Délszaki jelenés 

Forró zuhany a Déli-sarkon, pucér férfi a gardróbban és 1 mindentudó könyv

Heti filmbemutatóinkban egy jónős, ám közepeske sarki krimi, egy texasi direktor magyarhoni családi thrillerje és ifjabb Verebes lenyűgöző paranormális sztorija.
 
 

Forró zuhany a Déli-sarkon, pucér férfi a gardróbban és 1 mindentudó könyv

Heti filmbemutatóinkban egy jónős, ám közepeske sarki krimi, egy texasi direktor magyarhoni családi thrillerje és ifjabb Verebes lenyűgöző paranormális sztorija.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Forró zuhany a Déli-sarkon, pucér férfi a gardróbban és 1 mindentudó könyv

Heti filmbemutatóinkban egy jónős, ám közepeske sarki krimi, egy texasi direktor magyarhoni családi thrillerje és ifjabb Verebes lenyűgöző paranormális sztorija.

Vakító fehérség

A futószalag-logikájú filmgyári rendszerből élők úgy gondolkodnak a sikerről, hogy ha egy recept egyszer sikeresnek bizonyult, akkor abból illik sorozatgyártást csinálni, vagyis megismételni. Ha esetleg önálló ötletre nem telik, akkor például korábbi nagy dobások elemeit keverni és abból csinálni valami újszerűt. Nos, Dominic Sena filmkonfekció-kisiparosnak egyszer régen már valami bejött (Kalifonia - A halál nem utazik egyedül a gyanútlan David Duchovnyval, az ártatlan Juliette Lewis-szal és gonosz Brad Pitt-tel). Vakító fehérség című új opuszában viszont inkább hozott anyagokból dolgozik.

A Vakító fehérség magyar nyelvű előzetese

Hó, tél, halál

A sztori ígéretesen indul, merthogy kérem az Antarktiszon járunk, három nappal a féléves sarki éjszaka előtt. Az éppen csomagolni készülő kutatók távol a megfigyelőállomásoktól egy ismeretlen áldozatot találnak. A területen kívüli és népesség nélküli kontinens egyetlen rendőr(nőj)ének (az inkább formás, mintsem eddig tehetségéről minket lefegyverzően meggyőző Kate Beckinsale) adott tehát a feladat és a határidő. Még segítője is akad egy ENSZ-ügynök személyében.

Jégcsákány és forró zuhany

Sajnos, direktorunknak a helyszín remek, minimalista thrillerre okot adó és a háttérben nagyhatalmi játszmákat sejtető alaphelyzetével nem igazán sikerül megbirkóznia. Bár az akciós hűvös-fagyos-jégcsákányos akciójelenetek emlékezetesre sikerültek, ezen és a szájbarágós emlékezős jeleneteken túl csak főszereplője forró zuhanyjelenetére tellett a kreativitásából. A halál ezúttal nem valami emlékezetesen utazott a Déli-sarkra. Aki mégis menne, az a Cinema City Savariában keresse és öltözzön melegen!

Szobafogság

Daniel Young, a texasi Austin szülötte azt a megveszekedett ötletet vette a fejébe, hogy Magyarországon forgatja le pár szereplős, kamarajellegű családi thrillerét. A dolgot nagyon jól tette, mert azon túl, hogy a legjobb hang díját kapta az idei filmszemlén, egyúttal példát mutatott a honi szakmának. Nevezetesen az ügyben, hogyan lehetne a közönséget érdeklő és izgalmas mozit forgatni a közismerten mostoha magyar finanszírozási keretek között.

A Szobafogság magyar feliratos előzetese

Végy egy darab csaknem ruhátlan Nagy Ervint…

Tegyél hozzá egy darab alig hihető, de roppant érdekes alaphelyzetet! Például, hogy a megnyerő, de a szeme-nem-egészen-áll-jól karakterű Nagy Ervin ott bújkál egy gimiboszi ruhásszekrényében. Adj hozzá egy hormontúltengéstől felpörgetett, de még gyerekesen flörtölgető lánykát (Laura Greenwood)! Esetleg még egy csipetnyi válófélben lévő, ezért a férfi sármosságra szintén vevő érett anyukát (a Kisiklottak-ban és a Lantana-ban is feltűnt Rachel Blake)!

Járt utat a járatlanért?

Ízesítsd a máris roppant csípősnek kinéző összeállítást a szóban forgó pasi rovott és a deltaizmokkal ellentétben sűrűn takargatott bűnöző múltjával! Tehetsz még hozzá a színen néha feltűnő és csak látszólag érdektelen volt férjet-apukát (Rátóti Zoltán). Máris kész a feszült családi tűzfészek. Amerikai direktorunk ugyan nem bírja egyenletesen végig az indítás feszültségét, de a Szobafogság mindenesetre nyitott egy nagyon is járható utat a hazai nézők felé. Jó étvágyat hozzá - a Savaria Moziban!

1

Furcsa hangzású álnév mögé rejtőzött az első játékfilmjét most elkészített Verebes Zoltán, Verebes István fia. A filmcsinálást egyébként Londonban kitanult Pater Sparrow mostantól viszont nyugodt lehet: 1 című mozijával ország-világnak bebizonyította, hogy nem a papa miatt kell rá odafigyelnünk. Debütáns nagyjátékfilmjében ráadásul egy magyar filmgyártásban komolyabb előzmények nélküli terepre tévedt. A sci-fi szerző Stanislaw Lem Az emberiség egy perce című, inkább filozofikus esszére hajazó novellájából forgatott futurisztikus atmoszférájú, paranormális tematikájú krimit.

Az 1 előzetese

Amikor a Mátrix találkozik A rózsa nevével

A ritkaságokat kínáló híres könyvesboltba a Vatikánt is megjárt rejtélyes vásárló (a vásznon sajnálatosan ritkán látott Sinkó László) érkezik. Egy megálmodott könyv miatt utazta át a fél világot. Ám a bolt egész készlete hirtelen átváltozik ugyanazzá a titokzatos kötetté, amelyik bonyolult képleteket (a világképlet? a mindentudás és a végső bölcsesség?) tartalmaz, és borítóján hatalmas egyes szám virít.

A Valóságvédelmi Hivatal csúcsügynöke, Phil Pritch (Mucsi Zoltán hozzá méltó szerepben és tehetséggel, Szuperbojz megbocsátva) azonnal lezárja a helyszínt és megkezdi a szemtanúk (a tulaj Mácsai Pál, a segédje és szerelme Kerekes Vica, meg az együgyűnek látszó takarító fiú Czukor Balázs) egyre mélyebbre vezető vallatását. Mert abban (ebben?) a világban a racionalitást meg kell védeni, titoknak és kétértelműségnek helye nincs! Vagy mégis?

Elsőfilmes betegség, de rá se rántsunk!

Már a film bonyolult, tarka felcímkézésből is kitűnik, hogy ifjú alkotónk igyekezett világról eddig felgyűlt minden mondanivalóját és egész tehetségét belesűríteni az első nekifutásba. S bár a kevesebb legtöbbször több igazsága (meg nem kevéssé az alapanyag fajsúlyossága) miatt az 1 eléggé megterheli nézője figyelmét és befogadóképességét, alapsztorija és karakterei, valamint a vizuális megoldásai és gazdag utalásrendszere miatt vélhetőleg nem csak egyszer akarjuk majd látni.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés