Önismeret: kulcs a sikeres élethez

Az önismeret fontossága napjainkban szinte már-már elcsépelt frázisnak tűnik, noha nagyon sok ember nincs is annak tudatában, ki is ő valójában.
 
 

Önismeret: kulcs a sikeres élethez

Az önismeret fontossága napjainkban szinte már-már elcsépelt frázisnak tűnik, noha nagyon sok ember nincs is annak tudatában, ki is ő valójában.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Önismeret: kulcs a sikeres élethez

Az önismeret fontossága napjainkban szinte már-már elcsépelt frázisnak tűnik, noha nagyon sok ember nincs is annak tudatában, ki is ő valójában.

Ez gyakran abban a formában jelenik meg, hogy tudatos célok nélkül él, vagy azt érzi, sodródik az árral, illetve gyakorta ugyanazokat a hibákat követi el az önismeretet nélkülöző személy.

Az önismeret tehát nem üres frázis, hanem belső lényed, belső működésed megismerése, melynek segítségével sikeresebb és boldogabb lehetsz az életben. Azt is jelenti, hogy képes vagy felismerni és kijavítani a hibáid, és így folyamatosan mindig egy magasabb szintre kerülsz a személyes fejlődésedben.

Ez egy élethosszig tartó tanulás és tapasztalás, mely során (ideálisan) egyre bölcsebbé és kiegyensúlyozottabbá válsz. Ez hozzásegíthet ahhoz is, hogy benne tudj lenni a szárnyalás állapotában, amikor könnyen megy minden és képes vagy tudatosan irányítani a sorsod.

Honnan jöhet az önismeret?

A leggyakoribb kérdés, amit fel szoktak tenni, hogy honnan tudható, hogy valaki rendelkezik elég önismerettel. Miként lehet szert tenni erre a tudásra, mennyire kíván ez a szemléletmód elvont gondolkodást? Nos, az önismeret nem más lényegében, mint tudatosság a saját életedet illetően.

Ez a fajta látásmód lehet veled született készség, de jelentősen fejleszthető és tanulható is. Mindenkinek van valamennyi önismerete, maximum nincs ennek tudatában. Abban pillanatban, amikor elkezdesz tudatosan gondolkodni magadról, megvizsgálni önmagad, érzelmeid, gondolataid, a megélt helyzeteket az életedben, máris egy lépést tettél az önismeret felé.

Önmagad megismeréséban az alábbi dolgok segíthetnek

Ha olvasol az önismeretről. A könyvesboltok számos önsegítő, inspiráló, önmagunk belső lényével, társas kapcsolatok működésével kapcsolatos könyvet árulnak. Ez egy jó kiindulópont, ha még csak puhatolózól a témában, ha korábban még nem olvastál önismereti jellegű könyveket. Azonban nem feledd: önismeretről olvasni önmagában nem elég, tenni is kell a gyakorolatban, hogy pozitív változás induljon el az életedben!

Ha megkéred őszinte barátaid, mondják el milyennek látnak. Ez a legjobb visszajelzés önmagadról, szokásaidról, a másokban rólad kialakult képről, ha képes vagy szembesülni az igazsággal. Lehet, van egy kép önmagadról, hogy szerinted milyen vagy az életben, azonban ez nem mindig vág egybe azzal, amilyennek mások látnak.

Élet színészkedés nélkül

Lehet, hogy másnak gondolod magad, mint amit a környezeted veled kapcsolatban lát. Akkor vagy jó önismerő, ha ez a különbség minél kisebb. Minél természetesebben, színészkedés nélkül vagy képes élni a mindennapokat, annál őszintébb válaszokat kaphatsz barátaidtól.

Ha részt veszel önismereti kurzuson, konzultáción. Sokak számára ez a legkönnyebb út önmaguk felfedezésére és megismerésére. Az irányított csoport vagy terapeuta segítségével valóban ez lehet a leggyorsabb út elakadásaid okainak megfejtéséhez. De ez is csak akkor működik, ha őszinte vagy magaddal, kész vagy a belső változásra, arra, hogy megváltoztasd nézeted, felismerd a hibáid.

Csoportban dolgozva sok olyan tapasztalattal gazdagodhatsz, amit egyedül nem tapasztalnál. Ráadásul olyan emberek társaságában, aki hasonló céllal, problémákkal jöttek, hogy az önismeret segítségével változtassanak életük fontos területein.

Milyen sikerekre számíthatsz az önismeret alkalmazásával?

Önmagadat megismerni számodra is gyümölcsöző. Azáltal, hogy megismered gyengeségeid, erősségeid, lehetőségeid, sokal tudatosabbá válsz önmagadat illetően. Jobban képes leszel behatárolni, mire vagy képes, miben vagy igazán jó, mi az amit csiszolnod kell, és az sem mellékes, hogy képességeid ismeretében reális célokat állítasz fel magadnak.

Ha kellő önismerettel rendelkezel, egyszerűbben felgöngyölítheted azokat az akadályokat, amelyek a sikered útjában állnak. Ha tudod, hogy miben és milyen irányba és miként kellene változnod, ezután már csak következetességre és kitartásra lesz szükséged. Minél jobban megérted a tudatos és tudattalan részed, annál jobban képes vagy befolyásolni életed.

Ez természetesen ki fog hatni az emberi kapcsolataidra is. Őszintébb leszel az emberekkel, hiszen nem lesz szükséged álarcokra épp úgy, ahogy mások igazi arcát is jobban felismered. Az emberi konfliktusok nagy részét ugyanis a félelmek által magunk köré húzott maszkok, és a félrecsúszott kommunikáció okozza, illetve hogy sok esetben nem értjük, vagy félreértjük egymás verbális és nonverbális jelzéseit.

A párkapcsolat is ezen múlik

Az önismeret elengedhetetlen természetesen a sikeres párkapcsolathoz is. Ha önmagaddal nem vagy tisztában, ha tele vagy fusztráltsággal, bizonytalansággal, nem tudatosított jellemhibákkal, ezek mind előbb-utóbb jelen lesznek a kapcsolatodban, melyet ha nem ápolsz, hamar szakadék szélére sodródik.

Amikor párod hibáztatod vagy próbálod megváltoztatni, be kell látnod, hogy a megoldás a Te változásodban, tudatosodásodban van. Ha valóban ismered magad, képes leszel látni a kapcsolatod dinamikáját, erősségeit és gyengeségeit. Képes leszel a párod hibáit, hozott mintáit és pozitív oldalát egyaránt elfogadni és szeretni.

A párkapcsolat önismereti sikere ugyanis azon múlik, mindketten mennyit tesztek bele a kapcsolatba, mennyi odafigyelést, önzetlenséget, erőfeszítést ér meg neked a párod. Ne feledd, csak akkor kaphatsz, ha magad is bőven beleadsz a serpenyőbe.

Összefoglalva: nincsen semmi misztikus az önismeretben, azonban folyamatos erőfeszítést igényel, ha boldog és kiegyensúlyozott életet szeretnél. A hegyre bár sok út vezet fel, az ösvényt neked kell bejárnod, mert minden emberi élet egyedi és megismételhetetlen lehetőség. Hogy hogyan éled, és tudsz-e belőle tanulni, csak rajtad múlik!

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés