A medvék már itt vannak, jönnek a farkasok

Szlovákiában és Erdélyben egyre több a nagyvad, és egyre több jön Magyarországra is.
 
 

A medvék már itt vannak, jönnek a farkasok

Szlovákiában és Erdélyben egyre több a nagyvad, és egyre több jön Magyarországra is.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A medvék már itt vannak, jönnek a farkasok

Szlovákiában és Erdélyben egyre több a nagyvad, és egyre több jön Magyarországra is.

Az elmúlt hetekben a Magyarországon kóborló medvé(k)ről szóltak a hírek, aztán kiderült, hogy nem is egy példányról van szó. És, hogy fel kell készülnünk arra, hogy egyre több medve jelenik meg az országban.

Nagy kárt okoznak a ragadozók

A szlovák erdőgazdálkodásról szóló minisztériumi jelentés szerint északi szomszédunknál egyre több a medve, és elszaporodtak a farkasok is, összesen közel ötezer nagyragadozó van Szlovákiában - írja a magro.hu. 2016 márciusában 2235 medve élt Szlovákiában, melyből 16 pusztult el, 18-at pedig vadászok lőttek le. A farkasokból valamivel többet, 2540-et számoltak meg. Belőlük 47-et vadásztak le, és hat darab pusztult el.

A ragadozók a 2017-es évben 1,75 millió eurós kárt okoztak, ez 341 ezer euróval több, mint 2015-ben. A legkártékonyabbnak a farkas számít (1,29 millió euró), őt követi a hiúz (323 ezer euró), majd a barna medve (136 ezer euró).

Romániában sem jobb a helyzet, Székelyföldön egyre nagyobb veszélyben vannak az emberek, jelentősen megszaporodtak ugyanis a medvetámadások az utóbbi időben. Európában egyébként (az európai orosz részeket leszámítva) közel 17 ezer medve él, ebből csak Románia területén 6800 található meg. Jellemzően a romániai medveállomány 78 százaléka Hargita, Kovászna és Brassó megyében van.

Így hazánkban is fel kell készülni arra, hogy egyre több medve és farkas jelenik meg, és szükség van a ragadozók állományának szabályozására is. Arról már nem is beszélve, hogy az embereket is fel kell készíteni a medvék és farkasok megjelenésének veszélyeire.

Kerítés, de nem a migránsok ellen

Észak-Európában egyébként ismerős módszert választottak, 68 km hosszú szakaszon kerítést építenek a dán-német határon azért, hogy megvédjék a hazai állatállományt az afrikai sertéspestis terjedésétől, a környezetvédők viszont kételkednek abban, hogy a kerítés megállítja a fertőzött vaddisznókat.

A tervek szerint a kerítés építését ősszel kezdik, a kerítés 1,5 méter magas lesz, illetve 50 centiméter mélyen a földbe is beássák, hogy az állatok ne tudják kitúrni. A törvényhozók ugyanakkor azt is közölték, hogy a korlátozás nem fogja érinteni az utakat, a schengeni országba továbbra is akadályok nélkül lehet majd eljutni. A teljes műveletre a kormány 80 millió dán koronát, vagyis nagyjából 11 millió eurót különít el.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés