Évi 54 milliárdos profitot termel az M1-es autópálya

Ehhez képest mostohán bánik vele az állam.
 
 

Évi 54 milliárdos profitot termel az M1-es autópálya

Ehhez képest mostohán bánik vele az állam.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Évi 54 milliárdos profitot termel az M1-es autópálya

Ehhez képest mostohán bánik vele az állam.

A teherautók használatarányos útdíja valóságos kincsesbánya a kormánynak, idén már 230 milliárdot is beszedhetnek ebből a forrásból - írja a g7.hu.

A személyautók által fizetett útdíjak ehhez 70 milliárdot tesznek hozzá, a g7.hu számításai szerint ez már annyira nagy összeg, hogy minden 40. forint állami bevétel az útdíjakból folyik be.

Kiemelkedő a bevétele az M1-esnek, a Budapest és Hegyeshalom közti, hatalmas forgalmat bonyolító autópálya 54 milliárd profitot termel az államnak. A másik véglet az M6-os, a Budapest és Pécs közti autópálya évi 50 milliárdos veszteséget termel - változatlan forgalom esetén még további 22 évig.

A portál hatékonysági számításai szerint az M1-es építése nyolc év alatt megtérülne. Egy kicsit tovább tartana ez, ha a finanszírozási költségeket is figyelembe vesszük, de úgy néz ki, hogy piaci alapon is jó üzlet lenne megépíteni az M1-est.

Ehhez képest érdekes, milyen mostohán bánik a sztrádával az állami fenntartó. Csak azt követően kezdődtek nagyobb javítások, hogy az úttest több helyen balesetveszélyessé vált, és sebességkorlátozásokat kellett bevezetni.

Az Index februárban készített videót az M1-es állapotáról.

Félelem és reszketés az M1-esen

Nagyon leromlott az M1-es autópálya állapota az utóbbi években. Az autópálya-kezelő munkásai kampányszerűen toldozzák-foltozzák, Bicske és Tatabánya között jelenleg is zajlanak útjavítások, de nem képesek megbirkózni a kátyúkkal. Nem számoltuk, de van, aki igen: szerinte több mint 160 kátyú van Budapest és Győr között.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés