Nő az esély 

Kemény volt, de megérte

Tíz roma asszony vehette át ma OKJ-bizonyítványát Szombathelyen a Nő az esély társadalmi felzárkóztató program révén.
 
 

Kemény volt, de megérte

Tíz roma asszony vehette át ma OKJ-bizonyítványát Szombathelyen a Nő az esély társadalmi felzárkóztató program révén.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Kemény volt, de megérte

Tíz roma asszony vehette át ma OKJ-bizonyítványát Szombathelyen a Nő az esély társadalmi felzárkóztató program révén.

Az Országos Roma Önkormányzat és a Türr István Képző és Kutató Intézet közös projektje, amit az Európai Unió is támogat, azt tűzte ki céljául, hogy versenyképes képzést biztosítson ezer roma asszony számára.

Ezzel a végzettséggel a roma asszonyok olyan szakmai képesítést szerezhetnek, aminek a segítségével szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területeken helyezkedhetnek majd el. A projekthez szorosan kapcsolódó TÁMOP B2-es pályázat a képzésen végzettek munkába lépését segíti majd egy év támogatott foglalkoztatással.

Segítség a munkaerőpiacon

Ma tíz roma asszonynak adták át OKJ-bizonyítványát. A projekt lényege, mint Kiss Sándortól, a TTKI Szombathelyi Igazgatóság képzési osztályvezetőjétől megtudtuk az, hogy segítséget nyújtson a hátrányos helyzetűeknek a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre.

Személyes élményként megjegyzi, hogy mikor az első napon betévedt a képzésre, bizakodás és félsz fogadta, no meg eltökéltség, hogy aki itt megjelent, az bizonyítványt fog szerezni. Mint elmondta, ebben ő egy pillanatig sem kételkedett.

Ipacs László, az Országos Roma Önkormányzat projektmenedzsere azt mondta, ez valójában ünnep, hiszen ez az első hosszú képzés bizonyítványosztása. A projekt neve pedig azért lett Nő az esély, mert már az itt, Szombathelyen végzettek között is van olyan, aki el tudott helyezkedni a megszerzett képesítésével, piaci alapon.

A program 2012-ben indult, 1,5 milliárd forintos költségvetéssel, és a célja ezer roma nő képzése volt. Ezt még túl is lépték: végül 1025 fővel indultak meg a képzések, közülük pedig már közel 600-an végeztek.

Ipacs László még azt is kiemelte, hogy bár a képzés számaiba bele volt kalkulálva egy 25%-os lemorzsolódás, ez nem következett be: a tanfolyamokat elhagyók száma Vas megyében például nem érte el a 10%-ot. És ezt meg is köszönte a jelenlevő asszonyoknak: hogy kemény munkájukkal és viselkedésükkel példát állítanak a jövőbeni képzések és képzettek elé.

Kemény képzés, de megéri

A TTKI területi koordinátora, Sziklai Katalin már 14 éve dolgozik munkahelyén, de most először volt jelen egy projekt születésétől annak egészen a végéig. Mint elmondta, a képzés összetett volt és kemény: ezért gratulál azoknak, akik elvégezték, és köszönetét fejezte ki azoknak az intézményeknek, akik a gyakorlati képzésekben segítségükre voltak.

A képzés egyik oktatója, Némethné Bogát Andrea részletesen beszámolt a tantárgyakról, a program gyakorlati oldaláról, arról, milyen feladatokat kellett elvégezniük a résztvevőknek, milyen tudást sajátítottak el. Mint egy leendő foglalkoztató, ő maga is sok sikert kíván a résztvevőknek.

Az átadó ünnepséget a bizonyítványok átvétele előtt két roma asszony élménybeszámolója zárta, akik maguk is részt vettek a képzésen: mindketten kiemelték oktatóik, mentoraik segítőkészségét, kedvességét. Borosné Rita, aki saját bevallása szerint csupán „véletlenül csöppent bele” a képzésbe, egyetlen percig sem bánja, hogy így történt. Annak, aki most kezdi, azt üzeni „ne bánja, mert érdemes”.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés