Még csak tervezik és vizsgálják azt a tízmilliárdos fejlesztést, amit Orbán Viktor tavaly ígért Szombathelynek

A Modern Városok programjáról van szó, többször megígérték már.
 
 

Még csak tervezik és vizsgálják azt a tízmilliárdos fejlesztést, amit Orbán Viktor tavaly ígért Szombathelynek

A Modern Városok programjáról van szó, többször megígérték már.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Még csak tervezik és vizsgálják azt a tízmilliárdos fejlesztést, amit Orbán Viktor tavaly ígért Szombathelynek

A Modern Városok programjáról van szó, többször megígérték már.

Péntek reggel elmentünk a Vas megyei közgyűlés ülésére, és sikerrel jártunk. A városi közgyűlésben hónapok óta kéri hiába az ellenzék, hogy a városvezetés számoljon be a Szent Márton Tervben és a Modern Városok programjában megígért fejlesztések állásáról, a Fidesz sorra leszavazza a kérést.

A városi közgyűlésen nem, a megyei közgyűlésen itt a beszámoló

A tegnapi, pénteki megyei közgyűlés napirendjén azonban szerepelt egy beszámoló a Szent Márton évről és a hozzá kapcsolódó fejlesztésekről, mégpedig Puskás Tivadar polgármestertől. Elmentünk hát.

Megtudtuk, hogy a Szent Márton Terv és a Modern Városok programja két külön, de egymásra épülő terv. Az első annak az ötmilliárd forintnak a felhasználásáról szól, amit külön kormánytámogatásként kapott a város, a Szent Márton évhez kapcsolódva. (Volt még egy 800 milliós tétel, a programokra, de ezzel most nem foglalkozunk, a programok alapjában véve befejeződtek, többször is írtunk róluk, legutóbb itt.)

Ezt a tervet elkezdték - mondta Puskás Tivadar a megyei közgyűlésen. Sőt, van, ami már be is fejeződött. A polgármester azt is megjegyezte, ezeket a fejlesztéseket nem ebben az évben kell befejezni, csak ehhez az évhez kacsolódnak.

Egyházi és nem egyházi rész

Ezt az ötmilliárdot kétfelé osztották, felét az egyházi, felét a városi fejlesztések kapták meg. Az egyházi fejlesztések között van a székesegyház, a püspöki palota, a Mindszenthy tér, a Brenner János kollégium és a Szent Márton templom felújítása. Ezek alapjában véve már készen is vannak, összesen 2,5 milliárdért.

A városi fejlesztésekre azonban még várni kell. Ez lesz például a Berzsenyi tér felújítása, ahol júniusban egy munkagép el is kezdte a parkoló bontását, aztán visszaépítették, majd kiderült, hogy a látványos bejelentés után egy hónappal kezdtek el kivitelezőt keresni.

Ide tartozik a Szent Márton templom előtt tér átalakítása, a Smidt múzeum, a Savaria Múzeum és az előtte lévő park felújítása, valamint egy átjáró építése a Romkertben. Ezek közül egyelőre a Smidt Múzeum készült el, a Savaria Múzeumon és a múzeumkerten dolgoznak, a többiről nem tudunk.

A fentebb részletezett Szent Márton Tervre elvileg meg is van a pénz, ezt külön támogatásként kapta a város a kormánytól. Más kérdés a fejlesztések második és harmadik üteme, ez az ún. Modern Városok programja. Legalábbis Puskás Tivadar így osztotta fel ezeket a megyei közgyűlésen.

Egyelőre csak ígéretek és tervezgetések vannak

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly ősszel járt Szombathelyen, és tett városfejlesztési ígéreteket, egyebek között egy ötmilliárdos tételt a Modern Városok program első részére, amit később megfejeltek egy újabb ötmilliárdos ígérettel. Puskás Tivadar a megyei közgyűlésben tízmilliárdról beszélt és két ütemről.

Az első ütem a Romkert fejlesztése és az ott található leletek megmentése, az Ady tér és környéke átalakítása, a második ütem pedig a buszpályaudvar kiköltöztetése a vasútállomás mellé. Legalábbis a tervek szerint. Mindez összesen tízmilliárdból.

Puskás Tivadar azonban arról nem beszélt, mikorra is kell ezeket elképzelni. Az ígéretek megvannak, ám közben gyülekeznek a sötét felhők. A kormány több tervezett beruházást leállított augusztusban, és felszólította az érintett városokat, hogy amit Orbán Viktor tavalyelőtti és tavalyi körútján a Modern Városok programjában megígért, próbálják uniós támogatásból megvalósítani.

Vagy elfogyott a pénz, vagy túlígérte magát a miniszterelnök és a kormány. Puskás Tivadar ma annyit mondott, hogy jelenleg tanulmánytervek születnek ezekről a fejlesztésekről, és tervezgetnek. Végülis, azt is be lehet jelenteni két-három havonta.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés