Nincs poloskainvázió Vasban - különben is egy-két hét és téli álmot alszanak

A szakemberek elárulták nekünk, mikkel állunk szemben, és ha mégis támadnának, mit tehetünk a büdösbogarak ellen.
 
 

Nincs poloskainvázió Vasban - különben is egy-két hét és téli álmot alszanak

A szakemberek elárulták nekünk, mikkel állunk szemben, és ha mégis támadnának, mit tehetünk a büdösbogarak ellen.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Nincs poloskainvázió Vasban - különben is egy-két hét és téli álmot alszanak

A szakemberek elárulták nekünk, mikkel állunk szemben, és ha mégis támadnának, mit tehetünk a büdösbogarak ellen.

Még a tegnap lencsevégre kaptuk egy büdösbogarat a szerkesztőségünkben, a monitorról lepottyanva az íróasztalon sétált. Éjszaka kollégánk még harcolt egy döngicsélő példánnyal a hálószobájában, de az elmúlt napokban ő is több poloskába futott bele. Pedig eddig azt hittük, Budapesttel és a környékével ellentétben itt Vas megyében legalább megúsztuk a bogárinváziót.

Még tegnap felhívtuk a vasi ÁNTSZ-t, a budapesti sokkhatásra, aztán írtunk az illetékesnek is, mondván, szeretnénk tudni mi a megyében a poloskahelyzet. Ma meg is kaptuk a választ Farkas István növényvédelmi zoológustól, a kormányhivatal szakértőjétől:

- Vas megyét, és tágabban a Nyugat-Dunántúlt mennyire érinti a Budapesten tapasztalható poloskainvázió?

- Illetékességi területünkről (Vas megye) mindeddig nem érkezett bejelentés illetve lakossági panasz poloskák kapcsán.

- Mennyire reális veszély, hogy előbb-utóbb Szombathelyet is ellepik ezek a bogarak?

- A poloskák tömeges felszaporodására elsősorban a melegebb, csapadékszegényebb megyékben van esély. Egyedi esetekben, elsősorban természetközeli lakóházaknál előfordulhatnak térségünkben is.

- Hogyan lehet védekezni ellenük?

- Akadályozzuk meg a poloskák bejutását a házba, lakásba: a nyílászárók, redőnyszekrények megfelelő tömítésével, szúnyogháló használatával, szellőztetés esetén figyeljünk az esetleg berepülő poloskákra.

- Mekkora károkat okozhatnak?

- Magyarország területén az invazív zöld vándorpoloska és az ázsiai márványpoloska felszaporodását követhetjük nyomon. A hőmérséklet csökkenésével a poloskák elhagyják táplálkozási helyüket és telelő helyet keresnek maguknak. A meleg helyeket keresik, így juthatnak be lakótereinkbe.

Kárt a kertészeti és szántóföldi növényeinken, zöldségféléken, dísznövényeken azok tenyészidőszakában, szívogatásukkal okoznak. Fontos hangsúlyozni, hogy sem a vándorpoloska, sem a márványpoloska nem veszélyes az emberre. Tömeges megjelenésük esetén jelenlétük zavaró lehet.

A lakóházak elözönléséért felelős poloska

A jelenségért leginkább az őshonos mezei poloska (Rhaphigaster nebulosa) a felelős. (Ez Magyarországon széles körben elterjedt poloskafaj, számos népi neve is van: bencepoloska, büdös margó, stb.) Az intenzív mezőgazdasági táblák közelében olykor tömegesen elszaporodnak. Ősszel a hideg éjszakák közeledtével érzik a változó évszakot, tömegesen keresnek menedéket, telelő helyet. Érzékelik a házak melegét ezért tömegesen gyülekeznek októberben a házak nyílásai körül. A jelenség a fagyok beálltával megszűnik. A mezei poloska ártalmatlan, nem csíp, nem mérgező. Ha megijesztik, bűzös váladékot bocsájt ki.

A jelenség Magyarországon általánosan elterjedt, főleg mezőgazdasági vidékek közelében gyűlnek a lakóházak nyílásai köré a poloskák. A jelenség minden évben megtapasztalható főleg vidéken. E tekintetben Vas megyében is évenként lejátszódó a jelenség. Nem új, invazív faj tömeges megtelepedéséről és térhódításáról van szó, csupán az évszaknak megfelelő természeti jelenség.

Mindazonáltal a rovarok rajzása a meleg lakások körül nem tart sokáig, egy-két hét után téli álomba merülnek. A repedésekben, fagymentes zugokba húzódott állatok pedig tavasszal visszatérnek a szántóföldekre.

A károkozás nem merül fel a poloskák lakóházakba húzódása miatt, az állat semmilyen ilyen kárt nem okoz.

A mezőgazdasági értelemben vett inváziós poloska

Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) magyarországi terjedése viszont egy idegenhonos inváziós faj, ezt is szokták „poloskainváziónak” nevezni, hisz a faj alig néhány éve jelent meg, terjed, és mezőgazdasági kártevő. Viszont nem jellemző hogy tömegesen ez a faj lepné el a házakat ősszel. Mivel idegen, melegkedvelő faj, vitatott mennyire képes áttelelni tömegesen hazánkban. Egyenlőre a városok melege, főleg Budapest környékén segíti elő a telek átvészelését az új fajnak. Vas megyéből tudomásunk szerint még nem történt jelzése a faj megtelepedésének. Tömeges elterjedése Észak Amerikában, Nyugat Európában komoly mezőgazdasági károkat okozott. Mindezek ellenére ezen inváziós faj nem tehető felelőssé az őszi tömeges poloska vándorlásért és a kellemetlenségekért, amiket szerte az országban a többi őshonos faj, legfőképp a mezei poloska okoz.

Mint az látható, a mezőgazdasági károsító ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) terjedése valóban súlyos kérdés, inváziós probléma a mezőgazdaság számára, de ennek ahhoz a jelenséghez, hogy az őshonos mezei poloska (Rhaphigaster nebulosa) éves ciklusa során kelletlenségeket okoz a lakásokban vajmi kevés köze van. A két jelenséget nem szabad összemosni.

(A tájékoztatást készítette: Bencsics Attila főosztályvezető-helyettes, Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály)

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés