A félgömböktől a gémeskúton át a könyvkiadásig

Prof. dr. Kovács László nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár 70 éve ellenére is mozgalmas életet él, és továbbra is a fizika a lételeme.
 
 

A félgömböktől a gémeskúton át a könyvkiadásig

Prof. dr. Kovács László nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár 70 éve ellenére is mozgalmas életet él, és továbbra is a fizika a lételeme.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A félgömböktől a gémeskúton át a könyvkiadásig

Prof. dr. Kovács László nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár 70 éve ellenére is mozgalmas életet él, és továbbra is a fizika a lételeme.

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola (ma NYME Savaria Egyetemi Központ) egykori tanszékvezető tanára, prof. dr. Kovács László feleségével együtt úgy határozott, hogy nyugdíjas éveit egy rendezett, csendes településen, a Körmend környéki Nemesrempehollóson éli le.

Ez azonban a fizika tanszék hajdani alapító vezetőjét nem akadályozta meg abban, hogy mozgalmas életet éljen, s hogy továbbra is kedvenc szakterülete legyen a lételeme. Nem sokkal a községbe költözése után a faluszéli házuk előtti réten két félgömböt állított fel.

A ház előtti gömbök látványos kísérletre emlékeztetnek

„A fizika tanszéket úgy tartották számon, mint ahol sokat kísérleteznek. Gyakran jártunk a hallgatókkal középiskolákba is kísérletezni. A tudományos munkában a fizika szakmódszertanára és a fizikatörténetre koncentráltunk, ezeken a területeken nemzetközileg is elismerték a munkánkat” – emlékezett aktív éveire, amikor a két félgömb története felől érdeklődtünk. – „Magdeburgban született Otto von Guericke fizikus, a légszivattyú feltalálója, aki polgármester is volt.

Születésének 400. évfordulóján Magdeburgban megállapodtunk abban, hogy a teljes Guericke kiállítási anyagot elhozzuk Szombathelyre, valamint elvégezzük a légszivattyú működési elvét bizonyító kísérletet. Ez annak idején meg is történt. Több ezren nézték végig, amint a Ferences kertben két félgömbből (magdeburgi féltekékből) kiszivattyúzzák a levegőt, és a két összeillesztett félgömböt tizenhat lóval sem tudják széthúzatni.

A magdeburgiak ennek emlékére a szombathelyi fizika tanszéknek ajándékozták a két eredeti félteke modelljét, amit ide telepítettem át betonalapzatokra a házam elé. A félgömbökben fel van tüntetve Ott von Guericke életrajza is.

Kétkarú emelő elvén működik a gémeskút

Kovács tanár úrtól korábban ugyan távol állt a kertészkedés, a gazdálkodás, felesége orientálására azonban a falusi környezetben kedvet kapott hozzá. Házuk mögött többféle – köztük bio - terményt adó kis kertészetet hoztak létre. S a ház ura nem is lenne a fizika megszállottja, ha nem gondolkodott volna azon, hogyan nyerjék a legolcsóbban és legpraktikusabban az öntözéshez a vizet. Felállítottak hát egy élethű, hamisítatlan gémeskutat, amelyet a faluba tartók már messziről láthatnak.

„Több helyen van hasonló, de mi nemcsak dísznek, magyaros mementónak létesítettük ezt a kétkarú emelő elvén működő szerkezetet” - meséli a történetet a fiatalos, jó hangulatú nyugdíjas tanszékvezető. – „Elég sokáig kerestük az egyházasrádóci asztalos barátommal a megfelelő faanyagot. Először nem volt meg a klasszikus gémeskutakon lévő ellensúlynak a tuskó része.” - Végül sikerült találni ennek megfelelő faanyagot is.

Az 1,2 méter vízmélységű gémeskút – melynek létrehozását többen önzetlenül segítették – megfelelőn le is lett kezelve és továbbra is megbízható víznyerési forrás. A rúdjának a vége négy méter mozog, ezzel szemben vízszintes irányban mindössze egy métert mozdul el.

Könyvtárosi feladatot is vállalt

És, hogy ne teljenek dologtalanul a szürke hétköznapok, Kovács László elhatározta, hogy 70. születésnapjára könyvet jelentet meg a fizikához kötődő válogatásaiból. A Fizikusok és tanárok című könyv bemutatója élénk érdeklődés mellett a közelmúltban volt a szombathelyi Savaria Egyetemi Központban. A gyűjteményes kiadványt és annak szerzőjét prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes is méltatta.

„Jó féléves anyaggyűjtés és egy hónapos intenzív szerkesztési munka áll a kötet mögött. Több helyen szerepeltettem friss információkat is. Az volt a legnagyobb gondom, hogy mit hagyjak ki. Korábban is sok publikációm jelent meg különböző kiadványokban, 34 külföldi, idegen nyelvű előadást is tartottam. Jó most együtt látni a folyóiratokban, könyvekben megjelenteket. Egy példány került a falu könyvtárába, s vannak kölcsönözhető példányok az egyetem könyvtárában is.”

Hogy mennyire közvetlen, egyszerű ember Kovács tanár úr, arra jó példa, hogy professzori rang ide, egykori tanszékvezetői beosztás oda, egy időre elvállalta a nemesrempehollósi könyvtár vezetését is, s nem rest megjelenni helyi rendezvényeken sem. Az egyetem takarékossági okokból már nem foglalkoztatja óraadóként, így több ideje jut majd feleségének besegíteni a kertészkedésbe, növénytermesztésbe, azaz, igazi falusi életet élni.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés