Nestlé Bük Galéria Szeptember 15. 

Van mit ünnepelni: 20 év alatt 66 milliárd forintot fektetett a Nestlé a büki gyár fejlesztésébe

A 20. születésnap apropóján meglestük, milyen szenzációs robotokat használ a büki Nestlé Purina gyár. A gyárlátogatás után interjúztunk a leköszönő gyárigazgatóval, Kai Herzkével is.
 
 

Van mit ünnepelni: 20 év alatt 66 milliárd forintot fektetett a Nestlé a büki gyár fejlesztésébe

A 20. születésnap apropóján meglestük, milyen szenzációs robotokat használ a büki Nestlé Purina gyár. A gyárlátogatás után interjúztunk a leköszönő gyárigazgatóval, Kai Herzkével is.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Van mit ünnepelni: 20 év alatt 66 milliárd forintot fektetett a Nestlé a büki gyár fejlesztésébe

A 20. születésnap apropóján meglestük, milyen szenzációs robotokat használ a büki Nestlé Purina gyár. A gyárlátogatás után interjúztunk a leköszönő gyárigazgatóval, Kai Herzkével is.

Szabadtéri piknikkel, élő koncertekkel és gyerekprogramokkal színesített családi nappal ünnepelte szombaton 20. születésnapját a Nestlé Purinagyára.

A nyílt nap délelőtt tíz órakor vette kezdetét, a büki gyárudvaron felállított nagyszínpadon először a leköszönő igazgató, Kai Herzke ünnepélyes búcsúztatására került sor:

- Amikor a vállalat megvásárolta az üzemet, mindössze kétszáz ember dolgozott a gyárban. A Nestlé jelenleg közel 920 főt foglalkoztat Bükön, a beruházásoknak köszönhetően az elmúlt 10 évben megháromszorozódott a dolgozók száma. Boldog és büszke vagyok, hogy részese lehettem annak a folyamatnak, amely során egy kisebb üzemből európai szinten is fontos gyártóközpontot hoztunk létre. Kollégáimnak és utódomnak is sok sikert kívánok a folytatáshoz! – búcsúzott a leköszönő igazgató.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke oklevelet adott át Kai Herzkének, a térség fejlődéséért tett erőfeszítéseinek elismerésül. Dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere pedig elmondta:

- Bük életében nagyon fontos szereplő a Nestlé Purina gyára, számos helyi család megélhetését biztosítja, az üzem által fizetett adók jelentősen hozzájárulnak a település fejlődéséhez. Gratulálok mindazoknak, akik részesei voltak ez elmúlt 20 év sikertörténetének és bízom benne, hogy Bük és a Nestlé Purina együtt fejlődik a jövőben is.

Hihetetlen számokat hallhattunk magáról a gyárról is

A Nestlé 1998-ban megvásárolt üzeme a régió egyik legfontosabb gyártási központja, ahol naponta több millió adag állateledel készül, és több mint 50 kamionnyi indul útnak a világ 42 országába. Senki sem gondolná, de a Nestlé magyarországi gyáraiból 15-ször annyi árut visznek ki külföldre, mint amennyit behoznak az országba.

Az elmúlt 20 évben jelentős beruházásokat valósítottak meg Bükön, csak az utóbbi 7 évben több mint 43 milliárd forintot fektetett be a cég. (Az elmúlt 20 évben ez a szám 66 milliárd forintra rúg.) A beruházások kizárólag saját forrásból, EU-s vagy hazai támogatás felhasználása nélkül valósultak meg. A 2017-ben átadott, 20 milliárd forintos beruházás keretében megépített új gyáregység világviszonylatban is egyedülálló technológiát alkalmazva teljes mértékben automatizált.

Aki kíváncsi volt, megleshette hogyan készülnek kedvencei kedvenc eledelei

Megérte tetőtől talpig védőfelszerelést húzni: tátva marad a szánk, milyen hipermodern környezetben és teljesen automatizált gépsorokon készül Bükön az állateledel. A világszínvonalú üzemben jelenleg már 40 robot teljesít szolgálatot.

Ilyet még nem láttunk…

Órákig elnéztük volna az óriás robotkarok táncát, ahogy összetett, teljesen automatizált feladataikat végzik. Ráadás, ahogy a gyárigazgató a csoportnak magyarázta: a csúcsmodern gépek gyors üzembe állítása magyar mérnökök munkáját dicséri.

A séta során azt is megleshettük, hogy hol dolgozik a gyár vezetése, hr- és logisztikai munkatársai, és hogy a menedzsment milyen modern irodai környezetben irányítja Vas megye egyik legnagyobb gyárának életét.

„Megszerettem ezt a helyet, az embereket, nagyon jó kapcsolataim alakultak ki”

A gyárlátogatás végeztével még a leköszönő igazgatóval, Kai Herzkével is váltottunk néhány szót. A német szakember 5 éve került a büki gyár élére.

- Hihetetlen utat járt be a gyár az elmúlt 5 évben, gondoljunk csak bele mi minden történt a kezdetek óta. A térség nyersanyag és munkaerő tekintetében is remekül megfelel az állateledel-gyártásnak, ami nagyon jó lehetőség volt a Nestlének, hogy egy igazán modern technológiát hozzon Bükre. Amikor 5 évvel ezelőtt idejöttem, már elkezdődött ez a folyamat, az elmúlt évek alatt fokozatosan fejlődött a gyár. Ennek is köszönhető, hogy a büki gyár nemcsak az európai Purina közösségben, de világviszonylatban, a Nestlén belül is ékkőnek számít.

- Mire a legbüszkébb az itt eltöltött 5 évből? Az új gyárépületekre vagy a beüzemelt csúcstechnológiára?

- Szépek az új gyárcsarnokok, büszke vagyok az új csúcstechnológiára, de mindez nem valósulhatott volna meg a szakemberek és a gyárban dolgozók nélkül. Sok munkát fektettünk a fejlesztésekbe, és közben folyamatosan képeztük is magunkat. Egyszóval, amire leginkább büszke vagyok, az a büki Purina csapat.

- Hol folytatja?

- A Purina családon belül maradok, de a svájci központban, Lausanne-ban fogok dolgozni, a nyugat-európai régióban található szárazeledel gyártó egységek fejlődéséért leszek felelős.

- Hogyan érezte magát Magyarországon, mi fog Önnek leginkább hiányozni?

- Egyrészt örülök, hogy új dolgokat tanulhatok, a másik oldalon viszont tényleg szomorú vagyok amiatt, hogy itt kell hagynom Büköt. Megszerettem ezt a helyet, az embereket. Nemcsak a városvezetéssel és a munkatársaimmal alakult ki jó kapcsolat, személyesen is sok jó barátom lett.

- Mit üzenne a dolgozóknak?

- Nagyon hálás vagyok a dolgozóknak, nagyon köszönöm azt a támogatást és azt a munkát, amit a Purina gyár fejlődésébe fektettek. A közép-európai emberekre jellemző, hogy beletesznek mindent a munkájukba, és keményen dolgoznak. Itt Bükön én is ezt tapasztaltam, de úgy gondolom, néha meg kell állni, vissza kell nézni, és bizony élvezni kell a sikert is, amit elértünk, mert higgyék el, van mire büszkének lennünk! Egy barátságos, vendégszerető országot és közösséget ismerhettem meg, biztos vagyok benne, hogy gyakorta látogatok majd vissza a barátaimhoz! Köszönöm mindenkinek!

A búcsúzó vezető a stafétát a gyár új igazgatójának, Arthur van Raalte-nak adja át. A menedzser a kanadai London 401 gyárból érkezik Magyarországra, de többen ismerhetik már, hisz néhány éve már dolgozott a büki Purina gyárban.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés