Leteszteltük a bécsi P+R parkolást

Gyors, kényelmes, olcsó, de nem mindenkinek ajánljuk.
 
 

Leteszteltük a bécsi P+R parkolást

Gyors, kényelmes, olcsó, de nem mindenkinek ajánljuk.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Leteszteltük a bécsi P+R parkolást

Gyors, kényelmes, olcsó, de nem mindenkinek ajánljuk.

Ha nagyvárosba megyünk autóval, szinte mindig gondot jelent, mit kezdjünk az autóval. A gondok még nagyobbak, ha híján vagyunk a helyismeretnek.

Ebből a szempontból többeknek hasznos lehet, hogy a közelmúltban leteszteltünk Bécs P+R parkolóinak egyikét (Siebenhirten), és mivel egy kaptafára megy a rendszer - legyenek azok az árak vagy a használat módja - gyakorlatilag teljes képet adunk.

A P+R rendszer az angol Park and Ride, azaz “parkolj és utazz” rövidítése. Az ilyen létesítmények jellemzően a városok szélén helyezkednek el, könnyen megközelíthetők az ideutazóknak, olcsó parkolási lehetőséget kínálnak és a közelükben mindig kiváló tömegközlekedési lehetőségek vannak: nagyobb városokban ez metrót jelent.

A Siebenhirten ennek az elvnek a mintapéldánya.

Ha az S31-esen, illetve az A1-es érkezünk a városba (Dunántúlról átlában ez történik), az emeletes parkolóházat nem mesze a Shopping City Süd-től találjuk az U6-os metróvonal végállomásánál. Kicsit kanyarognunk kell ugyan, amíg ideérünk, de gyakorlatilag nem kell bemennünk belvárosba.

A parkolás techikailag ugyanúgy zajlik, mint egy “normális” parkolóház esetében. Bemenetkor jegyet kapunk az automatából, amelyet majd kifelé menet kell rendeznünk a fizető-automatánál, és a sorompó ezzel nyílik majd ki.

Ami a különbség, az az elszámolás módja.

A P+R parkolókban nem a megkezdett órák, hanem napok alapján fizetünk. Jelenleg egy nap 3,40 euróba kerül (kb. 1100 forint), egy hét 17,10, egy hónap 63,60 euró, azaz töredéke a belvárosi parkolási áraknak.

A P+R parkolásnak nemcsak az az előnye, hogy olcsóbb, mint a belváros, hanem az is, hogy nem kell araszolnunk a sűrű forgalomban, bénázni a sávválasztásnál, pakolót kergetni, majd azon aggódni, hogy biztonságos helyen áll-e az autónk.

Ugyanakkor kalkulálni kell azzal, hogy mindenképpen szükségünk lesz tömegközlekedésre, amely az osztrák fővárosban sem olcsó. Egy vonaljegy (ezt bármely metrómegállóban meg lehet venni az automatából) 2,40 euróba (kb. 780 forint) kerül. Igaz, ezzel átszállhatunk tetszés szerint, de akkor is költség, hiszen még vissza is kell érnünk a parkolóba, amikor is újabb jegy kell. Ez egy család vagy több utas esetén már komolyabb költség lehet. Ha több napra megyünk – ahogy mi is tettük -, egészen biztosan jó választás egy P+R parkolóház, ahol olcsón és biztonságosan otthagyhatjuk az autót.

Egy bécsi tömegközlekedési napijegy amúgy jelenleg 8 euróba (kb. 2500 forint) kerül, amivel bármivel és bármennyit utazhatunk az osztrák fővárosban, egészen királynak, sőt császárnak érezhetjük magunkat. Az aktuális jegyárakról itt tájékozódhatunk.

(Következik: Egy bécsi kirándulás költségei, jellemző árak, hasznos tippek)

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés