Meghalt Charles Aznavour - a legszebb zenéivel búcsúzunk tőle

Ő volt a legismertebb francia énekes külföldön, több mint 100 millió lemezt adott el 80 országban.
 
 

Meghalt Charles Aznavour - a legszebb zenéivel búcsúzunk tőle

Ő volt a legismertebb francia énekes külföldön, több mint 100 millió lemezt adott el 80 országban.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Meghalt Charles Aznavour - a legszebb zenéivel búcsúzunk tőle

Ő volt a legismertebb francia énekes külföldön, több mint 100 millió lemezt adott el 80 országban.

94 éves korában meghalt a legendás francia sanzonénekes, Charles Aznavour, közölte szóvivője az AFP-vel. Az örmény származású legenda franciaországi otthonában halt meg, nem sokkal azután, hogy hazatért japán turnéjáról.

Annak ellenére koncertezett újra, hogy tavaly baleset érte, eltört a karja és sok fellépését le kellett mondania.

A sanzonénekes, zeneszerző és színész tanulmányait az École centrale de TSF-en (ma ECE Paris, École centrale d'électronique), majd az École nationale supérieure des arts et techniques du théâtre-on Párizsban végezte. 1933-tól táncosként, 1935-től pedig gyermekszínészként lépett színpadra. 1941-től a Jean Dasté Színtársulat tagja volt. 1942-től Pierre Roche társulatánál dolgozott. 1955-től a Moulin Rouge tagja volt. 1957–től filmezett. 1965–től a French-Music vezérigazgatója volt. 1995–től a Örményország UNESCO-nagykövete. 2008-ban megkapta az örmény állampolgárságot, majd 2009-ben Örményország svájci, illetve az ENSZ genfi szervezeteihez akkreditált nagykövetévé nevezték ki.

A legendás francia sanzonénekesek (Édith Piaf, Yves Montand, Georges Brassens) egyik kiemelkedő egyénisége a 20. század második felében.

A francia sanzonok a francia folklór muzsikából táplálkoznak leginkább, de gyakran híres költők (pl. Arthur Rimbaud, Guillaume Apollinaire) verseit is megzenésítik, témájuk a szerelem, a szülőföld szeretete, de gyakran a szegénységhez, s a francia történelem nagy eseményeihez is kötődnek (pl. az 1871-es párizsi kommün, később a francia partizánok harca a második világháborúban a német megszállás ellen), de szerzői már valóságos zeneszerzők, sokszor maguk az énekesek is, maga Charles Aznavour, hiszen hogyne formálódna a népdal, a sanzon az énekes által dallamában, s szövegében is.

A francia sanzon a művelt világ nagy részét (Európa, USA) meghódította a 19. század végén és 20. században. A francia sanzonok, s azok tolmácsolói, köztük Charles Aznavour a francia nép összetartozási erejét erősíti szórakoztató, sokszor humoros eszközökkel, de a világszínpadot is rengető deszkákon hozzájárul a népek barátságához. Aznavour Franciaországban, Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, sőt Dél-Amerikában és a Szovjetunióban (majd Oroszországban) is nagy sikereket aratott, mint sanzonénekes. Azt is megtette az ő közönségéért, hogy a francia nyelven kívül angolul, spanyolul, olaszul, valamint oroszul is előadott számos francia sanzont. Bakelit lemezeit nagy számban vásárolták, ma már sanzonjait leginkább CD-n, filmjeit DVD-n adják közre.

Filmes karrierje

Az 1960-ban André Cayette Átkelés a Rajnán című filmje főszerepéért Cannes-ban elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat. Ugyanabban az évben világszerte nagy sikert aratott a vásznon Truffaut Lőj a zongoristára! című filmjének címszereplőjeként. Egy harmadik alakítása is 1960-ban került mozivásznakra, a neves francia rendező, Jean Cocteau Orfeusz testamentuma című filmjében.

Kiemelkedő filmes munkái voltak többek között Az ördög és a tízparancsolat, az Egymilliárd a billiárdasztal, az 1974-es Tíz kicsi indián, és az 1979-es Bádogdob, valamint az 1982-ben bemutatott, Claude Chabrol rendezte Kisvárosi fojtogató. Játszott amerikai akciófilmben is, ez volt a Sky Riders (Égi lovasok) 1976-ban James Coburn oldalán.

1997-ben filmművészi pályájának elismeréseként tiszteletbeli César-díjjal, a legrangosabb francia filmes kitüntetéssel jutalmazták. Filmográfiája közel 80 mozi- és tévéfilmes szereplést számlál.

Forrás: wikipédia

Végezetül személyes kedvencünkkel búcsúzunk tőle, Charles Aznavour, Nyugodjék békében!

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés