Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját?

Már egy kormányhatározat is szól arról, hogy újra kell gondolni a szerződéseket.
 
 

Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját?

Már egy kormányhatározat is szól arról, hogy újra kell gondolni a szerződéseket.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját?

Már egy kormányhatározat is szól arról, hogy újra kell gondolni a szerződéseket.

Alig néhány napja írtunk arról, hogy egyelőre sehol sem tart Szombathelyen a Berzsenyi tér felújítása, és hogy semmi látható nyoma sincs annak, hogy a Szent Márton Tervbe foglalt Szent Márton utca felújításánál történne valami. De nem csak ezek az aggasztó jelek érkeztek.

Július végén derült ki, hogy a szombathelyi elkerülő jó részének felújítása sem folytatódik, és több, korábban bejelentetett útfelújítást, építést halasztottak későbbre, illetve vettek ki az előre bejelentett tervekből. Ilyen a későbbre halasztott M8-as kiépítése, a sokat emlegetett M9-esre pedig még csak kezdési időpont sincs.

Szépen hangzó, nagy nyilvánosság előtti bejelentések

Pedig tervekből volt bőven. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyár vége óta járta a országot, pontosabban a megyejogú városokat, és mindenhol nagyokat ígért. Szombathelyre november 11-én jutott el, ahol ezeket ígérte meg:

a Szent Márton-terv második ütemében ötmilliárd forintot kap a város; nemcsak a 86-os utat hozzák el Szombathelyig, hanem négysávos gyorsforgalmi úttal kötik össze a várost Kőszeggel, no és Zalaegerszeggel is; mivel újabb munkaerőre van szükség a városban, újdonsült lakásprogramot dolgoznak ki azoknak, akik itt képzelik el az életüket; Dozmat víztározót kap, ezzel megoldják Szombathely és környéke árvízvédelmét; ígéretet tett a Gothard-kastély rekonstrukciójára, amely később zarándokházként funkcionálhat; szóba került, hogy méltó helyre kéne helyezni Schrammel Imre, keramikus gyűjteményét, ezért a Képtár felújítása is része a megállapodásnak (A művész az MMA-s Fekete György ezeréves jó barátja, idén nyáron egyébként gyűjteményes kiállítása nyílt a Képtárban, amit Fekete nyitott meg.); a Szent Márton-terv részeként a buszpályaudvar elköltözhet végre az Ady térről, a város frekventált helyéről a Vasútállomás környékére; a fedett uszoda felújításának pedig megkezdődhet a harmadik üteme, amihez mindegy 2,5 milliárd forint plusz kéne.

Röpködtek a milliárdok és tízmilliárdok

Tény, hogy ezek közül már elindult az uszoda felújítása, igaz, egyelőre csak a második ütem, az itt megígért harmadik ütemnek még csak az alapkövét rakták le. Van sok olyan, amiről nem tudunk, például az újabb ötmilliárd forint a Szent Márton Tervre, ez a második ütem lenne a Szent Márton út és környékének felújítása. A buszpályaudvar költözésével kapcsolatban sem történt semmi látványos, a Szombathely és Zalaegerszeg közti kétszer kétsávos főútról meg éppen nemrég mondtak le.

De nem csak Szombathelynek ígért nagyokat a miniszterelnök, Nagykanizsára elvileg 500 hektáros ipari parkot, újabb utakat vitt, Kaposvárra szintén utakat, sportcsarnokot és uszodát, Debrecenbe ötmilliárd forintos fejlesztést, Egerbe 50 milliárdot. És a sort folytathatnánk.

Az idén júniusra már 1600-1700 milliárd forintot ígért oda Orbán Viktor országjárása közben, és mindezt az ún. Modern Városok programban, ezt amúgy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese is megerősített a Portfolio.hu-nak adott interjújában. Ami azért jelentős összeg az ország éves költségvetéséhez viszonyítva is.

Mndezek után aztán július végén megjelent egy kormányrendelet, amiben a kormány kijelenti,hogy a Modern Városok programban szereplő beruházások közül, amit csak lehet, dolgozzanak át úgy, hogy EU-forrásból finanszírozható legyen.

Itt a teljes határozat:

„A Kormány
1. egyetért azzal, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló azon beruházások, amelyek költségei elszámolhatóak valamelyik operatív programban, kizárólag európai uniós alapokból származó támogatások bevonásával valósuljanak meg;

2. felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert és az irányító hatóságokért felelős minisztereket, hogy a Modern Városok Program keretében tervezett fejlesztések tekintetében az operatív programokhoz történő illeszkedés vizsgálatát tegyék meg;
Felelős: Miniszterelnökséget vezető miniszter és az érintett miniszterek
Határidő: folyamatos

3. felkéri az érintett megyei jogú városok önkormányzatait, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával, az 1. pontban foglalt céllal összhangban kezdeményezzék az integrált területi programok módosítását azok felülvizsgálata során;
Felelős: nemzetgazdasági miniszter
Határidő: folyamatos

4. felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az 1. pont szerinti feladat végrehajtásáról számoljon be a Kormánynak.
Felelős: Miniszterelnökséget vezető miniszter
Határidő: első alkalommal 2016. október 31., ezt követően félévente…”

Vagyis, először Orbán Viktor körbeutazza az országot, itt is ígér milliárdot, ott is pár tízmilliárdot, és ezekre a nyilvánosság előtt szerződéseket is köt. Aztán a tervekből kidobnak néhányt, látszik, hogy megpróbálják visszafogni a pénzeket, majd azt mondják, hogy amit megígértek, azt az EU támogatásával kell megcsinálni. Közben tombol az Európai Unió ellene kormánypropaganda.

Mert a pénz egy része elfogyott, másik része soha nem volt meg, az Uniónak meg amúgy is az a dolga, hogy fizessen. Ha valami elkészül, az a kormány sikere, ha valami nem készül el, az az EU hibája. Így kell ezt.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés