Múzeumok éjszakája a Skanzenben 

Olyan programtenger lesz a múzeumok éjszakáján, amiben nehéz lesz nem lubickolni

Ismertették a június 30-i szombathelyi Múzeumok Éjszakája programjait. Beszáll a vasút, lesz éjszakai zseblámpás őrjárat és még a megújult Smidt Múzeum is kinyit.
 
 

Olyan programtenger lesz a múzeumok éjszakáján, amiben nehéz lesz nem lubickolni

Ismertették a június 30-i szombathelyi Múzeumok Éjszakája programjait. Beszáll a vasút, lesz éjszakai zseblámpás őrjárat és még a megújult Smidt Múzeum is kinyit.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Olyan programtenger lesz a múzeumok éjszakáján, amiben nehéz lesz nem lubickolni

Ismertették a június 30-i szombathelyi Múzeumok Éjszakája programjait. Beszáll a vasút, lesz éjszakai zseblámpás őrjárat és még a megújult Smidt Múzeum is kinyit.

Az idei év egyik legnagyobb újdonságaként jelentették be, hogy a MÁV és a GYSEV is csatlakozik a szombathelyi programokhoz. Lesznek programok a vasútállomáson, ahol meg lehetn nézni a GYSEV forgalomirányító központját, de a régi és a legmodernebb technikát is megcsodálhatják a kilátogatók. Tapolcáról érkezik egy mozdonymatuzsálem, de a GYSEV legújabb szerzeményét, a FLIRT 3-at is kiállítják a szombathelyi állomáson.

Kevesen tudják, de a MÁV-igazgatóságon van egy vasúti múzeum, ahol bemutatják a vasút elmúlt száz évét, kocsibelsőkkel és különböző tárgyi emlékekkel. Ugyanebben az épületben a pincében feltártak egy római kori magtárat, ami ezen az éjszakán szintén megtekinthető lesz.

Idén először éjszakai séta is lesz, ez a Savaria Múzeum programjai közt látható. Szomorú hír, de információink szerint erre a programpontra az előzetes jelentkezésen már duplán beteltek a szabad helyek.

Lesznek különleges meglepetések, elemlámpás vezetéssel, a múzeum látogatók által kevésbé ismert helyszínein.

Idén örökbe is lehet fogadni műtárgyakat. Ez az állatkertekben megszokott módon pénzadományozást jelent. Olyan műtárgyakról van szó, aminek a restaurálása nagyon sokba kerülne, így viszont egy lépéssel közelebb kerülhetnek a megújuláshoz.

A vasi múzeumok a korábbi évekhez hasonlóan idén is készülnek tematikus kiállítássorozattal. Idén a csillagászat lesz a központi téma, így a sorozat neve is egyértelmű: Astro

Az Asztro-sorozat első kiállítása június 23-án nyílik a Vasi Skanzenben, majd a második rá egy héttel, éppen a Múzeumok Éjszakáján. Ezzel a kiállítással nyit újra június 30-án a felújításon átesett Smidt Múzeum.

Fontos tudnivaló, egyetlen karszalaggal minden Múzeumok Éjszakája-helyszín végigjárható, a vasúti helyszínek viszont ingyenesek is.

A teljes program:

Június 23. szombat

VASI SKANZEN 20.00-24.00

20.00 ASTRO - „Szép jel és szép csillag” - A nap, a hold és a csillagok a hagyományos közösségek életében – kiállításmegnyitó és tárlatvezetés Horváth Sándor néprajzkutatóval, a kiállítás kurátorával
21.00 „Szerelmesek éjszakája” - jelenetek több helyszínen Közreműködik: az 50 éves Béri Balogh Ádám Táncegyüttes
21.30 Az „Őrség mesemondója” – Baksa Eszti mesél
22.00 Tüzét megrakatja virágos Szent János – a HolddalaNap Zenekar koncertje
23.00 Szent Iván-éji szokások: gyertyás tánc, égő seprű-dobálás, tábortűz gyújtása
Közreműködik: a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes
Zoboraljai népdalokat énekel: Gulyás Anna, a HolddalaNap Zenekar énekese
23.30 Tűzugrás, közös szalonnasütés, mesélés

Június 30. szombat

Savaria Múzeum, Szombathelyi Képtár, Iseum Savariense, Smidt Múzeum, MNL Vas Megyei Levéltára, Szombathelyi Törvényszék, MÁV Zrt., GYSEV Zrt.

SMIDT MÚZEUM 18.00-23.00

18.00 A Smidt Múzeum és az ASTRO - Az idő – „keresve az igazságot” című kiállítás megnyitója
19.00 Tárlatvezetés az időszaki kiállításban Varga Eleonóra történésszel, a kiállítás kurátorával
19.30 Savaria csillaga – Kiss Gábor régész előadása Szombathely városa 1943-ban ünnepelte alapításának 1900. évfordulóját. Feltehetően a jubileumra készült el Pálma (Maitz) László Szent Mártonról szóló, Savaria csillaga című darabja, amelyben a szerző valószínűleg feldolgozta a szenttel kapcsolatos, akkor élő legendákat. A műnek azonban csak töredéke ismert…
20.00 „Álmában csenget egy kicsit” – családi mesék a villamosban Szabó Tibor és Bálint Éva színművészek előadásában
20.30 Tárlatvezetés a megújult Smidt Múzeum állandó kiállításában Hollerné Mecséri Annamária történésszel
21.00 Esti fúvóskoncert
21.30 Magyarországi napfogyatkozások emlékei – Kovács József csillagász előadása
Az előadásban röviden szót ejtünk arról, miként jönnek létre a nap- és a holdfogyatkozások, illetve eredeti felvételeket (álló és mozgóképeket) is mutatunk néhány, Magyarországról is megfigyelt eseményről, például az 1882. május 17-i részleges, és az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozásról.
22.00 S/ex-libris kiállítás a villamosban, majd felnőtt mesék Szabó Tibor és Bálint Éva színművészek előadásában
22.30 Fúvósötös szerenád

Folyamatosan:

Legyen saját meteorológusod! - Időjós béka készítése
Csillagpont-színező, zseblámpás csillagkép-vetítés
Iránytűs égtáj-játék a múzeumban

A kertben limonádét, szörpöt, teát (Castellum Teaház) kóstolhatnak vendégek.

SAVARIA MÚZEUM 19.00-24.00

Csontvirágok

19.00 Polgár Tibor-Skultéty Rita-Bujtás Ervin koncertje a múzeumkertben
19.30 Földi virágegyetem – tárlatvezetés az időszaki kiállításban Balogh Lajos botanikussal
20.00 Tárlatvezetés a „Szóra bírt csontjaink” című kiállításban Pap Ildikó antropológussal
20.30 Múmiavilág – Pap Ildikó antropológus előadása A múmiák némák és mozdulatlanok, de tudományos vizsgálatokkal „kifaggathatók”. Az előadás megismerteti a valaha élt emberek biológiai jellemzőit – életkörülményeik, táplálkozásuk, betegségeik, higiénés szokásaik, rokoni kapcsolataik egyaránt felfedhetők, de még azt is megtudhatjuk: festették-e a hajukat vagy rágták-e a körmüket.
21.00 Múzeumi séta nem csak a kiállítóterekben Vig Károly főmuzeológussal
21.00 Regélő csontjaink – Tóth Gábor antropológus előadása Az előadó a hajdanvolt Vas megyei – köztük a kiállításban szereplő – lakosok maradványait vizsgálja. Kiderül, kik voltak ők, milyen emberi sorsokról, történetekről regélnek csontjaik.
21.30 Boncolások éjszakája – Bodorkós Imre igazságügyi szakértő előadása
Az előadó áttekintést ad a csont- és egyéb lágyrész-sérülések igazságügyi orvosszakértői vonatkozásairól. Kiemelten vizsgálja a háborús technikai eszközökkel okozott szervezeti károsodásokat, megkísérli összefoglalni és elemezni a különféle sérülések keletkezésének mechanizmusait.
22.00 Polgár Tibor-Skultéty Rita-Bujtás Ervin koncertje a múzeumkertben
22.30 Múzeumi totó sorsolása

23.00 Éjjeli őrjárat a múzeumban
Ki ne ismerné az Éjszaka a múzeumban című filmet? Hányszor halljuk, hogy a múzeumban milyen titokzatos dolgok történhetnek éjszaka. Mi, múzeumi dolgozók nem tudunk erről. Szeretnénk megmutatni a vállalkozó kedvű látogatóknak, hogy éjszaka, elemlámpával teljesen biztonságosan lehet bejárni az épületet anélkül, hogy meglepetés érne bennünket. Vagy lehet, hogy tévedünk?
A vezetésre 20 főt várnak, ezért a szervezők azt kérik, részvételi szándékát június 27-ig szíveskedjék jelezni az info@savariamuseum.hu címen, vagy hétköznap 8 és 16 óra között a 06-20/340-9016-os számon. A jelentkezésnél adja meg nevét és elérhetőségét.
A vezetés 23.00 órakor a Savaria Múzeum parkjában, a főbejárat előtt kezdődik.

Folyamatosan: Sherlock Troll nyomozása a természet világában / Múzeumkert Csontrakosgató / Múzeumkert
3D-s virágos képeslap készítése / Múzeumbogár klub
Virágmintás lyuk-könyvjelző készítése, díszítése; növényekkel és csontokkal kapcsolatos mondások párosítása, iniciálé-projekt / könyvtár
Típuslap-játék: Te hova tartozol? Orrod és szád vonala elárulja
A múzeumkertben: Szőke Dia virágékszerek, gyógynövényes termékek árusítása

Büfé: Daniel & Frére

SZOMBATHELYI KÉPTÁR 19.00-23.00

„Kigombolyítva”

19.00 Kifelé labirintusainkból Beszélgetés önkifejezésről és funkcionalitásról Soma Mamagésával és Simonovics Ildikó művészettörténésszel. Moderátor: Merklin Tímea újságíró
20.00 Tárlatvezetés a Textiltriennáléban Fitz Péter művészettörténésszel
21.00 Merre tart a textilművészet ma? Beszélgetés Harmaty Hedvig textiltervezővel, László Edina divattervezővel és Berecz Vanda iparművésszel. Moderátor: Merklin Tímea újságíró
22.00 Tárlatvezetés a Textiltriennáléban Cebula Anna művészettörténésszel
19.00-23.00
vetítés a textilműhely riportfilmjeiből Braun András emlékkiállítása az Irokéz Galériában

Folyamatosan:
Papírkép készítése szövés technikával
Kicsiknek kifestő- és színező sarok
Felnőtteknek: ékszerkészítés
Mesesarok

ISEUM SAVARIENSE 19.00-23.00

„Mozaik – rész és egész”

19.00 Tárlatvezetés az állandó kiállításban
20.00 Tartományi elit – birodalmi luxus – Késő-római épületek és mozaikok Pannoniában - Mráv Zsolt régész előadása
20.45 Műhelytitkok: a romkerti mozaik felvétele és állagvédelme - Kőfalvi Vidor restaurátor előadása
21.15 A mozaik restaurálás alatt álló elemeinek megtekintése, majd kerekasztal - beszélgetés Csapláros Andrea múzeumigazgató, régész, Kőfalvi Vidor restaurátor, Mráv Zsolt régész és Sosztarits Ottó régész részvételével
19.00-23.00 Nymfas corporation - Youtube disco az udvaron

Folyamatosan:
mozaikkép-készítés zsugortechnikával, az Iseumban bemutatott római „kőszőnyegek” mintájára

FOGADJ ÖRÖKBE EGY MŰTÁRGYAT!

Raktárainkban több értékes műtárgy vár arra, hogy költségesebb, speciális restaurálás során régi szépségét visszanyerje. Szeretnénk megtalálni azokat a látogatóinkat, akik szívesen hozzájárulnak ezeknek a tárgyaknak a restaurálásához. Évente a Múzeumok Éjszakáján bemutatjuk, mely tárgyak fogadhatók örökbe, amelyeket egy évvel később ugyanezen a rendezvényen állítunk ki kollégáink jóvoltából újjászületve.

2018-ban három műtárgy várja a segítséget:

Cukrász mintakönyv a Heincz család iratanyagából (19. sz. második fele) Eichwald szecessziós kaspó, állvánnyal Csappantyús pisztoly, kovásból átalakított (18-19. sz.)

A restaurálás folyamatáról tájékoztatjuk az örökbefogadó(ka)t és elsőként egy személyre szóló egyedi látogatáson mutatjuk be az elkészült műtárgyat. Egy tárgy restaurálásához többen is hozzájárulhatnak, de nem kizárt az sem, ha valaki egyedül szeretné segíteni munkánkat.

Előre is köszönjük a támogatást!

Információ: www.savariamuseum.hu

MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA 19.00-23.00

19.00–23.00 A börtöncellák sötétje
Az egykori vármegyei börtön – a levéltár régi épülete – pincéjének egyéni megtekintése, kínzóeszközök „kipróbálása”.
Kísérőprogramok az előadó- és kiállítóteremben:
Bővülő történelem. Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai. Időszaki tárlat
19.00, 21.00 Uránia égisze alatt. A szombathelyi Bemutató Csillagda története, 1951–1966
Előadó: Horváth József helytörténeti kutató
20.00, 22.00 Érdekességek Koczor László levéltári fotóhagyatékából
Előadó: Bajzik Zsolt levéltáros
19.15, 20.30, 21.30 Digitális séta Szombathelyen
Előadó: Pál Ferenc levéltáros (207. terem)
19.30, 21.30 Az éjszaka leple alatt – levéltári raktárak és iratok megtekintése
Vezető: Melega Miklós főlevéltáros, levéltárigazgató

Információ: http://mnl.gov.hu/vaml

SZOMBATHELYI TÖRVÉNYSZÉK

19.30 „Dr. Csont – az áldozatok utolsó üzenete” Kerekasztal-beszélgetés Tóth Gábor antropológussal és Kiss Tibor igazságügyi orvosszakértővel 21.00 Az új büntetőeljárási törvényről közérthetően Rácz József kollégiumvezető előadása

Folyamatosan:

Vezetett bírósági séta Interaktív bírósági tárgyalások kicsit másképp - gyerekeknek és felnőtteknek a humor jegyében „Kelepcében – Mentsd magad!” - kalandos szabadulás egy szorult helyzetből gyerekeknek

Vendégeink:

Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

lézeres pisztolylövészet a bíróság folyosóján (folyamatosan) 19.15, 20.15 A műveleti csoport mozgáskorlátozási bemutatója interaktív részvétellel rabszállító jármű kiállítása az udvaron (sötétedésig) toborzással egybekötött videóbemutató

Bemutatkozik a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

CSI nyomán a Vas megyei helyszínelőkkel: betekintés a helyszínelés kulisszái mögé

Információ: www.szombathelyitorvenyszek.birosag.hu

VASÚTI PROGRAMOK 19.00-22.00

I. MÁV-székház (Széll Kálmán u. 2.)
MÁV Zrt. Szombathelyi Pályavasúti Területi Igazgatóság

19.30 Előadás a szombathelyi vasútigazgatás első 100 évéről
20.30 Az üzemirányító központ megtekintése (maximum 10-15 fő) - a vasúti közlekedésben alkalmazott vonatkövető és forgalomirányító rendszerek, valamint a különböző irányítási módok és a valós idejű vonatkövetés bemutatása

Egyéb programlehetőségek: Múzeumlátogatás az Igazgatóság épületében: a vasútüzem régi eszközeinek megtekintése
Az Igazgatóság udvarán kiállított keskeny nyomközű gőzmozdony és vasúti kocsi megtekintése
19.00 Az épület pincerészében található római kori magtár (horreum) maradványainak megtekintése Sosztarits Ottó régésszel

II. Szombathely vasútállomás (Vasút u. 8.)
MÁV Start Zrt. Szombathelyi Járműbiztosítási Igazgatóság és a GYSEV Zrt. Gépészeti Üzletág

Vasúti járműbemutató (folyamatosan)[/i] A MÁV és a GYSEV mozdonyainak és motorkocsijainak megtekintése („B” vágány)[/i] A GYSEV motorműhelyének és legújabb motorvonatának bemutatása (a motorműhely a Vasút utcai gyalogos felüljárón át közelíthető meg)

III. Szombathely vasútállomás (Vasút u. 6.)
GYSEV Zrt.

19.30, 20.30, 21.30 (turnusonként 10-15 fő; nagyobb érdeklődés esetén több turnusban)
A GYSEV Zrt. központi forgalomirányító központjának bemutatása
a központi forgalomirányítás és a valós idejű vonatkövetés alapjai a forgalomirányító központ megtekintése üzem közben

Információ: www.mavcsoport.hu; www.gysev.hu

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés