Közös jövőnk Hendével és Puskással

A szombathelyi önkormányzatnak teljesen véletlenül a választások előtt jutott eszébe egy 24 oldalas öndicsőítő kiadvánnyal előrukkolnia.
 
 

Közös jövőnk Hendével és Puskással

A szombathelyi önkormányzatnak teljesen véletlenül a választások előtt jutott eszébe egy 24 oldalas öndicsőítő kiadvánnyal előrukkolnia.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Közös jövőnk Hendével és Puskással

A szombathelyi önkormányzatnak teljesen véletlenül a választások előtt jutott eszébe egy 24 oldalas öndicsőítő kiadvánnyal előrukkolnia.

A postaládámra kiírt kérést meglepően fegyelmezetten teljesítik a lapterjesztők, semmilyen ingyenes kiadványt nem kapok. Így aztán nem tudom, milyen akciók futnak a Tescóban, cserében viszont megúszom a politikai agymosás-kísérleteket.

A „Közös jövőnk, Szombathely” kiadványra az anyósom laksásán nyúltam rá a hétvégén; a kupacban álló reklámújságok közül olyannyira kitűnt, hogy felhúztam a szemüvegemet és kinyitottam.

A 24 oldalas füzetecskében, meg kell hagyni, van anyag, munka és pénz: minőségi fotók, dizájz, papír, mindez vastag borítóval.

Kampányidőszak lévén, sok kétségem nem volt, miről lehet itt szó, és gyanúm már az első dupla oldalon megerősítést nyer: „Szombathely fejlődik” – fejti ki hosszan Hende Csaba országgyűlési képviselő, az átellenes oldalon pedig Puskás Tivadar polgármester kontráz rá hasonló terjedelemben, mely szerint „Épül-szépül Szombathely”.

Az érintett agitprop-munkások talán tudják, hogy az ilyen és ehhez hasonló, rettenetesen nyögvenyelős monológokat a kutya el nem olvassa, de mivel a politikusok ragaszkodnak hozzájuk, hát rájuk hagyják.

Én meg csak nem tudok kibújni a bőrömből, valószínűleg száz vagy ezer közül egyetlen vagyok, aki a kiadóra is kíváncsi, meg is találom az impresszumot: a nyilvánvalóan választási kiadványt nem a Fidesz vagy Hende Csaba, hanem Szombathely önkormányzata jegyzi.

Persze, amikor közpénzmilliárdok mennek ostoba óriásplakátkampányokba, amikor állami cégek pénzét terelik oligarchák által működtetett médiabirodalmakba, akkor szinte szőrszálhasogatásnak tűnhet a kérdés, hogy mi az istencsodájának kell a város, azaz mindannyiunk (szocialisták, jobbikosok, LMP-sek, kutyapártiak és a többiek) pénzét egy újabb, nagyjából a százkettedik fideszes politikai reklámújságba beleönteni. Hogy nem etikus, az nyilvánvaló, hogy mennyire jogszerű, az izgalmasabb kérdés.

Innentől kezdve a tartalom már majdnem mindegy is, amúgy is kétlem, hogy lenne egyetlen szál szavazó, aki ennek a 24 oldalnak az alapján adja le a voksát majd április 8-án.

Látszólag ők sem biztatnak senkit semmire, látszólag nincs ennek köze a politikához, választásokhoz, csak spontán módon most jutott eszükbe előrukkolni ezzel, amelyet „hiánypótló kiadvány”-nak, „számvetés”-nek nevez Hende Csaba.

A „számvetés” kategóriákba rendezve hosszan, akkurátusan és a szokásos módon sorolja az eredményeket a sport, egészség, oktatás, kultúra, gazdaság stb. terén.

Az adatok valószínűleg igazak, alkalmasint tényleg a fejlődést jelzik, más kérdés, hogy ebben mekkora a valódi szerepe a politikai vezetésnek, a cégvezetőknek, a kedvező nemzetközi környezetnek, az itt élőknek, és ne adj isten az Európai Uniónak, amely súlyos milliárdokkal támogatta a szombathelyi fejlesztések hosszú sorát, és amelynek a nevét sikerül kikerülni 24 oldalon keresztül, ami - ha úgy tetszik - egyféle újságírói bravúr.

Ha valaki nagyon akar, a sorok közötti apróságokból azért bizonyos következtetéseket le tud vonni. A művészeti szekcióban a az Iseumi Szabadtéri Játékok hosszabb bejegyzést kap, mint a Weöres Sándor Színház, és az is sokatmondó, hogy miközben minden beruházást akkurátusan forintosítanak, addig az új Haladás-stadionról valamiért nem derül ki, hogy mennyibe került.

A „Közös jövőnk, Szombathely” persze valószínűleg ugyanúgy feledésbe merül, mint a több hasonló propaganda-kiadvány, de még mielőtt ez megtörténik, jegyezzük meg, hogy talán ebben jelent meg először nagy példányban Szombathely vitatott új arculati logója, ami a Szent Márton-festmény után ismét megpezsgette a város vizuális alkotóközösségeit.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés