Mi köze a megbukott vasi MSZP elnöknek ahhoz, hogy a zuglói szocik lepaktáltak a Fidesszel a Városliget-projektben?

Tóth Csaba a roma tagbotrányos vasi balhé után lett elnök budapesti a 14. kerületben. Neki is köszönhető, hogy a zuglói önkormányzat a Fidesszel megszavazta a Városliget beépítésének tervét.
 
 

Mi köze a megbukott vasi MSZP elnöknek ahhoz, hogy a zuglói szocik lepaktáltak a Fidesszel a Városliget-projektben?

Tóth Csaba a roma tagbotrányos vasi balhé után lett elnök budapesti a 14. kerületben. Neki is köszönhető, hogy a zuglói önkormányzat a Fidesszel megszavazta a Városliget beépítésének tervét.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Mi köze a megbukott vasi MSZP elnöknek ahhoz, hogy a zuglói szocik lepaktáltak a Fidesszel a Városliget-projektben?

Tóth Csaba a roma tagbotrányos vasi balhé után lett elnök budapesti a 14. kerületben. Neki is köszönhető, hogy a zuglói önkormányzat a Fidesszel megszavazta a Városliget beépítésének tervét.

Az előzményekről annyit, hogy még április 22-én a zuglói szocialisták, élükön az elnökkel, Tóth Csabával, a helyi fideszesekkel karöltve megszavazták a Városliget beépítésének tervét. A Fidesz előterjesztése akkor az MSZP-s képviselők támogató szavazataival ment át, és kifejezetten Karácsony Gergely PM-es polgármesterrel szemben született meg.

Amit aztán sokan, például a Hír tv-nek nyilatkozó Heltai László, az LMP szóvivő egyszerűen árulásnak tartott. Azt állította, hogy a zuglói szocialisták elárulták a kerület lakóit: „azt is tudjuk, hogy mennyiért, körülbelül 450 millió forint az a projektérték. Adtak egy listát, hogy mit kérnek cserébe, hogy beleegyezzenek a Liget-projektbe. Ebben három parkfelújítás és kamerarendszer beszerelése szerepel, ami plusz költség”

Az MSZP fővárosi vezetése azonban bemutatott a zuglói szervezetének, ultimátumot adott, és felszólította a Tóth Csaba által irányított frakciót, hogy három napon belül csinálja vissza a párt eddigi irányvonalát felülíró döntést. Kunhalmi Ágnes fegyelmi eljárással is megfenyegette a zuglói szocialistákat.

Mi történt azóta?

A folytatásról már nem cikkeztek, információink szerint azonban Karácsony Gergőnek végül sikerült visszafordítani a történetet. A döntést jogsértőnek nyilvánították, így két héten belül az ügyet újra kellett tárgyalni. Időközben azonban az előterjesztésből kivették azt az 1-2 ominózus mondatot, amiben a Liget-projekttel történő egyetértés szerepel. Végül az előterjesztés olyan hangnemben született meg, hogy a kerület érdekeinek megfeleljen, és ne szerepeljen benne a Liget-beépítés elfogadása.

Más kérdés, hogy honnan is ismerős itt Vasban a zuglói szocialista elnök, Tóth Csaba neve, aki az egész hercehurcának az egyik kulcsszereplője volt?! Keretes írásunkban erre is választ találtunk...

Ki is Tóth Csaba, a zuglói szocialista elnök?

Azoknak, akik tíz-tizenöt évvel ezelőtt követték a helyi vasi politikai szappanoperákat, a zuglói szocialista elnök neve tényleg ismerősen csenghet. Igen, a zuglói elnök, Tóth Csaba 2002-től 2005-ig alaposan átrajzolta és megbolygatta a Vas megyei szocialista párt életét.

Idézzük csak fel, miről is híresült el annak idején...

Tóth Csaba látványos vasi karrierje 2002 őszén indult, akkor bukkant fel először a megyében, és 2003 tavaszán lett vasi elnökhelyettes. Eredetileg soproni, de elnöklése alatt többnyire Budapesten tartózkodott. Első körben a kőszegi pártszervezetbe épült be. Tevékenységének köszönhetően a helyi csoportba hirtelen 250 új tag lépett be, a riválisok szerint elég speciálisan „sörért, pénzért vagy egyszerűen fiktív módon.” (A HVG szerint 36-ról 515-re emelkedett a taglétszám.) A nagy létszámú kőszegi tagsággal a háta mögött kiegyezett a megyei vezetőkkel, és megkapta az elnökhelyettesi pozíciót, cserébe a megyei vezetők maradhattak.

Tóth jelenléte azonban erősen megosztotta a megyét, a dacosan ellenállók csoportját Ipkovich György polgármester és köre, a szombathelyiek alkották. A belháború akkor került a sajtó nyilvánossága elé, amikor Tóth Csabát és a FIBISZ-es Szabó Bálintot a vasi romák azzal vádolták meg, hogy pénzért léptettek be romákat a szocialistákhoz.

Vasi munkássága a megyei ifjúsági szervezetre is kiterjedt

Tóth az akkori FIBISZ-vezetőt, Gaál Angelikát is leváltatta, helyébe Szabó Bálintot állíttatta. A kölcsönös vádaskodásokkal, kizárásokkal és feljelentésekkel tarkított háborúskodásból egy ideig úgy tűnt, Gaál ellenében Szabó Bálint kerül ki győztesen. (Az állítólagosan szexuálisan is bántalmazott Szabó azóta Szegeden él, a DK színeiben politizál. 2013-ban azzal került be az országos sajtóba, hogy azt nyilatkozta: ott volt Rózsa-Flores Eduardo lakásán, látta Katalint, Imrét és Ferencet, akik az őszödi beszéd hangfelvételét hozták el.)

Térjünk vissza Tóthra, aki időközben pártelnök lett Vasban

Szili Katalin segítségével elfogadták a gyanús helyi pártszervezeteket, majd botrányok közepette megválasztották Tóth Csabát Vas megyei elnöknek. Akkor a megyei tisztújító ülésről a szombathelyi szervezet egy része ki is vonult, s az említett anomáliák miatt az országos etikai bizottsághoz fordult jogorvoslatért. Úgy tűnt, veszett fejsze nyele, Tóth győzött, és a történet itt lezárulni látszott.

A kocka akkor fordult, amikor az etikai bizottság határozatát az országos pártvezetés a kezébe vette. A csatározásnak maga a pártelnök, Hiller István vetett véget, teljes körű tisztújítást kezdeményezett. Kiss Péter, akkori kancelláriaminiszter lett az új megyei elnök. Tóth Csabát még a vezetőségbe sem választották be. Tóth azonban annyira mégsem járhatott rosszul, az ellene indított nyomozást bizonyíték hiányában szüntették meg.

A felelősségre vonása elindult, de az utolsó pillanatba átjelentkezett Zuglóba

A kőszegi párszervezet etikai bizottsága közben kezdeményezte Tóth párton belüli felelősségre vonását. Ügyében vizsgálatot rendelt el, aztán javasolta a megyei etikai bizottságnak a kizárását a pártból. A megyei etikai bizottság tárgyalása előtt azonban nem sokkal (mindössze egy órával) Tóth átjelentkezett a zuglói szervezetbe. Így ellene már nem lehetett lefolytatni az eljárást. Pedig nagy valószínűséggel a kétes tagtoborzások miatt a megyei etikai bizottság megszüntette volna a párttagságát. Amit aztán hosszú ideig nem egykönnyen újíthatott volna meg.

Sokan találgatják azóta is, ki állhatott Tóth mögött, ki egyengette az útját.

Vas megyébe állítólag Hagyó Miklós ajánlásával került. Az egyik változat szerint valójában a befolyásos üzletember, Leisztinger Tamás állhatott mögötte. (Jelenleg is milliárdos, befolyásos nagyvállalkozó, aki a diósgyőri után az utóbbi években vergődő egri futballba is beszállt.)

Egy biztos, miután feloszlatták Tóth Csaba alól a vasi szervezetét, 2006-ban pillanatok alatt áttette a telephelyét Zuglóba, és ott újra intenzív toborzásba kezdett.

Feltűnését követően – ismerős forgatókönyv szerint - rohamosan emelkedni kezdett a taglétszám, majd a helyi MSZP elnöke tagfelvételi moratóriumot rendelt el. A harc Zuglóban Tóth Csaba elnökké választásával ért véget. A megbuktatott addigi elnök és számos más tag is átlépett az MSZDP-be. Tóth a 2010-es választáson képviselőjelöltként bukott, ám még abban az évben bekerült az Országgyűlésbe, mivel Horváth Csaba a budapesti közgyűlési tagságot választva októberben lemondott a mandátumáról.
A 2014-es választáson a kormányváltó összefogás közös jelöltjeként szerzett egyéni országgyűlési mandátumot.

Jelenleg Tóth Csaba az MSZP egyik frakcióvezető-helyettese, az MSZP Zuglói Szervezetének elnöke.

Szép és töretlen karrier!

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés