Nagy dobásra készül Kőszeg: egyeteme is lesz?! Közben újítják már a Zwingert és az Európa-házat is

A KRAFT-projekt részeként még további öt belvárosi épületet is felújítanak. Mutatjuk, hogyan állnak az építkezések, hol, milyen új funkciókat kap Kőszeg.
 
 

Nagy dobásra készül Kőszeg: egyeteme is lesz?! Közben újítják már a Zwingert és az Európa-házat is

A KRAFT-projekt részeként még további öt belvárosi épületet is felújítanak. Mutatjuk, hogyan állnak az építkezések, hol, milyen új funkciókat kap Kőszeg.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Nagy dobásra készül Kőszeg: egyeteme is lesz?! Közben újítják már a Zwingert és az Európa-házat is

A KRAFT-projekt részeként még további öt belvárosi épületet is felújítanak. Mutatjuk, hogyan állnak az építkezések, hol, milyen új funkciókat kap Kőszeg.

De mi a KRAFT? Miért épp ez a rövidítése a kőszegi „Kreatív város – fenntartható vidék” elnevezésű mintaprojektnek? „Mert ennek van értelme:)” - mosolyog Bokányi Péter, belvárosnéző túránk kísérője, aki nem mellesleg a projekt kommunikációs felelőse. A viccet félretéve elámulunk, mi mindent terveznek, újítanak fel mostanában Kőszegen a „KRAFT” (németül erő, képesség) fedőnév alatt.

Egy komplex, integratív típusú város-, vidékfejlesztési koncepcióval állunk szemben, ami mögött másfél milliárd forint közvetlen kormánytámogatás, kutatói ösztöndíjprogramok, megannyi kőszegi civilszervezet, a veszprémi központú, de kőszegi kampuszt építő Pannon Egyetem, az önkormányzat, egyházak és ki tudja, hány kőszegi polgár áll. A kutatás-fejlesztésért elsősorban a projekt „házigazdája”, az ISES Alapítvány felel, amelynek munkatársaikét évtizede óta szervezik a nemzetközi nyári egyetemeket, konferenciákat és egyetemi képzéseket Kőszegen.

Az eredeti javaslat Kőszeg-Szombathely együttes fejlesztéséről szólt

A KRAFT-projekt egy merőben újszerű település- és városfejlesztési stratégia, amit Miszlivetz Ferenc professzor (a KRAFT program vezetője) és munkatársai dolgoztak ki, még 2012-ben. Az eredeti javaslat Kőszeg-Szombathely városegyüttes integrált fejlesztését tűzte ki célul, a realitások azonban arra sarkallták a kutatókat, hogy legyen az első projekt helyszíne csak Kőszeg, amelyen aztán a módszer hatékonyságát le lehet mérni.

Első körben olyan emblematikus, művelődés- és helytörténeti szempontból is érdekes és értékes kőszegi épületeket vontak be a projektbe, amelyek többsége jelenleg üresen áll, a felújítást követően viszont a helyiek bevonásával új funkciót nyerve működnének. Így került látókörükbe hét fontos, elhanyagolt, üresen álló épületből álló épületegyüttes, aminek felújításába belekezdtek: a Művészetek Háza, a Zwinger, az Európa-ház, a Chernel-palota, a Bálház és a jezsuita, később bencés rendház és a zsinagóga. Ezen művelődéstörténetileg is fontos épületek egytől egyig a történelmi belvárosban, szinte egy útvonalon, egy körzetben találhatóak.

Az elképzelést felkarolta a kormány, és 2014 óta kiemelt projektként kezeli. Egyrészt úgy segített, hogy megvásárolta azokat az épületeket, amelyek nem voltak önkormányzati tulajdonban, így került állami tulajdonba a Művészetek háza, a Chernel-palota, a Bálház és a zsinagóga, másrészt forrást biztosít az épületek felújítására. Közben szakértők bevonásával folyt az ötletelés, több civil fórumon is vitatták a kőszegiek az épületek lehetséges jövőbeli funkcióit.

A kormány hazai másfél milliárd forinttal járult hozzá

„Elkészült a Kraft projekt keretét adó megvalósíthatósági tanulmány, amely integrált fejlesztési koncepcióként tartalmazza a kőszegi Kraft-projekt fő fejlesztési irányait, nevesíti közreműködő partnereit és a fejlesztések megvalósításához szükséges, a Kraft gerincét alkotó projektlistát indikatív költségvetéssel. Az itt felsorolt projektek gazdái már azzal az előnnyel tudnak európai uniós vagy hazai forrásra pályázni, hogy projektjük egy nagy fejlesztés részeként a helyi és kormányzati szereplők támogatásával bír, és már kialakított együttműködésekkel rendelkezik.” - magyarázza Bokányi Péter.

Időközben a kormány hazai forrásból másfél milliárd forinttal járult hozzá a mintaprojekt megindításához. Ebből a keretből kerültek megvásárlásra az épületek és felújításra az ingatlanok, valamint az épületeket összekötő, patinás Chernel utca.

Hol mi lesz? Mire hasznosítják az épületeket?

A tervek szerint Kőszegen – meséli Bokányi Péter - létrejön a „Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete”, az Institute for Advanced Studies, egy olyan magas szintű inter- és transzdiszciplináris kutatásokat folytató új típusú intézmény, amely nagymértékben hozzájárulhat a nemzetközi, főként európai kutatási hálózatokba való bekapcsolódáshoz. A tervek szerint a tavaly elindított Új Közép-Európa-program folytatásaként évente ösztöndíjprogramokat hirdet, a kutatók pedig a világ minden tájáról – jelentős részben természetesen Közép-Európából - érkeznek. Az új központban a tehetséges pályakezdő és a már kimagasló eredményeket elért senior hazai és külföldi kutatók és alkotóművészek ideális feltételek között, nemzetközi színvonalú környezetben dolgozhatnak, és cserélhetnek eszmét.

A KRAFT-projekt egyik meghatározó partnere a regionális hálózatot sikeresen építő veszprémi székhelyű Pannon Egyetem kezdetnek az Európa-házat választotta kőszegi telephelyének központjává. Idén az egyetem TÁMOP-pályázatot nyert kőszegi telephelyének fejlesztésére, most ennek keretében folynak az elméleti és a további komplex fejlesztéseket célzó KRAFT-kutatások. A Pannon Egyetem rövid távon két képzést tervez indítani Kőszegen: nemzetközi tanulmányok és kulturális örökség-menedzsment szakokat angol és magyar nyelven. Az egyetem kezdeményezésére idén létrejött a Pannon Városok Szövetsége, amelynek soraiba Kőszeg városa is meghívást kapott. Ezzel Nyugat-Pannóniában megteremtődött a közvetlen tudományos és szervezeti alapja az integrált vidék-, város- és régiófejlesztésnek.

Az épületek felújítása már elkezdődött

Az épületek felújítása már elkezdődött, ezt Kőszeg belvárosában sétálva nem lehet nem észrevenni. A végpont a jövő nyár, ekkor fejeződik be a legnagyobb falat, a Chernel-palota átalakítása.

De lássuk csak, pontosan milyen helyszínei lesznek az eljövendő új intézménynek, és milyen funkciókkal kívánják megtölteni:

Az Öregtorony-Zwinger: előadások, kiállítások és rendezvények helyszíne

A Zwinger-bástya, vagy a helyiek számára Öregtoronyként ismert épület, szintén a KRAFT-projekt része, az elsők között kezdődtek meg itt a munkálatok. Nyugat-Dunántúl egyik legjobb kiállítóhelye lehetne ez, így mindenestül, különleges és izgalmas tereivel.

A zegzugos, erődítményszerű épület legutoljára a vármúzeum raktáraként funkcionált. Az épület maga 15. századi, a város egyik legfontosabb védelmi pontja volt, külön személyzettel, mert a Kőszeget ostromlók rendre erről az oldalról támadták a várfalat. Két termét nemrég még kiállítóhelyként használták, de olykor rendezvényeknek is helyet adott, aztán az évek során fokozatosan vesztette el funkcióját.

Az épület jó része már felújításra került, ottjártunkkor a bejárati ajtó még cserére várt, azóta az is kész. Egy biztos: a belső terek megújításával, energetikai korszerűsítésével, technikai felszereltség biztosításával egyedülálló jellegű és hangulatú konferencia-helyszín, kiállítótér, rendezvényközpont válik belőle.

Izgalmas az épület előtti zárt kis udvar is, ahol régebben színházi előadásokat is tartottak, körülölelve a várfallal, amelyre az ország harmadik legöregebb borostyánja fut.

Reményeik szerint, amennyiben a munkálatok ilyen jó ütemben haladnak, már szeptember végén itt tartják az együttműködő pannon városok polgármestereinek részvételével az első nemzetközi KRAFT – Kreatív város, fenntartható vidék-konferenciát.

Európa-ház: a Pannon Egyetem kőszegi telephelye, adminisztratív központ

Kőszeg hajdani főúri palotákkal övezett, elegáns, kockaköves Chernel utcáját is most újítják fel, csatornáznak, közműveket cserélnek. Így a környék lakóinak nem kell tovább tartaniuk a pincéket váratlanul elárasztó víztől. Jelenleg nem teljesen érthető okokból hosszan elhúzódó hadiállapotok uralkodnak, magassarkúban botorkálva a Zwinger szomszédságában álló Európa-házba alig lehet bejutni.

A kőszegi Európa-ház 1994. szeptember 30-án nyílt meg, a főúri palotának épült ingatlant a rendszerváltás előtt a Hazafias Népfront használta. Többszintes, előadótermekkel, irodákkal, csodaszép kis belső udvarral, szemben három magánlakással. Jelenleg is itt működik az ISES Alapítvány, az épület irodái és előadótermei a felújítás után is oktatási, kutatási és adminisztratív célokat fognak szolgálni.

Nagy átalakítás nem lesz, kifestik az irodákat és előadótermeket, felújítják a parkettát és a lépcsőket, korszerűsítik a fűtést és a légkondicionálást, kicserélik a tönkrement nyílászáró-szerkezeteket, megszüntetik a beázások okait, renoválják a pincét és a belső udvart. A Pannon Egyetem kőszegi kampusza méltó környezetben kezdheti meg működését

Mivel temérdek fotónk van, és a KRAFT-projekt három másik épületébe is sikerült bejutnunk, rövidesen, egy második részben megmutatjuk, milyen most a Bálház és a Chernel-palota!

Általánosságban a KRAFT mint városfejlesztési projekt „egy olyan új, komplex fejlesztési koncepció, amely abból indul ki, hogy a fejlesztések és beruházások sikerének záloga egy adott térség városai, intézményei, meghatározó gazdasági, társadalmi és közéleti szereplői közötti hatékonyabb együttműködés.” Egyaránt épít az adott település épített, szellemi és természeti örökségére, ennek egyfajta kreatív és hatékony menedzsmentjét jelenti, a kutatás, a turizmus, az oktatás, a művészet és kultúra sajátos kreatív összekapcsolása.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés