Az AGORA-Művelődési és Sportház műszaki átadása 

Mutatjuk, milyen lett a kulcsra kész szombathelyi Sportház

Pár hét és lehet menni koncertezni, nyelvet tanulni, közösségi életet élni vagy ingyen netezni.
 
 

Mutatjuk, milyen lett a kulcsra kész szombathelyi Sportház

Pár hét és lehet menni koncertezni, nyelvet tanulni, közösségi életet élni vagy ingyen netezni.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Mutatjuk, milyen lett a kulcsra kész szombathelyi Sportház

Pár hét és lehet menni koncertezni, nyelvet tanulni, közösségi életet élni vagy ingyen netezni.

Az Új Széchenyi Terv keretein belül egy multifunkcionális közösségi közművelődési központ létrehozása valósul meg itt. A felújítás 2014. június 17-én, a berendezési tárgyak kibontásával és elszállításával kezdődött. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 685 millió forint, ami időközben több mint egy milliárdra duzzadt (pontosan 1.014.271.405 forintra). Fő látványossága egy high tech zenekari árok lesz, ami itt a Dunántúlon "majdnem egyedülálló".

Szinte napra pontosan egy hónapja jártuk körbe a még felújítás alatt álló szombathelyi Sportházat. Furcsálltuk is, miért kell megint egy újabb bejárást szervezni. (Persze kezdünk hozzászokni, hogy egy-egy uniós projekt legalább négy szalagátvágásos ceremóniához ad apropót. Külön avatják a bejáratot, a parkolót, az épület előtti körforgalmat, aztán átadják egyszer nagyban az egészet.

De térjünk csak vissza az MSH-ra, és a mostani kulcsátadóra. Mert hiába voltunk szkeptikusak, ez a bejárás látványos lett, mert egy hónap alatt kívülről-belülről tényleg készre fazonírozták az épületet a ZÁÉV-FÉSZ munkásai. Ezúttal a végeláthatatlan beszédektől is megkíméltek bennünket, mindössze az Agora-igazgató, Parais István mondott pár praktikus gondolatot, aztán mint egy jó idegenvezető, kedélyesen körbesétálhattuk vele a helyiségeket, és elmesélte, pontosan mi hol lesz.

Az építők részéről elmondták, szerencse, hogy két olyan építőipari vállalat nyerte el ezt a beruházást (a FÉSZ ZRT. és az ZÁÉV ZRT.), akik már akkor is léteztek, amikor 52 éve ez a ház megépült. Ezek a cégek ugyanis még ismerik azokat a technológiákat, amellyel ezt a komplexumot felhúzták. Hozzátették, remélik, hogy hamarosan jazz koncerteknek is helyet adhat az MSH. Pláne, hogy a munkálatok jellege számukra is erre a "szabad technikájú" műfajra hajazott. Hiába volt meg az eredeti tervrajz, és készült el a mostani kivitelezési terv, az építtetők számára szinte minden nap egy új kihívással szolgált, ahol azonnal cselekedni kellett.

A sportház egyébként a tervek szerint egy nyitott közösségi tér lesz, egész nap ki és be lehet majd sétálni, fent a folyosókon pedig számítógépes asztalokat helyeznek ki, ingyenes net csatlakozással és wifivel, úgyhogy kedvére ücsöröghet és chatelhet itt bárki.

Bent a nagyterem határozottan szűkebb lett (de így is impozáns betonteknő), jobb akusztikával, és új technikai betrendezésekkel felturbózva. A nagyteremben egyébként ugyanannyi férőhely lesz, mint volt, ugyanis a megszüntetett két oldalsó szektor helyett mobillelátókat építenek. Lábkímélő a padló, amihez a régi, jó minőségi parkettát használták fel, alá tettek még rétegeket, felcsiszolták, és különleges anyaggal felületkezelték.

Szeptemberig átköltözik az Agora kötelékében működő Gyerekek Háza is a Jászai Mari útról. A nagyteremből leválasztott térségekben új tereket alakítottak ki, ahol többek között nyelvi labor, táncterem és konyha is lesz. Ide költöztetik majd a foglakozásokat, szakköröket is.

Kint látványirodák, bent látványlift és látványnagyterem, aminek a mennyezetén látjuk a csöveket és a mechanikát. De ez is a skandináv minimalista dizájn része.

A lényeg: hogy kész. De most jön a neheze: új élettel, valódi tartalommal megtölteni ezeket a kicsinosított közösségi tereket.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés