Nagy választék, minőség, egyedi darabok: A Hacuka nagyvásárán jártunk

Szombaton rendezték meg az éves októberi nagyvásárt. Vásárlóként és eladóként vettünk részt az eseményen. Beszélgettünk szervezőkkel, adománygyűjtőkkel, árusokkal, vevőkkel, kicsikkel és nagyokkal egyaránt.
 
 

Nagy választék, minőség, egyedi darabok: A Hacuka nagyvásárán jártunk

Szombaton rendezték meg az éves októberi nagyvásárt. Vásárlóként és eladóként vettünk részt az eseményen. Beszélgettünk szervezőkkel, adománygyűjtőkkel, árusokkal, vevőkkel, kicsikkel és nagyokkal egyaránt.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Nagy választék, minőség, egyedi darabok: A Hacuka nagyvásárán jártunk

Szombaton rendezték meg az éves októberi nagyvásárt. Vásárlóként és eladóként vettünk részt az eseményen. Beszélgettünk szervezőkkel, adománygyűjtőkkel, árusokkal, vevőkkel, kicsikkel és nagyokkal egyaránt.

Az Agorában megrendezett idei Hacuka őszi nagyvásáron nem csak vásárlóként, de eladóként is részt vehettünk. Amikor fél nyolc tájt megérkeztünk, már szinte mindenki a kipakolt asztalok és ruhaállványok mellett várta a vásárlók táborát.

Barátnőmmel gyorsan kiterítettük, felakasztgattuk a portékánkat, és szépen lassan megérkeztek az első vendégek. Javarészt anyukák kisgyerekekkel, de természetesen az erősebb nem is képviseltette magát, igaz jóval kisebb számban.

Nem telt el fél óra, már gyerekzsivajtól volt hangos a terem. A vásárlók, végigsimították a kikészített ruháinkat, magukhoz mérték, a szimpatikusabb darabot pedig a próbafülkékben fel is próbálták.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak: játéksarkot rendeztek be nekik, hogy a szülők nyugodtan tudjanak nézelődni.

Kilenc óra után ott hagyom az asztalomat, és fotós kollégámmal elindulunk körbenézni. Két táskával indultam el otthonról, és elöljáróban kicsit aggódtam, hogy hárommal fogok hazamenni.

Első utam a kézműves asztalokhoz vezet. Szebbnél szebb munkák, színes, horgolt termékek, nyakláncok, karkötők, könyvjelzők. Ellenállhatatlan dolgok, szívem szerint mind hazavinném. Tudom mennyi munka van egy-egy ilyen alkotásban, az áruk mégis baráti. Be is zsebelek rögtön egy vidám, bohókás bogyós karkötőt.

A portfólió nyilván nem lehetne ennyire színes, ha nem lenne mögötte egy-egy kreatív egyéniség.

Niki testvérével érkezett, virágbokszokat és ékszereket árulnak. Októbertől decemberig minden hónapban kint lesznek. Általában több dolgot el tudnak adni, de szerintük azért nem mindegy, hogy fizetés előtt vagy után vannak az emberek.

Martina ipari termék- és formatervező mérnökként végzett Sopronban. Saját készítésű fatermékeket, játékokat és ékszereket árul. Többször részt vett már a Hacukán. A mintát számítógépen tervezi, kivágja, kézzel festi és lakkozza. Elmondta, hogy elég időigényes a dolog, és ugyan még kezdő, de már vannak vásárlói. A végén természetesen szakít időt arra, hogy más árusoknál is körbenézzen.

Tovább indulok. Sétálok az asztalok közt, tényleg bő a kínálat: ruhák, cipők, könyvek, társasjátékok, egyedi készítésű horgolt babaruhák, sapkák és még sorolhatnám a termékek skáláját. Megy az alkudozás, csevegés, próbálgatás. Szóval zajlik az élet.

Egy anyukát állítok meg. Karján kislányával, mellette egy pici fiúcska sétál. Kiderül, hogy Natália törzsvásárló.

„Minden Hacukára kijövünk, havonta. Leginkább a kicsiknek vásárolunk, és persze magamnak is sok mindent szoktam venni. Nagyon szeretem az egyedi kézműves dolgokat. A gyerekeknek játékokat, ruhákat nézünk. Jó minőségű dolgokat árulnak, nagyon-nagyon jó áron. Ami fontos számomra, hogy látom, hogy ki árulja a termékeket, ez azért nem mindegy. Mindig úgy érzem, hogy húsz percet vagyok itt, aztán kiderül, hogy már másfél órája érkeztünk.”

Nagy meglepetésemre volt olyan kisfiú, aki maga járta körbe a standokat, hogy vegyen valamit. Kicsit beszélgettem is Matyival vásárlási szokásairól:

„Anyával jöttem. Kipakoljuk az én játékaimat is, és azt a pénzt, amit azokért kapok, elköltöm. Mindig vásárolok itt. Kisautókat, katonákat, focimezt is vettem már. A legjobban azt szeretem, hogy itt vannak a barátaim is. ”

Félrehívom Ernát és Ildikót a főszervezőket, hogy mondjanak pár szót az eseményről, az esetleges tervekről.

„Három éve kezdtük a Hacukázást. Először csak saját privát próbálkozásnak indult, hogy az otthoni felesleges dolgainkat értékesítsük. Első körben a barátnőinknek szóltunk. Nagyon pozitívan indult, így úgy döntöttünk, hogy rendszeresítjük. Másfél éve költöztünk ide az Agorába, és ezt az éves nagyvásárt egy jótékonysági adománygyűjtéssel kötöttük egybe” – meséli Ildikó.

Visszatérő eladók vannak vagy mindig újak? Mi a menete a foglalásnak?

„A Facebook-oldalunkon szervezzük, ott is próbáljuk reklámozni az eseményt. Ahogy jönnek be a jelentkezések, folyamatosan feldolgozzuk, így aki több hónapot befoglal egyszerre, az visszatérő eladó is tud lenni. Egyébként a részvételi szándék jelzésének sorrendjében vannak besorolva az árusok” – válaszol Erna.

Mindketten árulnak és természetesen vásárolnak is. Ildikó elmondta, hogy van, hogy az árusok egymás között csereberélnek is.

A Hacuka közösségi oldala 1000. kedvelőjének még ajándékkal is készültek. Amellett, hogy ingyen árulhat, egy szép, Erna által készített ajtódíszt is átadnak Annamáriának a rendezők. Mint kiderül, igazából nem is Annamária volt a like-oló, hanem a férje.

Adományokat már második éve az autizmussal élő gyermekek számára gyűjtik a vásár keretén belül. Pohánka Edit, a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy idén könyveket, fejlesztő játékokat, cipőket gyűjtenek. Az adományokat szétszortírozzák, és egy családi nap keretén belül felkínálják a családok számára.

Valóban hamar elrepül ez a négy óra. Úgy érzem, kicsit elbeszélgettem az időt, szívesen körülnéznék még, de már szinte mindenki összepakolt. Nem baj, majd legközelebb, hiszen

idén még két alkalommal lesz Hacuka: november 17-én és december 8-án.
 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés