A magyarok fele nem hisz abban, hogy a Fideszt választásokon le lehet váltani

A választók tudják, hogy beteg a magyar demokrácia - derül ki egy közvélemény-kutatásból.
 
 

A magyarok fele nem hisz abban, hogy a Fideszt választásokon le lehet váltani

A választók tudják, hogy beteg a magyar demokrácia - derül ki egy közvélemény-kutatásból.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A magyarok fele nem hisz abban, hogy a Fideszt választásokon le lehet váltani

A választók tudják, hogy beteg a magyar demokrácia - derül ki egy közvélemény-kutatásból.
A választók tudják, hogy a magyar demokrácia beteg, és nem hiszik, hogy ezen demokratikus választással lehet segíteni.

Ez a fő eredménye a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung által, a magyar demokrácia állapotáról készített közvélemény-kutatásnak, amit a 24.hu közöl.

Röviden:

A magyarok demokrácia alatt elsősorban a politikai szabadságjogokat értik: a szabadságot, az egyenlőséget és a választásokat.

A magyar társadalom több mint fele (56 százalék) gondolja úgy, hogy a demokrácia a legjobb politikai rendszer.

Minden tizedik magyar szerint bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint a demokrácia, de a lakosság több mint negyede (27 százaléka) szerint teljesen mindegy, hogy milyen politikai rendszerben élünk.

A demokratikus elkötelezettség az MSZP és a DK szavazóinál a legerősebb, de átlagon felüli a kormánypártok és az LMP szavazói körében is.

Nem meglepő módon a bizonytalanok vannak a legrosszabb véleménnyel a demokráciáról.

Az életkort tekintve a 60 évnél idősebbek vannak jó véleménnyel a demokráciáról, de a legfiatalabb korosztályban is az átlagnak megfelelő mértékben preferálják a demokráciát.

Míg a felsőfokú végzettségűek háromnegyede áll a demokrácia mellett, a nyolc általánost végzettek között ez az arány csak 44 százalék.

A budapestiek háromnegyede tartja a demokráciát a legjobb politikai rendszernek, a vidéki városok és falvak lakói esetében az arány 49 és 53 százalék.

A magyarok fele elégedetlen a demokrácia jelenlegi működésével.

44 százalékuk alapvetően pozitívan értékeli a demokrácia állapotát hazánkban, mégis mindössze minden tizedik mondja azt, hogy nagyon jó a helyzet.

A fideszesek 83 százaléka nem talál különösebb kivetnivalót a hazai politikai rendszer minőségében.

Az MSZP-sek és a DK-sok a legelégedetlenebbek, de igen rossz véleménnyel vannak az LMP-sek és a jobbikosok is.

Létezik-e a független sajtó?

Szűk többséggel, de a megkérdezettek elutasítják azt az állítást, hogy „Magyarországon sajtószabadság van, hiszen a média szabadon bírálhatja a kormányt” 53 százalék szerint a sajtószabadság ennél összetettebb fogalom.

A független sajtó eszméjében azonban nem hisz a magyarok többsége (65 százalék). Ráadásul szokatlan egyetértés mutatkozik a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között abban, hogy nem létezik független sajtó.

A kormánypártiak többségükben vélhetik úgy, hogy általánosságban nincs is olyan, hogy független média, addig az ellenzékiek körében gyakori álláspont lehet, hogy az elmúlt évek átalakulásai miatt konkrétan Magyarországon nem nagyon van már ilyen.

Melyik kormány alatt volt a legjobb állapotban a demokrácia?

A legtöbben – látva a jelenlegi kormánypártok népszerűségét, nem annyira meglepő módon – a 2010 óta tartó Fidesz-kormányzást nevezték meg jó példaként, ezt követi az 1994-1998 közötti Horn-kormány, és 9-9 százalékot kapott az első Fidesz-kormány, valamint az Antall-kormány. A megkérdezettek 17 százaléka szerint egyik kormány idején sem volt jó állapotban a demokrácia.

De csak a fideszesek fele tartja a 2010-től napjainkig tartó kormányzást a demokrácia szempontjából a legjobb időszaknak, minden ötödik fideszes szerint az első Orbán-kormány volt ebből a szempontból a legjobb időszak.

Vannak viszont olyan fideszesek is, akik szerint valamelyik szocialista kormány idején jobb állapotban volt a demokrácia: minden tizedik jelenlegi kormánypárti szavazó valamelyik szocialista kormányról (főleg a Horn-kormányról) volt a legjobb véleménnyel.

Az ellenzék felkötheti a gatyáját

A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a magyarok fele (49 százalék) nem hisz abban, hogy az Orbán-kormányt demokratikus választáson le lehet győzni.

Még a kormánypárti szavazóknak is csak a fele hisz abban, hogy a NER egyáltalán leváltható, az LMP és a Jobbik szavazói a legpesszimistábbak. A DK szimpatizánsai az egyetlen politikai közösség, ahol még többen vannak azok, akik hisznek az Orbán-kormány demokratikus bukásában.

Az ellenzéki pártok előtt álló legfontosabb akadály az a mély apátia, amely szerint a Fidesz nem győzhető le demokratikus választásokon.

A bizalomvesztés már a demokratikus választók intézményét is érinti, és ha ez a bizalmatlanság tartós marad, az alacsony részvételi hajlandóság a Fidesz esélyét növeli és újabb választásokon erősítheti meg hatalmát.

A kutatásról

Az elemzés alapjául szolgáló közvélemény-kutatás 2018. augusztus 10-18. között készült a Závecz Research közreműködésével. A személyes megkérdezéssel készült felmérés során elért 1000 fő életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta. Az egyes pártokon – és főként a kisebb pártokon –, valamint az egyes szociodemográfiai csoportokon belüli bontások az arányok érzékeltetésére alkalmasak, ezekben az esetekben a megnövekvő hibahatár miatt a pontos számok tájékoztató jellegűek.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés