Sárvár is sáros lehet: Vasban is elcsalhatták Tiborczék a közvilágitásra szánt közpénzt

Sárvár is felkerült arra a térképre, ahol az OLAF problémákat talált a közbeszerzéseknél. A városok egy részénél az OLAF szerint maffiamódszerekkel csalták el a közbeszerzéseket.
 
 

Sárvár is sáros lehet: Vasban is elcsalhatták Tiborczék a közvilágitásra szánt közpénzt

Sárvár is felkerült arra a térképre, ahol az OLAF problémákat talált a közbeszerzéseknél. A városok egy részénél az OLAF szerint maffiamódszerekkel csalták el a közbeszerzéseket.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Sárvár is sáros lehet: Vasban is elcsalhatták Tiborczék a közvilágitásra szánt közpénzt

Sárvár is felkerült arra a térképre, ahol az OLAF problémákat talált a közbeszerzéseknél. A városok egy részénél az OLAF szerint maffiamódszerekkel csalták el a közbeszerzéseket.

A Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Innovatív Zrt. közvilágítási pályázatokon elért sokmilliárdos sikerszériájának titkát kutató OLAF jelentéséből legutóbb egy hete írtunk. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala komoly szabálytalanságokat talált az Elios különböző önkormányzatoktól elnyert közvilágítási projektek kapcsán. Olyannyira, hogy 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta a szervezet.

Az OLAF-vizsgálat kezdetén még Tiborcz István érdekeltségéhez tartozott a cég, 2015. áprilisában szállt ki belőle. Orbán veje, Tiborcz István volt cége, az Elios Zrt többek között például Zalaegerszegen egymilliárd forintos beruházást hajtott végre, ott is a cégre bízták a város közvilágításának felújítását.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala azt is feltárta, milyen módszerrel csaltak a pályázatokon, mit köszönhet az Elios Hódmezővásárhelynek, konkrétan az akkori polgármesternek, a jelenlegi kancelláriaminiszter Lázár Jánosnak.

Időközben térkép is készült azokról a magyarországi városokról, ahol az OLAF problémákat talált a közbeszerzéseknél

A városok egy részénél az OLAF jelentése szerint maffiamódszerekkel csalták el a közbeszerzéseket. Szinte nincs olyan régió, amely ne lenne érintett a történetben. (Akit érdekel, hogy az ő városában is elcsalták-e Tiborczék a közbeszerzéseket, ezen a linken nézheti meg.

A korrupciós ügyleteket sejtető térképen Sárvár neve is szerepel.

Utánakerestünk milyen sokmilliós közös projektje volt Sárvárnak és Tiborcz volt cégének, az ELIOS ZRT-nek

A közbeszerzési értesítő alapján egy darab szerződést kötött Sárvár az ELIOS-szal.

A közbeszerzési értesítőben szereplő adatok szerint az eljárást megindító felhívást 2014. december 19-én tették közzé. Az utolsó dokumentum 2015. májusában keletkezett, ekkor tették közzé a „Tájékoztatót az eljárás eredményéről”. Bárhogy is nézzük, e két dátum között zajlódhatott le a kérdéses közbeszerzés. (Az ELIOS hivatalosan 2015. áprilisáig volt Orbán Viktor vejének a cége.)

Az akkori hírek szerint: „a közvilágítás energiatakarékos átalakítása ”címmel (a KEOP-5.5.0/K/14-2014-0002 pályázati kódszámú) Európai Uniós pályázat keretében nyílt lehetőség Sárváron is a korábbi lámpatestek ledesre történő cseréjére. A Környezet és Energia Operatív Program keretében elnyert vissza nem térítendő támogatás összege közel 386 millió forint volt.[/q]

Másutt úgy szerepelt a beruházás, „hogy a sárvári önkormányzat a Széchenyi2020 pályázatán mintegy 385 millió forintot nyert arra, hogy a közel kétezer darab régi lámpatestet korszerű, energiatakarékos, led technológiás lámpatestekre cseréljék.”

Egy a lényeg, villámgyorsan el is költötték Sárváron led-lámpákra azt a 386 milliót

- Egy nagyon komoly pénzügyi és mintegy 50%-os energia megtakarítást remélünk az üzemeltetés során. A beruházás fizikai megvalósítása szerencsére nagyon rövid volt, mintegy egy hét alatt megtörtént a lámpatestek cseréje, így nem okozott fennakadást a város életében. Bízom benne, hogy a lakosság hamar megszokja ezeket az új típusú lámpatesteket – nyilatkozta a lámpacsere után egy sárvári lapnak Máhr Tivadar alpolgármester.

A csalás azonban általában nem közvetlenül az önkormányzatokhoz volt köthető

A pályázatoknál általában - a kiszivárgott OLAF-jelentés szerint - a csalás mögötti főszervező nem a pályázatok kedvezményezettje, az önkormányzatok voltak, hanem a tanácsadók és a mögöttük álló emberek.

A 24.hu külön táblázatba foglalta, kik voltak azok a tanácsadók, akik az adott településen részt vettek az ELIOS kétes közbeszerzéseiben.

Sárvár esetében az öt tanácsadóból négy neve szerepel: a Sistrade Kft., az EUPRO Projektmenedzsment Kft., az INS Kft. és a Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft.

Megkerestük Sárvár polgármesterét, Kondora Istvánt, mit szól ehhez

Kíváncsiak lennénk rá, miként értékeli Sárvár vezetése ezt a vitatott közbeszerzést. Érdekelne továbbá bennünket, hogy Sárvár kapott-e a közbeszerzés elcsalásáról bármilyen értesítést az OLAF-tól, ha igen, nyilvánosságra hozzák-e a jelentés Sárvárra vonatkozó részét. Levelet írtuk a város polgármesterének és alpolgármesterének, ha kapunk választ, azonnal közöljük.

A g7.24.hu azóta feltárta, hogy a miniszterelnök veje kis híján 3 milliárd forinttal gazdagodott, amikor 2015-ben eladta az Elios felét. (Papíron csak egy évig volt Tiborcz kezében a vállalat, de vezető tisztségviselőként több mint négy évig részt vett a többször átnevezett cég irányításában.)

A cég 2010 és 2015 között:
- 19 közvilágítási közbeszerzést nyert el
- nyolc esetben nem volt más ajánlattevő rajtuk kívül
- többnyire uniós forrásból finanszírozott projektek hatalmas hasznot hajtottak
- az Elios 2010-es szűk 700 milliós forgalma öt év alatt 11-szeresére emelkedett
- összesített nyeresége pedig ebben az időszakban megközelítette az 1,9 milliárd forintot

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés