Közel egymilliárdot tettek a kőszegi felsőfokú intézetbe, most megszűnik

Tavaly novemberben jelentették be az intézet megalakulását, több évig tartott az előkészítése.
 
 

Közel egymilliárdot tettek a kőszegi felsőfokú intézetbe, most megszűnik

Tavaly novemberben jelentették be az intézet megalakulását, több évig tartott az előkészítése.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Közel egymilliárdot tettek a kőszegi felsőfokú intézetbe, most megszűnik

Tavaly novemberben jelentették be az intézet megalakulását, több évig tartott az előkészítése.

Nagy dobásra készül Kőszeg - írtuk tavaly augusztus végén. Idézet a cikkből:

Egy komplex, integratív típusú város-, vidékfejlesztési koncepcióval állunk szemben, ami mögött másfél milliárd forint közvetlen kormánytámogatás, kutatói ösztöndíjprogramok, megannyi kőszegi civilszervezet, a veszprémi központú, de kőszegi kampuszt építő Pannon Egyetem, az önkormányzat, egyházak és ki tudja, hány kőszegi polgár áll. A kutatás-fejlesztésért elsősorban a projekt „házigazdája”, az ISES Alapítvány felel, amelynek munkatársaikét évtizedek óta szervezik a nemzetközi nyári egyetemeket, konferenciákat és egyetemi képzéseket Kőszegen.

Két hete még újabb feladatokat kaptak

A program vezetője az ismert szociológus, Miszlivetz Ferenc professzor állt, aki legendásan jó kapcsolatokat ápolt Orbán Viktorral, még a rendszerváltás körüli idők óta. A nagy tervek azonban most kútba estek, legalábbis akkor, ha a kormány elfogadja Lázár János kancelláriaminiszter előterjesztését, amit a bürokráciacsökkentés jegyében jelentett be.

A hvg,hu összeállításából kiderül, hogy összesen 73 állami intézményt szüntetnek meg, vannak köztük nehézsúlyúak, de olyanok is, amelyek megalapításának sem volt értelme. A megmaradó intézményeket pedig beolvasztják a minisztériumi struktúrákba, köztük eddig független értelmiségi műhelyeket is, és ettől kezdve ezek is kézivezérléssel működnek majd.

A jogutód nélkül megszüntetésre ítéltek listáján (lásd alul, keretben) rajta van a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) is, ami azért is furcsa, mert tavaly novemberben született meg a kormánydöntés a megalapításáról, de az előkészítés már hosszú évek óta folyik. Az intézetnek két hete még jövőbeni feladatokat is előírtak abban a szerződésben, ami Kőszeg város önkormányzata, valamint a Pannon Egyetem és az FTI közötti együttműködésről szól.

Közel egymilliárd forint

A tavaly őszi kormányhatározat arról is rendelkezett, hogy 2015 hátralévő hónapjaira 157,4 millió, 2016-ra pedig 826,7 millió forintos támogatást kap a költségvetéstől. Az összeget a kormány decemberben pótlólag még meg is toldotta 100 millió forinttal.

Pedig Kőszegen nagyon dolgoztak a megvalósításon, tavaly szeptemberben ezt meg is néztük. A végső döntés még hátravan, de a hvg.hu szerint Miszlivetznél nagyobb lobbierővel rendelkezők, így jelenlegi miniszterek is hiába kilincseltek Orbán Viktornál a lista módosítása miatt.

Jogutód nélkül megszűnők

BM Nemzetközi Oktatási Központ, Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ, Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, Herman Ottó Intézet, Külügyi és Külgazdasági Intézet, Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság, Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, Magyar Nyelvstratégiai Intézet, Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet, Nemzeti Művelődési Intézet, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, Országos Közegészségügyi Központ.

Minisztériumokba integrálódók

Agrárgazdasági Kutató Intézet, Balassi Intézet, Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, Földmérési és Távérzékelési Intézet, Hagyományok Háza, Haszonállat-génmegőrzési Központ, HM Hatósági Hivatal, HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal, HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatala, HM Védelemgazdasági Hivatal, HM Védelmi Hivatal, Igazságügyi Hivatal, Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek, Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, Közlekedésbiztonsági Szervezet, Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Nemzeti Akkreditáló Hatóság, Nemzeti Befektetési Ügynökség, Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Nemzeti Kommunikációs Hivatal, Nemzeti Közlekedési Hatóság, Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága, Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, Nemzeti Sportközpontok, Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, Növényi Diverzitás Központ, Oktatási Hivatal, Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ, Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Országos Epidemiológiai Központ, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség, Országos Meteorológiai Szolgálat, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Türr István Képző és Kutató Intézet.

Más állami szervekbe olvadók

A Veritas Intézetbe: Nemzeti Örökség Intézete, Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalba: Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság.

Az MNV Zrt.-be: Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központba: Országos Vérellátó Szolgálat.

Forrás: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ME/90/2016. számú előterjesztése

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés