Sótonyi Általános Iskola 

Mi lesz veled, sótonyi iskola?

Idén utoljára ballagtak nyolcadikosok.
 
 

Mi lesz veled, sótonyi iskola?

Idén utoljára ballagtak nyolcadikosok.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Mi lesz veled, sótonyi iskola?

Idén utoljára ballagtak nyolcadikosok.

Megszüntették a sótonyi általános iskola felső tagozatát, a következő tanévtől Ikervárra buszoztatják a gyerekeket.

Az iskola épületét az alsósok miatt továbbra is fenn kell tartani, gyakorlatilag semmit nem spórol a tankerület, sőt.

A szülők egy része így az alsó tagozatos gyerekeit is elvinné az iskoláról.

Nincs megoldás.

Több, névtelenséget kérő olvasónk jelezte az elmúlt napokban, hogy bezárják a sótonyi iskola felső tagozatát. Ez a gyarkolatban annyit jelent, hogy szeptembertől a tanulókat az ikervári Zichy Antónia Általános Iskola fogadja majd. Napi szinten kell majd buszozatni a felsős diákokat.

A szülők elmondták, már hónapokkal ezelőtt felreppent a hír, de az iskola tanárai sem beszélhettek róla.

Információink szerint megkérdezték a szülőket, a diákönkormányzatot és az intézmény dolgozóit is, forrásunk állítása szerint mindenki a maradást akarta, de senkit nem érdekelt.

Megkérdeztük a Sárvári Tankerületi Központ igazgatóját, mi az oka az átszervezésnek. Rozmán László jogszabályra hivatkozott, a köznevelési törvény rögzíti a minimális osztály- és csoprotlétszámokat. Az 1-8. évfolyamon a minimális osztálylétszám 14 fő. A sótonyi tagintézményben a következő tanévtől sem a jelenlegi, sem a következő években várható statisztikai adatok alapján nem teljesülnek ezek a számok.

A szülők nem értik, mi szükség van erre, hiszen az alsó tagozat marad Sótonyban, az iskolát ugyanúgy felfűtik, az épület fenntartási költségei nem változnak. A gazdaságilag abból a szempontból sem tűnik magyarázhatónak a döntés, hogy így majd kevesebb pedagógust is elég lesz alkalmazni, mivel a Sárvári Tankerületi Központ a sárvári járás iskoláiban valamennyi pedagógusnak biztosít megfelelő állást.

A tankerületi igazgató szerint az átszervezés nem befolyásolja a korábbi magas szintű szakmai munkát. Segíti a változásokhozvaló gyors alkalmazkodást, hogy a székhelyintézmény és a tagiskolák eddig is azonos nevelési-oktatasi elvek, tanterv- és követelményrendszer alapjan működtek. A tanulók számára a székhelyről már jelenleg áttanító pedagógusok személye is megkönnyíti a beilleszkedést.

A sótonyi szülők szerint a gyerekek érdekeit nem vették figyelembe az áthelyezéssel. Úgy tudjuk, vannak szülők, akik inkább Sárvárra viszik gyerekeiket, már az alsó tagozatosokat is.

Egy forrásunk olyan aggodalmának is hangot adott, hogy ha így marad minden, előbb-utóbb kivéreztetik a sótonyi iskolát, anélkül pedig a falu is veszít a vonzerejéből, öregedésnek indul.

A sótonyiak maguk építették iskolájukat, még 1958-ban. Érthető okból elkeseredettek, úgy tudjuk, már a polgármesterek is próbálkoztak megoldani a problémát, írtak levelet a körzet országgyűlési képviselőjének, V. Németh Zsoltnak, de nem kaptak választ. Hogy mi lesz az iskola sorsa hosszú távon, most senki nem tudja megmondani.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés