Orbán leváltotta a Vas megyei közgyűlés elnökét (frissítve)

Kovács Ferenc már nem lesz országgyűlési képviselő 2014-től. Megvilágítjuk a hátteret. Kovács Ferenc közben reagált: bemutatta a lemondását.
 
 

Orbán leváltotta a Vas megyei közgyűlés elnökét (frissítve)

Kovács Ferenc már nem lesz országgyűlési képviselő 2014-től. Megvilágítjuk a hátteret. Kovács Ferenc közben reagált: bemutatta a lemondását.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Orbán leváltotta a Vas megyei közgyűlés elnökét (frissítve)

Kovács Ferenc már nem lesz országgyűlési képviselő 2014-től. Megvilágítjuk a hátteret. Kovács Ferenc közben reagált: bemutatta a lemondását.

Öt választókerületi elnököt váltott le Orbán Viktor a napokban – írja az Index. A Fidesznél a választókerületi elnökök egyúttal országgyűlési képviselő-jelöltek is, így a leváltott elnökök gyakorlatilag nem lesznek képviselők 2014-től. Az Index információi szerint köztük van két megyei közgyűlési elnök is, köztük a Vas megyei közgyűlést vezető Kovács Ferenc. A leváltásokat Orbán a visegrádi frakcióülésen jelentette be szerdán, és azzal indokolta, hogy elégedetlen a választókerületi elnökök munkájával.

(Kovács Ferenc lemondást és reagálását cikkünk megjelenése után kaptuk meg, azt írásunk alján olvashatják.)

Kitartott a váti repülőtér mellett

Kovács 1998-tól országgyűlési képviselő, négy választáson nyert egyéniben Vas megye 4. számú választókerületében. 2006 óta a Vas megyei közgyűlés elnöke. Januárban interjút készítettünk vele, akkor azt mondta, szívesen vállalja továbbra is az országgyűlési képviselői munkát, de ha pártja úgy dönt, akkor marad a megyei közgyűlésnél. (2014-től a két funkció összeférhetetlen lesz.)

Kovács az utóbbi időben többször alkalommal mondott ellent a párt központi utasításának, sőt, a kormányvéleményeknek is. A kezdetektől harcos támogatója volt a Vát és Porpác mellé tervezett repülőtérnek. Amikor Hende Csaba bejelentette, hogy Pápán lesz a térség cargo-reptere, Kovács értetlenségét fejezte ki, később azt is mondta, hogy a váti elképzelés még nincs elveszve.

A választókerületi elnököket tavaly tavasszal jelölték ki, Vas megyében három jelöltről döntöttek, hiszen 2014-től csupán három választókerület lesz a megyében. Akkor azt írtuk, hogy az 1-es és a 3-as körzetben egyértelmű volt a jelölés, az 1-esben Hende Csaba, a 3-asban V. Németh Zsolt lett a jelölt. A 2-esben viszont nagy küzdelem volt, úgy tudjuk, Hende Ágh Péternek szánta ezt a pozíciót, végül Orbán mégis Kovács Ferenc mellett döntött.

Néha kritizált is

Hende és Kovács között az elmúlt években eléggé feszült volt a viszony, Kovács Ferenc egyszer azt mondta, ő 1989 óta tagja a Fidesznek és nem másik pártból ment át oda. (Hende Csaba 2002-ig MDF-es volt, akkor igazolt át a Fideszhez, amikor Orbán megbízta a polgári körök koordinálásával.)

Kovács akkor is nemtetszését fejezte ki, amikor államosították a megyei vagyont, hiszen a megyei önkormányzat addig is jól gazdálkodott, nem volt komolyabb adóssága, amire hivatkozva az állam elvette a megyei önkormányzatok vagyonát.

A központi döntéseket azért fegyelmezetten végrehajtotta, még akkor is, ha látta, hogy azok nem szolgálják a helyi érdekeket. Az acsádi idősotthon tetőterének leégése után pld. azt mondta, ha náluk maradt volna az otthon, akkor régen készen lenne az új tető.

Belesétált a csapdába

De ne felejtsük el azt sem, hogy Kovács egyike volt azoknak a megyei közgyűlési elnököknek, akik részt vettek a nagy botrányt okozó Azori-szigeteki, többnapos kiránduláson. Akkor azt írtuk, ezzel csőbe húzták az elnököket, hiszen ettől kezdve ezt a fejükre lehet olvasni.

Bármi is volt a fő oka leváltásra, úgy tűnik, Kovács Ferenc nem lesz országgyűlési képviselő 2014 után, nagy valószínűséggel a 2-es választókerületet Ágh Péter kapja meg. Ami most akár nászajándék is lehet a Fidelitas elnökének.

Megpróbáltuk elérni Kovács Ferencet, mobiltelefonját felesége vette fel, aki közölte, férje üzleti tárgyaláson van, és ma már nem lesz elérhető.

Frissítés - kora délután (14:36) ugyanakkor ez a közlemény érkezett Kovács Ferenctől:

Sajtóközlemény

A választási törvény előírásainak változása miatt azoknak az országgyűlési képviselőknek, akik jelenleg megyei közgyűlési elnöki, illetve polgármesteri funkciót is betöltenek, dönteniük kellett arról, hogy 2014-től melyik tisztséget választanák. Én hosszas vívódás után úgy határoztam, inkább itthon maradok, s politikai munkámat a helyi közéletben, a megye lakóinak szolgálatában folytatom. (A választókerületi elnöki megbízatásomról lemondó, Orbán Viktor miniszterelnöknek elküldött levelemet a sajtóközleményhez csatoltam.)

2013. szeptember 5.

Kovács Ferenc

országgyűlési képviselő

A levél Orbán Viktornak:

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés