Percről-percre tudósítás a szombathelyi közgyűlésről

És történt még sok egyéb is, a polgármester kapott például vasfüggönyt. Olvassa újra közgyűlési percről-percre tudósításunkat.
 
 

Percről-percre tudósítás a szombathelyi közgyűlésről

És történt még sok egyéb is, a polgármester kapott például vasfüggönyt. Olvassa újra közgyűlési percről-percre tudósításunkat.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Percről-percre tudósítás a szombathelyi közgyűlésről

És történt még sok egyéb is, a polgármester kapott például vasfüggönyt. Olvassa újra közgyűlési percről-percre tudósításunkat.

21:05 Itt a vége

Az elköszönést nem hallottuk, de az biztos, hogy a következő rendes közgyűlés szeptember 17-én lesz.


20:40 Látszik a vége

A szokásos napirendi pontok mennek a végén, hatósági ügyek beszámolója, ilyenek, ezeket pillanatok alatt elintézik. Most jön egy sürgősségi ügy, nem tudjuk, miről van szó. Aha, a Vasivízről.

Czeglédytől tudjuk meg, aki kijelenti, a Vasivizet a Fidesz kifizetőhelyének tartják, és most egy ingatlant akarnak eladni egy osztrák, offshore hátterű cégnek. A bizottságok sem tárgyalták, így gyanús, hogy valakinek az érdekében történik. Azt várja el a városvezetés, hogy a fideszes többség felemelje a kezét. De júliusban lesz rendkívüli ülés, addig tárgyalják meg a bizottságok, A Vasivíz illetékesei pedig vállaljanak büntetőjogi felelősséget.

Illés Károly kijelenti, a vevő egy autóipari beszállító, akinek képviselete van Szombathelyen. A telek másra nem használható, egy szűk csíkról van szó. Értékbecslés történt, de a szabályok szerint nem kell megversenyeztetni.

Czeglédy szerint egy magyar szálú osztrák cég, a képviselője egy, a Fideszhez kötődő ügyvéd. Több pénzt (44 milliót) kínálnak érte, mint amennyi bevétele volt. A képviselő javasolja, kérjenek egy kontroll értékbecslést, és az értékesítést a normál mederben folytassák le.

Molnár Miklós azt mondja, tízmilliós adókat fizetnek be, osztrák tulajdon, de magyar vezetőkkel, soha nem vettek igénybe uniós támogatásokat. Légzsákokat gyártanak, szűk lett a két csarnokuk, most egy harmadikat akarnak.

Aztán szavaznak, nem nagyin tudjuk, miről, elment a hang a közvetítésben. De valószínű, hogy a baloldal módosítóit leszavazzák, és marad az eredeti, vagyis eladják azt a bizonyos ingatlant.


19:40 Itt a két ülés közti beszámoló

Ez a politikai viták helye, most hosszúra számítunk, mert régen volt közgyűlés. Czeglédy szerint érdemes beszélni arról, hogy két utcában nem járul hozzá a város a közvilágítás megvalósításához. Nincsenek alsóbb és felsőbbrendű szombathelyiek - mondja.

Nemény az egyetemet hozza fel, több kar is le akar szakadni a soproni egyetemről, ezzel is foglalkozni kell.

Horváth Soma kérdezi, milyen gyakran lesznek közgyűlések. Februárban cáfolták, hogy kéthavonta lesznek az ülések. Puskás azt mondja, a következő ülés szeptember 17-én lesz.

Lazul a hangulat...

Nem biztos, hogy rossz ötlet volt a közgyűlés végére tenni a két közgyűlés közötti beszámolót. A korábbi csörték helyett vicces megjegyzések, még Tenki Mária arcára is sikerült mosolyt csalni. Lazul a frakciófegyelem. A Fidesz fele eltűnt, a szocik trécselnek. A lábunk lefagyott.

Horváth Attila a Minerva lakóparkiak panaszát tolmácsolja. Lassan beépül a zöldterület, komoly parkolási gondok is lesznek, erre megoldást kellene találni. Aztán megint az Aranypatak hídjánál a balra kanyarodást tiltó táblát hozza elő, most is ezt követelik a környéken lakók. Tavaly már beszéltek róla, aztán májusban volt egy forgalomszámlálás, de hivatalos eredménye még nincs.

De annyit már tudni, hogy hiába a tábla, akkor is napi 300 autó megy arra. Kéri a hivatal munkatársait, szeptemberre készüljön egy előterjesztés erről.

Takátsné Tenki Mária azt mondja, közeledik a város alapításának 1700 éves évfordulója. Erre a belvárosi társasházakat is meg kellene újítani, mégpedig tetőterek beépítésével, amit eladhatnának, és felújíthatnák a homlokzatokat.

Czeglédy javasolja, a hivatal fogalmazza meg a közvilágítás minimális szolgáltatását. Mert alapvető jog, hogy az említett két utcában is legyen világítás. Azt is javasolja, hogy a Rohonci és Bem utcák között a kerékpárút hídjánál a kutyafuttatónál létesítsenek egy parkolót, legalábbis a hivatal vizsgálja meg a lehetőségét.

Illés Károly viszont azt mondja, hogy a város többi lakójával szemben igazságtalan lenne, ha a városi pénzből építenék ki a közvilágítást a két utcában, ezt le is szavazzák. Czeglédy parkolólétesítési javaslatát viszont támogatják.

Horváth Attila közlekedési kérését is elfogadják, az Aranypatak hídjánál a balra kanyarodni tábla megvizsgálásáról. Szeptemberben tárgyalják.


19:00 Egy épületben három fenntartó

Átszerveznek oktatási intézményeket, néhányat a KLIK helyett a Nemzeti Gazdasági Minisztérium működteti. Horváth Attila elképesztőnek tartja, hogy Oladon ugyanabban az épületben három fenntartó működteti az iskolákat. Szerinte ez hihetetlen káoszt okoz majd, kéri a pedagógusokat, tartsanak ki, amíg elmúlik a vihar. A polgármestert arra kéri, szóljon már az országgyűlési képviselőknek, pihenjenek egy kicsit.

Czeglédy reméli, az elmúlt időszakban talán nem cserélik már a névtáblákat is iskolán, mert ezt nem lehet követni. A Reguly iskolát át akarja venni a német kisebbségi önkormányzat, de felmerül a kérdés, miért nem az önkormányzat működteti az iskoláját.

Rettegi Attila elmondja, hogy így biztosított lesz a működés, és a kulturális tevékenység is maradhat. Nemény szerint bármiféle változás van, Rettegi marad az iskolában igazgató, de ezzel nincs semmi baja. Kijelenti, azért nem szerencsés, hogy az egyeztetések informális (nem hivatalos) csatornákon zajlottak, az oktatásban tiszta lapokkal kellene játszani.

Lendvai besokallt, Czeglédy cseszkózik

A jobboldali frakcióvezető feláll, sétál. Fel és alá, majd leül a lépcsőre, telefonál. Ő nem döntötte fel a szavazócuccot, ahogy visszaugrott a helyére. Koczka a Gazdag Erzsi Alapítványba egy tanárnőt javasol, Czeglédy – mikrofon nélkül – Cseszkó Tamást nevét említi.


18:45 Változik a közlekedési rend az Éhen Gyula téren

Talán észrevették, hogy mindjárt este hét, és csak nyolc napirendi pontin vannak túl, hátravan még húsz. Több ügyet ugrottak át elegánsan. Köztük van az Éhen Gyula tét újraszabályozása, erről előzetesünkben írtunk.

Aztán jön egy Falco kosárlabdás ügy, Czeglédy felveti, hogy az önkormányzat, mint tulajdonos, nézze át a csapat ügyeit, és azt, hogy vállalkozás belépne résztulajdonosként. Koczka Tibor kijelenti, jelenleg nincs erre érdemi érdeklődés, előhozza az Aréna felújítását, ami előrelépés lesz, mert a jobb környezet jobban vonzza a hirdetőket, szponzorokat.

A közgyűlés is belehúzott

A képviselők elunták a punnyadást, vagy Molnár Miklós gyorsasági futamát irigyelték meg, száguldanak a napirendek, követni se lehet.

Közben villámgyorsan összevonják a Savaria REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Nonprofit Kft-t és a Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft-t.


17:30 Mégis ki lehet mondani, hogy stadion?

Korábban a Fidesz kiadott egy utasítást, hogy sportlétesítménynek kell nevezni a stadionokat, most mégis stadionnak nevezik az anyagban. Az anyag arról szól, hogy hova költözzenek a szakosztályok, és megemlítik, hogy a Szentgyörgyi iskola volt épületének hasznosítására ajánlat jött a horvát kisebbségi önkormányzattól.

Czeglédy javasolja, erről ne döntsenek, hiszen a horvát kisebbségi önkormányzat állásfoglalást kért az önkormányzattól, ugyanis kéttannyelvű iskolát terveznek, és ehhez jó lenne az épület.

Czeglédy pakkot kapott

A frakcióvezető kiment, majd egy nejlonzacskóval tért vissza. Nem látni, mi van benne, talán három napi hideg élelem, energiaital? Hosszan beszél. Hetedig napirend, fél hatkor. A Fidesz frakció fele mély levegőt vesz a teraszon.

Azt is kifogásolja, hogy az anyagban egy szó sincs arról, hol játssza majd a tavaszi szezon meccseit a Haladás. Úgy tudja, felmerült Sopron és Zalaegerszeg is, de ehhez nem járulhat hozzá az önkormányzat, akkor sem, ha kisebbségi tulajdonosok lettek a csapatban. Arról is beszél, hogy az új stadionban nem lesz százméteres futófolyosó sem.

Rettegi egyetért abban, hogy az oktatást érintő kérdéseket tárgyalja meg az oktatási bizottság is. Czeglédy kérdezi, miért akarnak kommunikációs célra 25 milliót elkölteni.

Puskás azon csodálkozik, hogy Kelemen Krisztián egy sajtótájékoztatón saját ötletként említett egy közös javaslatot.

Horváth Attila meglepődött, kiderült, hogy a stadionépítő cég ügyvezetője eddig 600 ezerért dolgozott másodállásban. Most felmondta a másik állását, és megduplázzák a bérét, ami ebben a munkakörben így a legmagasabb az országban.

Czeglédy uzsonnát kapott

Valamit majszolgat. Ipkovich Györgyöt is megkínálta. Többen kimentek a teremből. Nem véletlen. Őszintén szólva nem értem, hogy miért fontos, hogy három vagy négy éve tárgyalt a polgármester először a horvát iskoláról, vagy hogy a súlyemelők melyik emeleten lesznek, és hogy kinek jutott eszébe először, hogy hol lakjon a HVSE.

Egy órája azon vitatkoznak, hogy ki javasolta előbb az iskola hasznosítását, Puskás még listát is készíttetett.

Czeglédy emlékeztet, hogy amikor bezárták az iskolát, az ellenzék kérte, hogy várják meg, amíg az állam átveszi az iskolákat. Kijelenti, ne higgyék azt, hogy az ellenzéket nem érdeklik a városban történtek, és hogy ők nem néznek utána a dolgoknak.

Illés alpolgármester azt mondja, még tényleg nem tudják, hol játszik tavasszal a Haladás, zajlanak az egyeztetések.

Aztán a horvát kisebbségi önkormányzat elnöke, Skrapits László elmondja, 2016-tól akarják indítani az oktatási központot, először két óvodai csoporttal, egy általános és egy középiskolás osztállyal. Már 2012 óta tervezik, de közben a református egyház jelentkezése megakasztotta a folyamatot, de az egyház nemrég visszalépett.

Molnár sprintelt

A sportos témánál az alpolgármester példásan sprintelt. Odaért még gombnyomásra, majd közölte, hogy téves szavazás, mégse. Belekeveredett, mint kiscica a gombolyagba. Viszont nem sérült meg. A szavazószerkezet sem.


16:25 Megint módosítják a költségvetést

Erről is írtunk előzetesünkben. Nemény emlékeztet rá, hogy az oktatási és szociális szférához 500 millióval kevesebbet kapott a város, és saját forrásaiból kipótolta, azóta ez az összeg folyamatosan visszajön. Ebből is látszik, hogy az adósságkonszolidáció mit jelent, semmivel sincs több pénz mint korábban.

Kijelenti, Szombathely ennek a vesztese, ez már látszik, a közgyűlés korábbi döntéseinek következményeként most hitelt kell felvenni. Példaként hozza fel a Médiacentrum ügyét, ahol pénzt zároltak, de nekik nem kötelességük kiadni egy nem hivatalos lapot. Egyeztetni kell az igazgatóval, meg kell szabadítani a felesleges kiadásoktól. Javasolja, rövidesen hívják össze a pénzügyi bizottságot, hogy ezt vizsgálják meg.

Kántás Zoltán a volt városi strand területének hasznosítását szorgalmazza. A volt SZTK területét is megemlíti, szerinte ki kell dolgozni a hasznosítási lehetőségeket.

Horváth Attila azt kérdezi, miért most döntenek arról, hogy a tervezett ötmillió helyet hétmilliót kap a jazzfesztivál, amit már régen előkészítettek, és valószínű, hogy ígéretet kaptak erre a kétmillióra. Emlékeztet rá, ilyen volt a szimfonikus zenekarnál, és végül 150 milliós hiánnyal kellett szembenézni. Kérdezi, mi van, ha mégsem szavazzák meg ezt a kétmilliót, akkor bajban lesznek a szervezők.

Takátsné Tenki Mária a karneválszervezést említi, ma megkapták a részletes tervet, amihez a korábban megítélt 50 millióhoz további 30 milliót adnak. Több plusz támogatást is említ a kulturális ágazathoz, erre később bővebben kitérünk.

Rettegi Attila kijelenti, nem valós az összehasonlítás a jazzfesztivál és a szimfonikusok között. Ha a szimfonikusok túlköltekeznek, akkor azért az önkormányzatnak kell jótállnia, ha a jazzfesztivál szervezői, ahhoz az önkormányzatnak semmi köze. Puskás szerint a jazzfesztivál nemzeti érték.

Ont monoton

Tenki Mária hosszasan sorolja a kulturális számokat. Olyan halkan és decensen, hogy az már szinte már unalmas, mintha csak magának beszélne. Hasonló élménye lehetett a következő felszólalónak: Molnár Illéssel dumál, Lendvai Kecskéssel, Horváth Soma Ipkovich-csal Koczka telefonoz, a most szónokló Kopcsándira figyel valaki?

Horváth Attila kijelenti, nem támadja a fesztivált, sőt, támogatja, itt a módszert kritizálta. Kopcsándi több kérdést tesz fel, köztük azt, hogy miért kell 8,5 millió forint a Csónakázótó működtetésére.

A baloldal darabokra szedi a költségvetés módosítását, olyan tételeket említenek, amit követni sem lehet.

Koczka Tibor bejelenti, a Szombathelyi7 szerződései az év végig szólnak, nem lehet egyik hétről a másikra leállítani. Szeptemberben áttekintik a Médiaközpont gazdálkodását.

Molnár Miklós tételesen válaszol a kérdésekre, kívülről elég követhetetlen. A baloldal javaslatait sorra leszavazzák.


16:10 Itt a délutáni műszak

Tíz perc késéssel, de folytatják. Még a vagyongazdálkodási bevételekről van szó. Horváth Attila emlékeztet rá, korábban javasolta az el nem adható bérlakásokat valaki megveszi és felújítja, akkor tőle az önkormányzat kibérli és rászorulóknak adja. Kéri, ezt ne felejtsék el.

Nyugis kezdés

Tíz perccel négy után mindenki a helyén. A polgármester Horváth Attila javaslatát velősen kommentálja: „esze van a dolognak.” Úgy tűnik, a délelőtti politikai vihar elvonult, csak a talpunk alatt fütyül a szél. Onnét fúj a légkondi. Hideg.

Czeglédy szerint azon is érdemes elgondolkodni, hogy az idős, rászoruló lakástulajdonosokkal eltartási szerződést lehetne kötni, így gondoskodni lehetne róluk és az önkormányzat lakásvagyonhoz is jutna. Szó volt már erről, kéri, hogy ősszel hozzák a közgyűlés elé.

Rettegi Attila kijelenti, a szociális bizottság annak idején ezt nem tartotta jó ötletnek, személy szerint ő sem, megvizsgálták az ügyet.


14:10 Hova menjen a Gyermekek Háza?

Nemény a Gyermekek Házát félti, mert nem látszik, milyen funkciót szánnak neki. És jelzi, hogy ma már nem a Szombathelyi7 a város hetilapja, úgyhogy ne ott hozzák nyilvánosságra az önkormányzati közleményeket.

Koczka Tibor szerint a Gyermekek Házát be kell költöztetni az Agorához, van olyan elképzelés, hogy a Gameszt költöztetnék az épületbe. És a Médiaközpont elhelyezése is szóba került.

Czeglédy kifejti, nem volt szerencsés 15 éve, amikor eladták a Bagolyvárat. Most a tulajdonos el akarja adni, ennek visszavétele városi érdek lenne, és ott lehetne a Gyermekek Háza, egy uniós pénzből való felújítás után.

Azt mondja, érdemes lenne elgondolkodni közösségi célokat szolgáló új adóbevételekben, de a javaslatot a városvezetésnek kell megtennie.

Kelemen Krisztián szerint nem szerencsés eladni a balatonfenyvesi üdülőt, ezt tervezi a város. Mint mondja, azt üdültetésre kellene használni.

És most ebédszünet, 16 órakor folytatják.


13:45 86-os főút: 2x1 vagy 2x2

A felújítással kapcsolatban kell döntéseket hozni. Ipkovich szerint érszűkület lesz, ugyanis északról négysávos út éri el a várost, aztán délre megint négysávos halad Körmend felé, a kettőt viszont a tervek szerint kétsávos úttal köti össze. 3500 kamion megy el ezen az úton mindennap - mondja.

Puskás kijelenti, ahhoz, hogy elinduljon a beruházás, szükség van ennek a döntésnek a meghozatalára, azt nem tudja, valóban szűkebb lesz-e az út. A városi főépítész azt mondja, még az ő érkezése előtt egyeztettek erről. De ezt az utat az állam tervezi és építi, a városnak csak kérései lehetnek. Nem tud megfelelően válaszolni a kérdésre.

Illés Károly kijelenti, városrendezési kérdésről van szó, valóban kétsávos útról van szó. Nincs pontos információjuk, hogy milyen lesz az út. Horváth Attila (baloldal) szerint annyi a pozitívum, hogy biztosan jobb lesz, mint most. Kijelenti, van egy buta és van egy széles látókörű álláspont, az első azzal foglalkozik, hogy gyorsabban felérjen a fővárosba, a másik az egész térséggel foglalkozik, eszerint 2x1 sávot építeni ostobaság.

Kéri, hogy a határozatban legyen benne, vizsgálják meg a 2x2 sávos út lehetőségét. Puskás szerint technikai döntésről van szó, nem hiszi, hogy csak két sávos lesz.

Czeglédy Csaba azt mondja, a szombathelyi, Vas megyei cégek egyre inkább Zala megyéből szerzik a munkaerőt, őket buszoztatni 2x2 sávos úton lehet biztonságosan és gyorsan. Emlékeztet, hogy annak idején nagy csatákat vívtak, mert 2x1 sávra tervezett utakat kellett átterveztetni 2x2 sávra.

Ipkovich szerint az a fontos, hogy a szombathelyiek érdekeit szolgálja az út. Tény, hogy 2x1 sávra tervezik, és most még bele lehet ebbe nyúlni, később már nem.

Nemény kérdezi, a városvezetés tudott-e egyáltalán arról, hogy 2x1 sávosra tervezték. Most ki lehet fejezni, hogy Szombathely 2x2 sávost akar. Ez lenne Ágh Péter és Hende Csaba feladata is.

2x2 néha 2X1 lesz?

„Mehet mentőzni! Ön lesz a felelős Szombathely - Egyházasrádóc között a megnövekedett balesetek számáért!” - így mérgelődik Ipkovich György Puskás Tivadarnak, amiért nem sikerül meggyőznie arról, hogy Szombathely-Egyházasrádóc közötti M86-os szakasz nem 2X2, hanem 2X1-osra tervezik! Nem is értem a feltevést" - foglalja össze, értetlenkedve az ellenzéki kirohanásokat Puskás.

Aztán történelmi pillanat következik: 19 egyhangú szavazattal megszavazták Ipkovich javaslatát! Ilyet?!

Puskás szerint köszönettel tartozunk Hendének, aki sok követ megmozgatott a 86-os főút érdekében. Megint elmondja, nem hiszi, hogy leszűkítenék az utat. Horváth Attila felolvassa, hogy tényleg 2x1 sávra tervezik az összekötő utat. Ipkovich szerint ki kell mondani, hogy 2x2 sávot akar Szombathely.

Puskás szerinte tök egyértelmű, hogy 2x2 sávos útról van szó. Aztán a közgyűlés elfogadja Ipkovich javaslatát.


13:05 Felújításokról döntenek

Kelemen Krisztián egy balesetveszélyes helyre hívja fel a figyelmet, a munka meg van tervezve, a költséget be is tették a bizottsági anyagba, de az ülésen már nem volt benne. Lendvai Ferenc bizottsági elnököt kérdezi, hogyan történhetett ez. És reméli, hogy később visszajön ez a terv.

Illés azt mondja, ez olyan pályázati kiírás volt, ahol nem megtervezett felújításokkal is lehet indulni, ez ritka, ezért maradt ki az említett járda.

Kopcsándi József (baloldal) is egy hasonló esetet említ, ott útfelújításról lett volna szó. Azt mondja, akit megkérdezett, mindenki biztos volt abban, hogy nem azt az utcát újítják fel, amit ő javasolt.

Puskás kijelenti, három tervet támogatnak most, erre van pénz, egy óvoda, egy bölcsőde fűtéskorszerűsítése és egy utca felújítása. Minden képviselőnek vannak igényei, de most csak hátomra van pénz, el kell dönteni, melyik háromra. Szakmai döntés alapján terjesztették be ezt a hármat. De a lényeg, hogy épül, szépül Szombathely - mondja.

Lendvai Ferenc szerint teljesen korrekt volt Kopcsándi előterjesztése, de vasárnap este kapta meg, és hétfőn délután már bizottsági ülés volt, nem volt idő a beárazására. Mindenkitől mértékletességet kér, nem tudnak 15 milliót egy képviselő kérésére fordítani 30 milliós keretből.

Nemény javasolja, szánjanak rá egy napot, járják be a felújításra váró utakat, és nézzék meg, milyen állapotban vannak.

"Szeretnénk mi is világvárost csinálni, kacsalábon-forgó Szombathelyt" by Puskás Tivadar.

Puskás és Ipkovich vitáján túl semmi izgalom. Leült a közgyűlés. Elálmosodott itt mindenki, még laptopozni sincs erő. Éhezünk és fázunk, merthogy a légkondit sikerült olyan alacsony szintre állítani, hogy körülöttem is mindenkinek hidegrázása van. De legalább az öltönyös politikusoknak eszükbe se jut ingre vetkőzni. Apropó, tudják mire jó a laptoptáska? Le tudjuk vele takarni a hozzánk legközelebb fekvő szellőzőnyílást...

Hosszúra nyúlik a vita, Ipkovich azt kéri, vizsgálják át a felújítások tervezését, ő, mint a Városfejlesztési Kft. felügyelőbizottságának tagja, nem elégedett ezzel. A pályázatok kiírásakor már kész tervekkel kell rendelkezni.

Leszavazzák.


12:15 Az új buszpályaudvarról

Előzetesünkben már írtunk erről, évtizede tervezik már a buszpályaudvar kiköltöztetését a vasútállomás mellé. Most készült egy megvalósíthatósági tanulmányterv, ebben felmérték a közösségi járatok kihasználtságát és az autóforgalmat, közlekedési szokásokat is.

Munkanapokon 33 ezren utaznak tömegközlekedéssel a városban. Sokan azért választják ezt, mert olcsóbb mint az autózás. Az Ady téren 8800-an fordulnak meg egy nap, a legtöbben, persze, munkába és iskolába mennek. A vasútállomás napi forgalma 10 ezer körül van.

Megvizsgálták azt is, hogy 2030-ig hogyan alakul a közlekedés, alapvető szempont volt, hogy a vasútállomás környéke legyen a közlekedési csomópont. A terveket nagy vonalakban már bemutattuk.

Új infó, hogy közel 4,5 milliárdba kerülne az egész. (Pont egy fél stadion.) Van rá pályázati lehetőség is, pályázni kell, 2020-ra meg is valósítható - tudtuk meg a tájékoztatóból.

Nemény szerint jó a tanulmány, furcsállja, hogy 224 millióba került, igaz, pályázati pénz volt. Kérdezi, mekkora esély van arra, hogy ekkora összeget elnyerjenek pályázaton. Azt is, hogy kell-e hozzá önerő és vállalkozói tőkét is be lehet-e vonni.

Ipkovich szerint az ilyen pillanatokról érdemes élni. Mert a korábbi városvezetés szerezte meg az ehhez szükséges ingatlant, páran még fel is jelentették őket. Kérdezi, bővíthetők-e a tervek, akár külső források bevonásával. Felveti, hogy a villamos újraindításához lehet uniós forrásokat szerezni, ezért a központot úgy kell megtervezni, hogy annak fogadására is alkalmas legyen.

Ha vasútállomásnak nyilvánítják, akkor kiesne a vasárnapi nyitva tartási tilalomból, úgyhogy üzleteket is lehetne nyitni ott - mondja. Kéri, hogy a következő közgyűlésen tárgyaljanak a finanszírozási lehetőségekről.

Birtokunkba került Szombathely 2116-os intermodális (többféle eszközt, módot kombináló) fejlesztési terve. Íme!

De mi lesz a szombathelyi villamoshálózattal, aminek a nyomvonalát 2065-ben újra felépítették?

A polgármester szerint nyitott kapukat döngetnek. Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) a kerékpárosokat említi, szerinte a jövő közlekedési eszköze a kerékpár lesz Szombathelyen. Kérdezi, lesz-e elég kerékpártároló, amúgy egyetért a villamos elképzelésben Ipkovich Györggyel.

Illés Károly alpolgármester szerint az alapkoncepció bármikor bővíthető vállalkozói tőke bevonásával. Az előrejelzések szerint napi 18-19 ezer utas fordul majd meg a központnál.

Ipkovich szerint nagyobb tervekkel kellene pályázni, üzletekkel, egészségügyi központtal, ami a MÁV-rendelő lehetne. Illés szerint most a legalapvetőbb terveket vették figyelembe, de ezek bővíthetők lesznek, akár környékbeli ingatlanok eladásával is.

Megszavazzák, úgy hallottuk, az említett pályázatot jövő év elejére várják.


12:00 Bővítik a kamerarendszert

A szünet előtt ezt már megszavazták, de most mégis hozzászólhatnak. Horváth Soma a Váci utcai szolgáltatóházat említi, onnan van a legtöbb bejelentés, és most oda telepítenek kamerákat. Aztán kiderül, hogy a Paragvárira is.

Szuhai üvöltő albánszamarakról beszél, azt sürgeti, hogy a kamerák vegyenek hangot is, mert a zaj az egyik legnagyobb probléma.


11:20 Bűnmegelőzés és koncepció

2006-ban alkották meg a város bűnmegelőzési koncepcióját, ezt kétévente frissítik, és most jött el az ideje. Ágh Ernő, a bűnmegelőzési bizottság elnöke először panaszkodik egyet, hogy levés a pénze a bizottságnak, 2,4 millió egy évben. A bizottság 15 pontban foglalta össze a fontosabb feladatokat - mondja.

Ipkovich megsajnálja a polgármestert, aki egyetért vele, aztán mégsem szavazza meg. Hiába oszlatták fel a Fideszt, azért működik a pártfegyelem, mondja. Megígéri, hogy a ma kétszer leszavazott javaslatát a következő ülésre kidolgozza.

Aztán némi vita arról, hogy ki mikor jelentkezik hozzászólásra, és a polgármester miért szavaztat olyan gyorsan, a következmény tíz perc szünet.

Térfigyelő kamerát minden kocsma elé!

"Ott tudunk igazán élni, ahol biztonságban vagyunk!" Puskás Tivadar a közbiztonságot tartja a legfontosabb értéknek, és ez rendjén is van, ahogy az is, hogy a közgyűlésben végre van egy közös nagy akarat, jobbról és balról is lassan minden szeglet-park-kocsma elé térfigyelő kamerákat szerelne. Önök még mit kameráznának be Szombathelyen? Mi a képviselői folyosókat...


10:30 Közterületek és felügyelők

Horváth Soma azt kérdezi, hogy a közterület-felügyelők nem tudnának-e gyakrabban a lakótelepekre látogatni, Kecskés László csatlakozik, ő a Csónakázótóra és környékére szeretne több közterest.

Ipkovich rossz néven vette, hogy leszavazták a javaslatát. Mint mondja, ő elmondja a véleményét, erre a többség hozzá sem szól, egyszerűen leszavazzák. Pedig ez pozitív üzenet lett volna a rendőröknek. (Azt javasolta, hogy ha csökken a városi vagyon bűncselekményekkel okozott kára, akkor ezt a különbséget kapja meg a rendőrség és a közterület-felügyelet.)

Kijelenti, nem az a kérdés, hogy bővítik-e a kamerarendszert, hanem az, hogy figyeli-e valaki ezeket a kamerákat. Ha igen, akkor pedig hány eljárás indult a kamerák információi alapján.

Puskás azt mondja, nézik a kamerákat, és időnként be is számolnak. Kijelenti, Ipkovich ötlete jó, de előkészítetlen, foglalkozzanak vele.

Kelemen Krisztián (baloldal) lakótelepi problémákról beszél, és kéri, hogy a SZOVA fesse fel a csíkokat a lakótelepi parkolókban, mert amúgy is kevés a hely, és ez segíthetne abban, hogy jobb legyen a pakolók kihasználtsága.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) jól megdicséri a kamerarendszert, javasolja, hogy a Pelikán-parkban és a tömbbelsőkben több kamera legyen.

Ipkovich bejelenti, hogy a polgármester levette a lábáról, ezért most új határozati javaslatot tesz. Mondják ki, hogy előkészítik azt, hogy a rendőrök támogatást kapjanak a megvédett vagyonból. Puskás azt mondja, tárgyalják meg ezt szeptemberben, Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) kéri, hogy ezt szavazzák ezt meg.

Nemény András javasolja, vizsgálják felül a szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartását, ehhez Kecskés László is csatlakozik.

Horváth Soma azt kéri, vizsgálják meg, mennyibe kerülne többe, ha bővítenék a közterület-felügyelők számát. Elutasítják.

Mire jó egy laptop a közgyűlésen?

Megfejtés: Legyen mire ráfektetni az iPad-et.


9:40 200 migráns egy évben, a jobboldal nem is haragszik a menekültekre

A városi rendőrkapitány tart tájékoztatót. Tavaly az elmúlt öt év második legjobb éve volt, csökkent a közterületek elkövetett bűncselekmények száma. A leggyakoribb bűncselekmény a lopás, ez így van már régóta. Három éve folyamatosan javul a felderítés eredményessége, igaz, 2010 után 2012-ig ez csökkent.

Több lett a baleset viszont, az elmúlt öt év legrosszabb éve volt tavaly, a legtöbb balesetet a kerékpárosok okozzák. Nőtt a migránsok száma is, főleg a körmendi kapitányság területén. Közben a rendőrök toleránsabbak lettek, kevesebb bírságot szabtak ki, új feladatuk, hogy az elkövetett cselekmény súlyát határozottabban vegyék figyelembe.

Ipkovich György (baloldal) kezd, gratulál a rendőrség munkájához. A kerékpárosokról beszél, kétféle hír szokott jönni róluk. Egyszer a biciklilopásokról, máskor a balesetekről. Ezért fontos a kerékpárút-fejlesztés, megfelelő nyomvonalon s előkészítés után.

A migráció is visszaköszön a beszámolóból - mondja. De ez a megemelkedett szám is kétszáz körül van egy évben, ők azok, akik a kormány szerint elárasztanak minket. Nem érti, hova tűnt az a több tízezer migráns, akikről a kormány beszél. És azt sem, hogy a tervezett kerítés mennyiben oldaná meg a dolgot.

Kijelenti, a tények ismeretében kellene foglalkozni az üggyel, a nyugati határszélen amúgy is érzékeny téma a határzár, a vasfüggöny.

Javasolja, hogy ha csökken a városi vagyonban báncselekménnyel okozott kár, akkor a különbözetet kapja meg támogatásként a rendőrség.

Vasfüggöny - nekem meg nagyon kezd elegem lenni

"Nem példa nélküli a drót!" - Kecskés képviselő úr példaként sorolja, hol, mi módon próbálnak megszabadulni a menekültáradattól a világban, Ritkán gondolom azt, hogy ki kéne menni, és nem hallgatni tovább egy ilyen demagóg felszólalást. Kecskés László (Fidesz) migrációellenes beszédén most felháborodtam. Persze, sajnálom az alföldi tanyasi nénikéket, akiket megzavarják az éhező menekültek, szögesdrótot nekik! Lelövetni nem akarjuk őket? Hátha még kenyeret is kérnek!

Szombathely a segítés városa, Szent Márton városa...ja, tudja azt Puskás Tivadar és kereszténydemokrata barátai, hogy aki "Szíriából" menekült, lehet hogy keresztény, és ha nem nyújtunk neki segítő kezet, akkor hazájában agyonlövik? És régebb óta keresztény, mint amióta mi magyarok itt ugribugrizunk a Kárpát-Medencében?

Kecskés László szerint hibás értékelés a vasfüggönyhöz hasonlítani. A vasfüggönyt - szerinte - az osztrákok húzták fel ellenünk, ezt a kerítést pedig mi akarjuk felhúzni a bevándorlók ellen. Kijelenti, az ország déli területein élők örülni fognak neki, és Nyugaton is sok példa van határzárra.

A mai nap Facebook-terméséből: Egy olyan ismerősöm osztotta meg ezt a képet, aki magyarként Berlinben él, illegális bevándorlókat tanít beilleszkedni, német nyelvet tanulni, az EU-ban boldogulni, munkát vállalni. Ő napi szinten látja, ismeri, honnan, mi elől menekülnek ezek az otthonukban halálraítélt emberek, és azt is, hogyan segíti őket Európa humánusabb térfele.

Czeglédy szerint Rákosiék is hasonlót mondtak annak idején, a kerítések Amerikában sem és máshol sem oldottak meg semmit. De nem csodálkozik, hiszen a Fidesz méltó folytatója a kádári hagyományoknak.

A jelentésben az is szerepel, hogy Magyarország nem célország, Szombathely környékén nincs sok letepeledett bevándorló, akik vannak, azok sem okoztak problémát - mondja.

Hiányolja, hogy az anyag nem foglalkozik a fiatalokat fenyegető dizájnerdrogokkal, ami valós veszély. Fontosnak tartaná ai iskolák környékén az aktívabb rendőri jelenlétet is iskolák környékén.

Rettegi Attila (Fidesz) azért tart a bevándorlóktól, attól, hogy az EU ide toloncolja vissza őket. Szerinte egész más a vasfüggöny és a kerítés, és nem kellene demagóg módon indulatokat gerjeszteni.

Ipkovich válaszol: nyugodtan lehet mondani, hogy a falépítések nem elfogadhatóak. Óriási hiba, hogy újra építeni akarnak, ez is bűn, és ha máshol építenek, az is bűn.

Lendvai Ferenc (Fidesz) köszöni a rendőrök munkáját, és örül, hogy ilyen biztonságos városban élhet.

Szerbia nem követi a magyar példát, nem fog falakat emelni és nem fog Auschwitzban élni

A szombathelyi evangélikus iskola igazgató, Sátory Károly, viszont nagyon lelkes, bár szerinte ez az egész vita a médiának szól "végre van egy olyan kormányunk, ami azzal foglakozik, hogyan megvédje a magyar állampolgárokat" Szerinte nagyon szégyellné magát, ha nem állnának ki azok mellett, akik az ország másik határszélén rettegnek azoktól: "se útlevele, se jogosítványa, se törvénye..."

Neki is üzenem:

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szerda esti híradójában a szerb kormányfő azt mondta, szerinte nem az a megoldás, hogy falakat emelnek, számolt be az interjúról az MTI.

A legtöbb illegális migráns Macedóniából (az uniós Görögországon keresztül) és az EU-tag Bulgáriából érkezik Szerbiába. Bulgária már felhúzott egy 240 kilométer hosszú kerítést a török határon, hogy távol tartsa az illegális bevándorlókat. „Nekünk is falakat kellene emelnünk a macedón és a bolgár határon? Mi nem fogunk falakat emelni. Ezt garantálom. Szerbia nem zárja be önmagát, Szerbia nem fog Auschwitzban élni” – fogalmazott a szerb kormányfő. (forrás: index.hu)

Sátory Károly (Fidesz) örül annak, hogy végre olyan kormányuk van, amelyik megvédi a magyarokat. Nemény csodálkozik Kecskés felszólalásán, hiszen kereszténydemokratának tartja magát, ennek ellenére pozitívan beszél a Nyugaton felépített gettókról. Ez erkölcsi kérdés, ahogyan a pápa is felszólalt ebben az ügyben. Jót tenne egy elítélő nyilatkozat, de tudja, hogy ennek semmi esélye, hiszen követniük kell a miniszterelnököt.

Kijelenti, az egyéb problémák helyett beszélnek erről, az EU úgy osztaná el a bevándorlókat, ahogyan az országok teherbírása megengedi, és finanszírozza az ellátásukat. Közben az osztrák szélsőjobb a magyar munkavállalók ellen lázít, amivel a baloldali frakció semmiképpen nem tud azonosulni.

Illés Károly szerint ezen állítások egy része túlzó. A kormány igenis megvédi a magyarokat, kontrolláltan engedik be a bevándorlókat, nem hermetikus határ lesz. Kijelenti, mind a kormány, mind az itt ülő jobboldaliak empatikusak a menekültekkel szemben.


9:35 Puskás vasfüggönyt kapott ajándékba

Czeglédy ismét a határzárról beszél, a Rákosi-korszakot idéző módszerek nem illenek a 21. századba. Nem volt olyan régen, hogy a nyugati határon lebontották a vasfüggönyt, és ha most az osztrákok újraépítenék, együtt mennének lebontani. Puskásnak ad ajándékba egy darabot az egykori vasfüggönyből.


9:10 Bicikliutak és fakivágások

Balassa Péter kimentette magát, Puskás Tivadar polgármester elmondja, hogy a képviselő édesanyja meghalt. Egyperces néma felállás, mi is részvétünket fejezzük ki.

Egy sürgősségi indítvány lesz, most napirend előtti felszólalások. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) kezdi, a kerékpárutak. Bejelenti, hogy a polgármester kérésére szakvéleményt kért a Diófa utcai építkezésről, annak elkészültéig leállítják a fakivágásokat.

Létszámellenőrzés

Ahogy most körbenézek, Balassa Péter (Jobbik) mellett a baloldalról ketten is hiányoznak: Ipkovich György (MSZP) és Horváth Attila sincs jelen.

Puskás kijelenti, még lehetőség van a kisdobronyiak támogatására, még nyitva van a számla.

Czeglédy Csaba a déli határom épülő kerítést vasfüggönynek nevezi, azt javasolja, hogy fogadjanak el egy politikai nyilatkozatot, amiben kifejezik ellenérzésüket a vasfüggöny építéséről. Közösen mennénk bontani, ha azt az osztrákok építenék - mondja.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) javasolja, hogy a képviselők kapjanak tájékoztatást a karneválszervezés állásáról.

Nemény András (baloldal) a fakivágások ellen összegyűjtött aláírásokat említi, és azt, hogy néhány bátor ember akadályozta meg. Kijelenti, ez nem politikai akció volt, van egy terv már, tárgyaljanak róla, hogy a munkások ne legyenek bizonytalanságban.

Horváth Soma (baloldal) független szakértő bizottság felállítását javasolja a gázkészülékek felülvizsgálatára, és azt, hogy kérjék fel Hende Csabát a vonatkozó törvény egyértelműsítésére.

Ki-be, föl-le...

Ipkovich György jobbról befut, csakhogy naprakészek maradjunk.

Apropó, egy fontos észrevételt még tennénk, ugyanis sajátos rituálé kíséri a hozzászólásokat: ha egy képviselő (legyen az Lendvai Ferenc vagy Nemény András) felszólal, miközben feláll, gondosan begombolja a zakóját, aztán ha leül, kigombolja.

Czeglédy szerint a kivitelező cég érzékelte a hibákat a bicikliútnál, és el is küldték javaslataikat, csak azzal nem foglalkozik senki. Lendvai Ferenc (Fidesz) korábban javasolta, hogy tárgyaljanak a Vasivíz ingatlaneladásáról, Czeglédy szerint előkészítés nélkül ez nem megy. Mint mondja, legalább adják meg a módját, mert így elég egyértelmű a mutyi lehetősége.

Illés azt mondja, a fakivágásokra megvannak az engedélyek, ez az ügy sokszor volt már napirenden, látható volt, mi várható. A Vasivíz ingatlan eladásánál már régóta megy az egyeztetés, olyan területről van szó, ami másra nem használható.

Czeglédy a fűnyírásokra tér ki, miközben önmagukat fényezik, a városban sok helyen magas a fű. Szerinte szembesíteni kellene a Szompark vezetőit és a városvezetést, mert egymásra mutogatnak. Kéri, hogy a Szompark a közgyűlésben számoljon be a részletekről.

A többség ezt le is szavazza, ahogyan a többi ellenzéki javaslatot is. Politikai állásfoglalás sem lesz a határzár miatt.

Lassan mondom, hogy mindenki hallja: "Neeemmm" "Tartózkooooodooom"

Én nem tudom megszokni, hogy szavazás előtt a frakcióvezetők, Lendvai Ferenc jobbról, Czeglédy balról fennhangon bekiabálják, aktuálisan milyen gombot kell megnyomni. Nem is kell nézni a kijelzőt, előre tudjuk...(ok persze, így szokás mostanában, rég volt a rendszerváltás, vele a képviselők döntési szabadsága) Minek ez az egész hajcihő?! kirakat.


9:00 Még semmi

Ülünk, és várjuk a kezdést. Téblábolás, képviselőhiány.

Most múlik pontosan...kilenc óra, de semmi nyoma annak, hogy időben kezdenének. Laptopszerelések, huzalozás, mobiligazgatás, aktarendezgetés, polgármester még sehol. Várunk. Tőlem balra, a kijáratnál nagy az élet, a városi rendőrkapitány jobboldali képviselőkkel viccelődik, az egész teremben hallani a kacagásuk. Kávé bekészítve, ásványvizek csőre töltve, kezdődhet a nap. Jó reggelt mindenkinek!

A baloldal valamire készül, legalábbis fura, hogy állva tömörülnek. Majd meglátjuk, hogy a sok üléstől óvják magukat, vagy...

9:05 perc, befut Puskás Tivadar polgármester. Egy kör kezezés aztán a lovak közé csapunk. Hajrá reggel, hajrá nyár, hajrá Szombathely!


Furcsának tűnik, hogy ilyen ritkán van közgyűlés, legutóbb április 16-án ültek össze a képviselők, most meg már benne vagyunk a nyárban. Ha a mai nap lemegy, akkor három hónap szünet következik, habár az is csak egy hónappal hosszabb, mint a mostani szünet.

Összesen 27 napirendi pont van a nyilvános ülésen, ez persze még módosulhat. Itt is vannak húzós ügyek, ezek jó részét előzetesünkben összefoglaltuk. A leginkább várt napirendi pont, a Mérei-ügy tisztázása a zárt ülésre marad, arról csak később tudunk beszámolni, de mindenképpen megtesszük.

Hamarosan kezdődik a közgyűlés, mi itt a szokásos percről-percre tudósításunkkal követjük, aki élőben szeretné látni, kattintson élőképes közvetítésünkre.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés