influenza, megfázás, nátha 

Jó tudni: nem a hidegtől leszünk betegek

Kivéve, ha fagyásközelben vagyunk. Bár akkor már nem betegek leszünk, hanem halottak.
 
 

Jó tudni: nem a hidegtől leszünk betegek

Kivéve, ha fagyásközelben vagyunk. Bár akkor már nem betegek leszünk, hanem halottak.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Jó tudni: nem a hidegtől leszünk betegek

Kivéve, ha fagyásközelben vagyunk. Bár akkor már nem betegek leszünk, hanem halottak.

Megfázás. Mekkora klasszikus kifejezés! Öltözz fel jól, kisfiam, mert megfázol. Aki nem hallotta ennek a parancsnak valamiféle változatát, az nézzen tükörbe, mert lehet, hogy nem is létezik. Ezt ugyanis mindenki megkapja. Nemzedékek sora adja át stafétaként a jótanácsot felcseperedő kölykeinek, pedig a téli szobák falai közt visszhangzó felszólítás igazságtartalma jóval soványabb annál, mint amekkora elánnal bírjuk mondani.

Attól ugyanis, ha nem húzunk kesztyűt, ugyan hideggé válik a kezünk, vagy ha nincs aláöltözetünk a zizegtető mínuszokban, akkor a fagyos gatya idegesítően tapad rá combjainkra, de az alacsony hőmérséklet önmagában nem betegít meg.

Jó, de akkor miért gondoljuk évek, évtizedek óta, hogy igen?

Elsősorban azért, mert rosszul logikázunk. A téli hónapokban ugyanis tényleg több a beteg ember - de azért, mert az influenzának és a különféle vírusoknak ez az ideális közege a terjedéshez. A hideg, száraz levegőben élnek csak igazán ezek a hangulatgyilkos rohadékok.

Ha viszont feltétlenül okolni kell valamit, akkor a zárt helyiségekben töltött időt okoljuk! Amihez hozzájárul az is, hogy télen nem nagyon nyitogatjuk a nyílászárókat, plusz többször iktatunk be - az ünnepek miatt is - baráti és családi összejöveteleket, amiken közel vagyunk egymáshoz, ez a konstelláció pedig nem csak ölelésekhez meg puszizkodásokhoz vezet, hanem az azokkal járó baktériumügyi cserekereskedelemhez is.

És akkor dobjuk hozzá ehhez azt, hogy a napfényhiányos télen D-vitaminból is kevesebbet kapunk, enyhén vagy masszívabban bedepressziózunk, emiatt hajlamosabbak vagyunk nem jól aludni - a fátadtság pedig az immunrendszernek közismerten nem jó barátja, elgyengülten az ellenállóképességünk is elsatnyul.

Na de akkor hogyan maradjunk egészségesek a hideg időben?!

Egyszerű tippek, trükkök, élethekkek, praktikák!

Influenzaoltás. Oké, ezt az influenzaszezon kezdete előtt kell, nem most, de akkor tényleg, mert megéri. Nem csak magunkat védjük vele, de a környezetünket is - hiszen tőlünk már nem kaphatják el azt a mocskot.

Kézmosás. Amikor csak lehet! Ha belépünk egy új helyiségbe, amikor elhagyjuk azt, ha tömegközlekedés után vagyunk, mielőtt ételhez nyúlunk, miután megettük az ételt. És kerüljük a köztes szakaszokban az arcunkhoz nyúlkálást.

Testedzés! A szellemi és testi egészség egyik záloga a rendszeres mozgás, nem lehet elégszer elmondani, mert sokan még mindig csak legyintenek erre, de legalábbis leszarják, pedig nem kéne, mert üdítő dolog, főleg, amikor vége van, és nem csak az örömhormonok felszabadulása miatt vigyorog az ember, hanem azért is, mert tudja, hogy most ismét elért valamit, ismét odarakra magát. Mindenki rakja oda magát! A pályára, a súlyokhoz, a futópadhoz, a squashütőhöz.

Figyeljünk oda a lelkünkre! A téli depi nem is annyira ritka jelenség, mint hinnénk, talán még a mindig vigyorgó hülye szomszédnak is van belőle, csak jól titkolja. Csináljunk olyan dolgokat néha a nap folyamán, amik boldogítanak, menjünk el egy sétára, olvassunk egy felemelő könyvet! Ha törődünk magunkkal, akkor duplán törődünk magunkkal.

És persze attól még, mert a mínuszok nem okoznak megbetegedést, azért öltözzünk fel rétegesen. Mert reszketni reggel a buszmegállóban nem olyan jó buli.
 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés