Itt vannak a látványtervek Szombathely I. világháborús régi/új emlékműveiről

Igaz, az első nagy világégés 100 éves évfordulóját 2018. novemberében már megünnepelték, de jobb későn, mint soha...
 
 

Itt vannak a látványtervek Szombathely I. világháborús régi/új emlékműveiről

Igaz, az első nagy világégés 100 éves évfordulóját 2018. novemberében már megünnepelték, de jobb későn, mint soha...
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Itt vannak a látványtervek Szombathely I. világháborús régi/új emlékműveiről

Igaz, az első nagy világégés 100 éves évfordulóját 2018. novemberében már megünnepelték, de jobb későn, mint soha...

Az első világháborús szombathelyi emlékművek felújítását, merthogy többről is szó lesz, többek között még Balassa Péter Jobbikos képviselő kezdeményezte, több mint két éve. Akkor a közgyűlés támogatta is a javaslatot, de ez idáig érdemben nem történt semmi.

A felújítási pályázatok benyújtásáról most a csütörtöki közgyűlésdönt majd, ami a jelenlegi helyzetben azért is érdekes, mert a bizottságokban még fideszes többség van, a közgyűlésben azonban már a Fideszen kívüli képviselőknek lesz többségük. Várható, hogy több ügyet is levesznek a napirendről, és azt sem tudni előre, mit szavaznak meg és mit nem.

A szombathelyi emlékművek felújításának (keretben olvashatóak a részletek) előzményeiről csak annyit, hogy Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány XX. Század Intézete még az első világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében hirdetett pályázatot az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetételére vagy felállítására. Az elnyerhető támogatás összegének felső határa: meglévő emlékművek esetén 2.5 millió, új emlékművek esetén 5 millió forint volt. (A pályázatról bővebb információkat itt talál!)

Szombathely – derül ki a mostani közgyűlési előterjesztésből – egyrészt azt tervezi, hogy pályázatot nyújt be az I. világháborúban elesett szombathelyi tűzoltók tiszteletére készített emlékmű rekonstruálására. Másrészt (mivel csak egy pályázatot adhat be) támogatja, hogy a gyöngyösszőlősi I. világháborús hősi emlékmű felújítására, konzerválására összeállított pályázatot a Rumi Rajki Műpártoló Kör beadhassa.

Jobb később, mint soha

Közben lassan három hónapja vége a centenáriumnak. Tudjuk a történelemkönyvekből, hogy a közel 10 millió áldozatot követelő öldöklés 100 éve (és lassan 4 hónapja), november 11-én egy franciaországi vasúti kocsiban véget ért, ahol Németország aláírta a kapitulációt. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell Szombathelyen és környékén méltó módon emléket állítani a világháborúban elesett katonáknak. Ha most írták ki a pályázatot, hát most írták ki... majd Trianon centenáriumán lehet avatni!

Főként, hogy az 1. világháború 10 millió áldozatából bizony több mint 660 ezer magyar volt. És a pontos számokon ma is vitatkoznak a történészek.

A gyöngyösszőlősi hősi szobor Gyöngyösszőlős I. világháborús halottjainak állít emléket – alkotója Merkly Ferenc

Az emlékmű 1940-ben a szőlősi templom építésekor került elbontásra és áthelyezésre a közeli Erdődy kastély kertjébe, ahol jelenleg is áll. Talapzata és az azon lévő márványtáblák a háborús bombázások során elpusztultak.

Módy Péter kőszobrász, restaurátor előzetes költségbecslése szerint a bruttó 2,5 millió forint támogatási összeg erejéig a fenti munkák – a talapzat magtestének elkészítése nélkül – elvégezhetőek.

A szobor felállításához egy 140 x 140 x 240 cm méretű betontalapzat elkészítése szükséges, melyet SZMJV Önkormányzata önrészként biztosít.

A talapzat elkészítésének bekerülési költsége a jelenlegi piaci felmérés alapján megközelítőleg 500.000 Ft. A szobor látványterve mellékletben csatolva.

Ezt lehet tudni a szombathelyi I. világháborús emlékműről

Az 1934-ben felavatott tűzoltó emlékmű az I. világháborúban elesett szombathelyi tűzoltóknak állít emléket, alkotója Rumi Rajki István.

1950-ben az Ady tér – akkori Széna tér – átrendezésekor az emlékművet eltávolították

[/p]A szobor teljes rekonstrukcióját javasolják. Módy Péter kőszobrász, restaurátor előzetes költségbecslése szerint a teljes kialakításhoz mintegy bruttó 20 millió Ft szükséges. Az elkészített tűzoltó emlékmű a tűzoltóság előtti parkban, közterületen kerülne elhelyezésre.[/p]

Ilyen volt a múltban:

És ilyen lesz a látványterven:

A centenárium kapcsán egyébként közel hatszáz, I. világháborús hadisírt már felújítottak a szombathelyi temetőben, ez azért hozzátartozik a történethez:

Közel hatszáz, I. világháborús hadisírt újítottak fel a szombathelyi temetőben

Bejártuk a szombathelyi haditemetőt. 578 sírkövet, 5 emlékművet és 50 domborműves sírkövet állítottak helyre az elmúlt hónapokban a szombathelyi temetőben. A hadisírokban I. világháborús katonák nyugszanak. Egy részük nem magyar katonáké, de ahogy a megemlékezéssel felérő bejáráson elhangzott: a fegyverrel a kézben, parancsteljesítés közben elesett katona minden oldalon hősi halottnak számít.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés