tekerni, és mindkét első kerék mögé bekukkantani. Ha azt látjuk, hogy az alkatrész nincs a helyén vagy csak repedezett akkor szinte biztosra vehetjük, hogy pár hét múlva már a szervóolaj is szivárogni fog. Az itt bekerült szennyeződés ugyanis végzetes lehet egy kormánymű számára. Vigyázzunk tehát rá, mert az itt bejutó szennyeződés tönkreteszi a tömítéseket és a fogasléc rozsdásodásához is vezethet!

Milyen költségekkel számolhatunk kormánymű hiba és kormánymű javítás esetén?

Akárcsak más részének az autónak, a kormánymű hibának is sokféle árkategóriás javítási költsége létezik, attól függően milyen probléma áll fel. Egészen más az ár, ha csak egy pár ezer forintos kis alkatrészt kell cserélni, mintha az egész kormánymű felújításra szorul vagy újat kell vásárolni.

Ha már biztos, hogy az egész kormánymű cserére vagy javításra szorul, akkor legolcsóbban egy bontott, használt kormányművel úszhatjuk meg. Ennek költsége 30-40 ezer forint, viszont erre nincs garancia. Ha garanciát is szeretnénk, válasszuk a második legolcsóbb megoldást, a kormánymű felújítást! Ennek ára már 45-75 ezer forint körül mozog, ám akár több év garanciát is kaphatunk a cserélt alkatrészekre és így egy, a gyárival egyenértékű, új alkatrészt kapunk.

A következő lehetőség, ha egy gyári felújított kormányművet vásárolunk. Ez tulajdonképen egy olyan, teljesen új, dobozos alkatrész amely garantálja a minőséget. Ennek az ára 100-200 ezer forint körül mozog autótípustól függően. Ebben az esetben nem kell kivárni az akár több napos javítási időt, hanem a szervizben egyeztetett időpontban szinte azonnal cserélhető is a meghibásodott kormánymű, erre az újra.

Fontos, hogy ilyen esetben a mi hibás kormányművünket ott kell hagynunk cserealkatrészként. Azonban ha a mi régi kormányművünk nem javítható, további 30-80 ezer forint betét díjat is kell fizetnünk. A legutolsó megoldásnál azonban még így is jobban járunk, hiszen a végső megoldás, ha egy teljesen új, gyári kormányművet vásárolunk. Ezek ára 200 ezer forinttól kezdődnek és akár 500 ezer forintba is kerülhetnek. Gondoljuk tehát meg, hogy melyik verziót válasszuk!

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés