Szombathely nem képes turisztikai hasznot húzni Brenner János boldoggá avatásából

Csak regisztrált vendég 15 ezer jön - mégsem tud velük mit kezdeni a város.
 
 

Szombathely nem képes turisztikai hasznot húzni Brenner János boldoggá avatásából

Csak regisztrált vendég 15 ezer jön - mégsem tud velük mit kezdeni a város.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Szombathely nem képes turisztikai hasznot húzni Brenner János boldoggá avatásából

Csak regisztrált vendég 15 ezer jön - mégsem tud velük mit kezdeni a város.

Május elsején avatják boldoggá Brenner Jánost. A papot 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjel ölték meg 32 késszúrással. Ferenc pápa tavaly novemberben engedélyezte Brenner boldoggá avatását.

Egy ilyen nagyszabású esemény nem túl gyakori egy város életében - Szombathelyen is ritkán látott érdeklődést kíséri a május elsejére, az emlékű-dombhoz meghirdetett avatást.p] Csak regisztrált vendég 15 ezer érkezik Szombathelyre: Sopronból, Budapestről és Ausztriából is jönnek utazók. De úgy tudni, nem regisztrált vendégekből is lesz bőven. A városi érdeklődőkkel együtt több tízezres tömeggel lehet majd számolni.

Ezért is merült fel bennünk a kérdés, hogy vajon - nem elvéve a szakrális ünnepség fényét és nem búcsút varázsolva a boldoggá avatás szomszédságában - igényes vendéglátásra és ajándéktárgy árusításra lesznek-e standok felállítva. Az egyháztól azt a választ kaptuk, hogy ételárusítás nem lesz a helyszínen, azt mindenkinek magával kell hoznia. Vizet a Vasivíz biztosít, a Karitásznál pedig lesz limonádé. Az emléktárgyak árusítása egy helyen lesz - az egyházmegye kiadójának standján. Amiről tudni lehet: szentképek, gyertya és mécses.

Nem ritka a világban, hogy külön iparág épül egy-egy ilyen eseményre (azzal együtt, hogy a kegytárgyak meg tudnak maradni a jó ízlés határain belül). Emlékérme, póló, sapka, esernyő, apró kis mellszobor. De úgy látszik, ebben Szombathelyen egyelőre senki sem látott fantáziát...

A másik sokkal inkább égető kérdés az, hogy hol és hogyan fog több tízezer ember enni. Megkerestünk néhány vendéglátóst a városban, akik azt mondták, hogy még csak felkérést sem kaptak a kitelepülésre. Volt olyan, aki azt mondta, hogy ő kereste meg a város illetékeseit, hogy javasolja, a dombhoz érkező tömeget az avatás után irányítsák át a Fő térre. Ott pedig kitelepült vendéglátással, esetleg műsorral próbálják meg tartalmassá tenni a napot.

Arról nem is beszélve, hogy ez remek városmarketing, PR-hírverés lehetne a városnak. Hiszen mindenki azon szokott fanyalogni, hogy az unalomig ugyanazokat a műsorszámokat bemutató Karneválon kívül más rendezvény nincs a városban (ez amúgy erős túlzás volt mindig is). Most lehetne tenni ez ellen - az illetékesek mégsem élnek a lehetőséggel.

Kerestük a város turizmusáért felelős Savaria Turizmus Nonprofit Kft-t, aninek pont az ilyen események turisztikai erejét kellene növelni.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy helyesek-e az értesüléseink és valóban nem "szervezett rá" semmit a város az egyházi programra. Hiszen aligha lenne jobb alkalom arra, hogy Szombathely egy kis önmarketinggel reklámozhassa magát.

Bár nem vagyunk turisztikai szakemberek, az kétségtelen, hogy a Szent Márton-kultusztól kezdve az Iseumon és a nemrég nyitott egyházmegyei látogatóközponton keresztül tudná mivel futtatni magát Szombathely.

Vagy - hogy maradjunk meg a természetes emberi szükségleteknél - egy pár, Fő térre kihelyezett pavilon és vendéglátás az, amivel további jó emlékeket tudna a város hagyni a turistákban.

Egyébként érdekes, hogy a város turizmusának fellendítésére alapított Savaria Turizmus Nonprofit Kft. eddig nem válaszolta meg a nekik küldött emailünket. Amint erre sor kerül, természetesen újra jelentkezünk.

Amúgy május 1-én eddig egyetlen szabadtéri eseményről tudunk már a boldoggá avatáson kívül. Ez pedig az MSZP-Éljen Szombathely! közös, hagyományos családi majálisa lesz a cirkusz téren.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés