Csak a Fidesz döntései szolgálják Szombathely érdekeit?

Az időhúzásos taktikát egészen az önkormányzati választásokig folytathatják, és akár sikeres is lehet.
 
 

Csak a Fidesz döntései szolgálják Szombathely érdekeit?

Az időhúzásos taktikát egészen az önkormányzati választásokig folytathatják, és akár sikeres is lehet.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Csak a Fidesz döntései szolgálják Szombathely érdekeit?

Az időhúzásos taktikát egészen az önkormányzati választásokig folytathatják, és akár sikeres is lehet.

Persze, tudom, hogy nincs túl sok értelme visszamutogatni a korábban történtekre, de tíz éve éppen hasonló dolgok történtek a szombathelyi politikában, mint most, csak fordított előjellel.

Ipkovichék tíz éve a helyzetnek megfelelően politizáltak, miután elveszítették a többségüket

Ipkovich György akkori polgármesternek és koalíciójának, egyfős többsége volt a közgyűlésben a 2006-os választások eredményeként, amikor az MSZP-tag Soós József hirtelen kilépett a pártból, a közgyűlési frakcióból, és ettől kezdve a Fideszt támogatta, és így az akkori ellenzéknek lett meg az egyfős többsége.

A Fidesz sem sokat vacakolt, azonnal lecserélte az önkormányzati bizottságok elnökeit, tagjainak jó részét, az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiból és igazgatóságaiból visszahívták a baloldali delegáltakat, és leváltották a városi tévé igazgatóját, akinek a munkaviszonyát is megszüntették.

A baloldali frakció és Ipkovich György persze nagyon nem örült az eseményeknek, de tudomásul vették, nem húzták az időt, ne emlegettek árulást, szivárványkoalíciót vagy véres, az 50-es éveket idéző leszámolásokat. Sőt, a 2010-es választásokig hátralévő két évben egyeztetések hosszú sorával tették működőképessé a várost, amihez az akkori Fidesz-frakció is hozzájárult természetesen.

Most az egyfős többségbe került ellenzék ennél jóval mértékletesebb volt. Már bejelentették, hogy nem akarják lecserélni a közgyűlési bizottságok elnökeit, csak szeretnének arányosan elosztott helyeket. Az önkormányzati cégeknél ők is cseréltek embereket, ebben hasonlítanak.

Leváltották a városi tévé igazgatóját is, de a munkaviszonyát nem akarják felbontani, sőt, szeretnék, ha maradna a tévénél.

A Fidesz kapaszkodik a hatalomba

Puskás Tivadar és a Fidesz-frakció azonban nem akarja elfogadni a helyzetet. A közgyűlésen amikor csak lehet, „bevándorláspártinak” és „szivárványkoalíciónak” nevezik nevezik az új többséget, Molnár Miklós alpolgármestert pedig árulónak. Bízva abban, hogy ezek a jelzők rájuk égnek, és a választópolgárok ezekkel a kifejezésekkel azonosítják majd őket az őszi önkormányzati választásokon.

A polgármester pedig sorra küldi vissza újratárgyalásra az új többség által kezdeményezett és elfogadott határozatokat. Indokolva ezt azzal, hogy ezek a döntések nem Szombathely érdekeit szolgálják. Az időzúzáson kívül ez arra is jó, hogy többször elmondhassák, az ellenzék csak rombolni tud.

Ez utóbbit Illés Károly a szerdai közgyűlést követő sajtótájékoztatón Molnár Miklós tevékenységét említve ki is jelentette, sőt, azt mondta, Molnár az elmúlt négy és fél évben is csak rombolt. Noha nem ez nem tartozik írásunk fő vonalához, de fel kell tenni a kérdést: Akkor a Fidesz-többség miért hagyta Molnárt négy és fél évig rombolni?

Rombolásos költségvetést fogadott el a Fidesz négy éven át?

Molnár a költségvetésért, pénzügyekért és a SZOVÁ-ért volt felelős. A Fidesz most azt hangoztatja, hogy 2010 óta takarékos, nullszaldós költségvetéseket készítettek, és rendben vannak a pénzügyek. Ráadásul Balassa Péter (Jobbik) hiába akarja évek óta leváltani a SZOVA vezérigazgatóját, a Fidesz nem csak akkor akadályozta ezt meg, amikor többségben volt, de szerdán a zárt ülésen is Németh Gábor maradása mellett szavazott a frakciójuk.

Jól látszik, hogy a Fideszt nagyon kényesen érintette többségének levesztése, Puskás Tivadar azt is mondta, hogy „a Fideszé a többség, csak most az ellenzéknek van több szavazata.”

Ha jobban megnézzük az általuk tett kijelentéseket, láthatjuk, hogy

azt akarják sugallni, hogy egy árulás eredményeként kerültek ebbe a helyzetbe, de ők azok, akik a város érdekeit szolgálják.

Puskás azt is mondta, hogy az ellenzék csak átmenetileg van többségben, és a város nagyobb része a Fidesz mögött áll. Lehet, hogy ez csak egy kis önigazolás, de már biztos, hogy a közgyűléseken kirajzolódott a Fidesz kampánystratégiája.

Megbélyegezni az ellenfelet, saját magukat áldozatnak feltüntetni, és azt sulykolni, hogy a város érdeke a Fidesz hatalmon maradása.

A választásokig hátralévő bő fél évben a város működése biztosan lelassul, hiszen minden határozatot többször kell megtárgyalni, és ez hosszú hetekbe is kerül. A Fidesz számára van ennek még egy pozitív hozadéka: az új többség nem tudja megmutatni, hogyan is vezetnék a várost, ha ősszel bizalmat kapnának.

A városlakók meg azt látják, hogy amióta a Fidesz elveszítette a többségét, minden lassabban nehezebben megy. Puskásék reményei szerint ez olyan hatással lesz rájuk, hogy ősszel ismét a Fideszre fognak szavazni.

Egész komoly stratégia, még sikeres is lehet.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés