Lódarazsak a herényi temetőben 

Lódarazsak fészkeltek egy szombathelyi temetőbe

Tudnak már róla, de azért érdemes vigyázni. Mit kell ilyenkor tenni?
 
 

Lódarazsak fészkeltek egy szombathelyi temetőbe

Tudnak már róla, de azért érdemes vigyázni. Mit kell ilyenkor tenni?
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Lódarazsak fészkeltek egy szombathelyi temetőbe

Tudnak már róla, de azért érdemes vigyázni. Mit kell ilyenkor tenni?

Fotós kollégánk a szombathelyi herényi temetőben járva lett ma figyelmes arra, hogy az egyik sírkő elemeinek illesztéseinél az ideális helyet kihasználva nagy méretű darazsak fészkeltek. A fotók alapján mi úgy tippeljük, hogy lódarazsakról van szó.

Így néz ki egy lódarázs, ez azért már több mint hasonlóság:

Balra Sebastian Kirsche fotója lódarazsakról, jobbra pedig a miénk.

Természetesen kollégánk értesítette a Vas Megyei Temetkezési Kft-t, ahol egyrészt megköszönték a bejelentést, másrészt jelezték, hogy még ma kiszállnak és megteszik a szükséges lépéseket. Ilyenkor jellemzően egy szerződött méhész számolja fel az emberre is veszélyes darazsak fészkét.

Azt is elmondták, hogy ilyen esetben hozzánk hasonlóan a Vas Megyei Temetkezési Kft-nél szükséges jelezni a problémát:

Szombathely, Ferenczy István u. 1. (Jáki út)
+36-94/314-082

Mit kell tudni a lódarázsról?

A legnagyobb Magyarországon előforduló darázs nem csak mérete, de fájdalmas csípése miatt is hírhedt. Csípésével - különösen allergiás reakció esetén - az emberre sem veszélytelen.

A királynő akár 35 milliméterre is nőhet, a herék és a dolgozók 25 milliméteresek. Potrohuk sötétebb sárga, fekete mintázattal, lábuk sötét, fejükön összetett szem, valamint pontszemek is találhatóak. Fullánkjuk visszahúzható, de fejlett rágóival is képes csípésre.

A lódarazsak ragadozók, leginkább ízeltlábúakkal táplálkoznak, sokszor komoly károkat okoznak a méhészeknek. A lódarázs fullánkját testi adottságainak köszönhetően bármilyen irányba könnyedén használja.

Figyelem, a fészek közelében indokolatlanul, vagy minimális ingerlésre is támad!

Az őrt álló lódarazsak gyakran figyelmeztető jelet adnak, első körben csak nekirepülnek a közeledő ember fejének - na ilyenkor a legjobb, ha nem kezdünk el csapkodni, hanem inkább higgadtan távozunk.

Szúrása fájdalmas, helyén körülírt duzzanat jelentkezik. A sérült bőrfelületen bőrpír, esetleg csalánkiütés jelenik meg, viszkető érzés kíséri. Mivel a lódarázs csípésekor (a méhhel ellentétben) lúgos mérget juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, citromlével, vagy ecetes vízzel érdemes kezelni. Hatásos lehet az antihisztamin, vagy lidokain tartalmú kenőcs és persze a mindenre jó jeges borogatás is.

A csípéssel súlyosabb tünetek is járhatnak: szív- és légzési panaszok, fojtogató légszomj, átmeneti légzéskimaradás, emésztési panaszok, hányinger, émelygés, gyakori széklet, görcsös hasi fájdalom, idegrendszer és izomrendszer zavarai, lokális fájdalom a sérült területen, zsibbadás.

Ha a csípés arcon, nyakon, esetleg a szájüregben ér valakit, az itt keletkező duzzanat allergiás reakció nélkül is okozhat fulladást, ezért ilyen esetben mindig orvoshoz kell fordulni!

Tíz lódarázscsípés már halálos is lehet egy embernek, de aki allergiás, akár egyetlen csípésbe is belehalhat.

(az infók forrása: termeszettar.hu)

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés