Egyen szombaton libát, viszont felejtse el a mosást - Tízparancsolat Szent Márton napjára

10+1 olyan népszokást és hiedelmet sorolunk, amely november 11-éhez és Márton ünnepéhez kötődik.
 
 

Egyen szombaton libát, viszont felejtse el a mosást - Tízparancsolat Szent Márton napjára

10+1 olyan népszokást és hiedelmet sorolunk, amely november 11-éhez és Márton ünnepéhez kötődik.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Egyen szombaton libát, viszont felejtse el a mosást - Tízparancsolat Szent Márton napjára

10+1 olyan népszokást és hiedelmet sorolunk, amely november 11-éhez és Márton ünnepéhez kötődik.

1. A bőség napja ez

November 11., azaz Márton püspök napja a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság is megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok.

2. Ha libahúsos az ebéd, elfelejtheti az éhezést

A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Úgy hitték, minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Tipikus ételek ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal.

3. Határ- és fizetésnap

A 14. századi krónikákban még november 11-e határnapként szerepel: a tisztújítás, a fizetés, a jobbágytartozás lerovásának napja.

4. Időjóslás a liba mellcsontjával

A népi időjóslás szerint kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön, ha barnán érkezik, enyhe télre számíthatunk. Sokfelé azt tartják, hogy a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. Egyes területeken úgy hiszik a Márton-napi jeges eső korai tavaszt jelent. A néphit szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik.

Egy másik verzió szerint: Márton napkor a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha barna volt, esős, ha fehér akkor havas telet vártak. (Forrás:http://martonnap.hu/nepszokasok/)

5. Lehet újbort is kóstolni

Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.

Viszont aki spicces lesz a bortól Márton-napján, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól.

6. Lehet a kanászt túrós- vagy mákos-rétessel kínálni

Vépen, Márton előestéjén a kanász sorra járta a házakat és köszöntőt mondott: "Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, békességet, lelkünknek üdvösséget!" A kanászt a háziak túrós- vagy mákos-rétessel és pénzzel kínálták.

7. Tilos a mosás!

Néhol úgy tartották, hogy Márton hetében tilos mosni, sem szárogatni sem szabad, mert különben marhavész lesz.

8. Ne feledd a püspökfalatot!

A mai nap sült liba húsából régebben szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered „püspökfalat” szavunk is.

9. Álmodj valami szépet!

A hiedelem úgy tartja, aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz.

10. Mi köze Szent Márton köpenyének a réteshez és az ünnepléshez?

Hallottunk már Márton kiflijéről, libacombjáról, újboráról, de Szent Márton rétesével még nem volt dolgunk...

Vas megyében azért sütöttek anno rétest Márton-napkor, hogy Szent Márton köpenyét kinyújtsák, s így a család ne nélkülözzön és másokon is segíteni tudjanak.

10+1. A legszebb: ne egyél répát!

Aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelő lesz.

Szent Márton napjához köthető hiedelmeket és népszokásokat még itt talál. Márton napi receptek gyűjteménye itt.

Ki is volt Szent Márton?

Márton az egyházatyák által "arany századnak" nevezett korban élt: 315-ben született, egy esztendőben Szent Hiláriusszal, ugyanabban az évben, 397-ben halt meg, mint Szent Ambrus. Szent Bazil, Aranyszájú Szent János, Szent Jeromos és Szent Ágoston kortársa volt.

Szent Márton, Gallia nemzeti szentje Pannóniából, Sabariából származott. Szülei pogányok voltak, atyja a császári hadsereg tribunusa. Márton egészen kicsi, amikor szülei Sabariából átköltöztek az itáliai Páviába, az ókori Ticiniumba.

Tizenkét évesen, a család akarata ellenére jelentkezett katechumennek, ekkor kapott először keresztényi nevelést, a keresztséget hat évvel később vette fel. Tizenöt évesen - amikor a császárok parancsára, mint veterán apa fiát besorozták a császári seregbe - lovas testőrtiszt lett. Már ebben az időben kitűnt katonatársai közül, elismerést váltott ki az egyszerűsége, életének tisztasága, önfeledt felebaráti szeretete. 334-ben Amiens-ben történt, hogy télvíz idején tiszti köpenyének felét odaadta egy ruhátlan koldusnak. Hamarosan megkeresztelkedett, elhagyta a hadsereget, és a poitiers-i püspökhöz, Szent Hilariushoz csatlakozott, aki exorcistává szentelte.

Nem sokkal ezután Márton Poitiers-ből hazalátogatott a szüleihez, otthon megvalósította régi vágyát: először Milánó közelében, majd a Genova előtti Gallinaria-szigeten lett remete.

Amikor Hilariust elűzték Poitiers-ből, Márton is elhagyta szigeti remeteségét, és visszament a püspök mellé. A városon kívül épített magának egy remetelakot, hogy visszavonulhasson a magányba. Hamarosan tanítványok gyűltek köréje. Amikor a tours-i püspök meghalt, a nép, a papság és a többi püspökök mind Mártont kívánták püspöknek. Ő azonban nem akarta vállalni ezt a nagy tisztséget és a püspökségre hívó küldöttség elöl a libák óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal elárulták.

Fölszentelése napjától Márton, mint jó pásztor látogatta nyáját és prédikált. A nép atyjaként szerette őt, aki úgy élt közöttük, mint a legszegényebbek, és csak segíteni, békességet teremteni akart mindenütt. Szent Márton temetését a Jeromos-féle Martirológium november 11-ére teszi.

A kereszténység történelmében Márton szentsége különleges helyet foglal el: ő az első nem mártír szent, akit a hívők halála után ugyanazzal a tisztelettel öveztek, mint korábban a vértanúkat. Így vele kezdődően van jelen az Egyházban a keresztény élet új modellje. S bár nem szenvedte el a mártíriumot, életrajzírója szerint "szenvedett ettől".

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés