Összekötik a Bartók Fesztivált és az Iseumi Játékokat

Bemutatták a 34. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál programját.
 
 

Összekötik a Bartók Fesztivált és az Iseumi Játékokat

Bemutatták a 34. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál programját.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Összekötik a Bartók Fesztivált és az Iseumi Játékokat

Bemutatták a 34. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál programját.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország igazgatója, Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, Kiss Barna, a szombathelyi szimfonikusok igazgatója, valamint Puskás Tivadar polgármester jelenlétében mutatták be a 34. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál programját.

Idén 100 éve mutatták be Bartók Béla egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát. A ősbemutató jubileuma alkalmából nem csak egy különleges előadás szemtanúja lehet majd a szombathelyi közönség, hanem a július 14-22. közti Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál teljes programjában jelentős szerepet fog kapni a szerző meghatározó műve.

A jelenlegi formájában már 34. alkalommal megvalósuló rendezvénysorozat középpontjában a kezdetektől fogva Bartók Béla, méltán világhírű zeneszerzőnk életműve áll. A szeminárium gerincét mesterkurzusok és szakmai előadások adják, míg a fesztivál programkínálatát változatos koncertek, kiállítások, táncház és idén először családi nap is színesítik.

A szeminárium elsődleges célja, hogy szakmai fórumot teremtsen a mesterkurzusok, világ minden tájáról érkezett résztvevőinek. Ennek eredményeképp az ide látogató előadóművészek és karmesterek nemcsak a kortárs művek autentikus előadásmódját sajátíthatják el, hanem Bartók különleges zenei világának, összefüggéseiben való megértése által, annak értő művelőivé válhatnak; így járulva hozzá a bartóki örökség megőrzéséhez világszerte.

A fesztivál a szélesebb közönség számára is nagyszerű programokat kínál

A Bartók Fesztivál július 15-én egy hamisítatlan táncházzal nyitja meg kapuit a szombathelyi Fő téren, melyre minden táncos lábú zeneszeretőt várnak, a legfiatalabbtól a legidősebbig.

A kurzusvezető professzorok - immár hagyományosan - szólókoncerteken adnak számot lenyűgöző tudásukról, melyekre idén valódi zenei csemegékkel is készülnek a művészek.

Július 17-én, kedden este Ittzés Gergely fuvolaművész koncertezik a zeneiskola Tibold Iván termében, műsorra tűzve több saját szerzeményét és egyedülálló átiratát is. Másnap, szerdán pedig Balog József, generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetségű zongoristája lép színpadra, a koncert második felében előadva Vidovszky László: Schroeder halála című művét. A preparált zongorára készült kompozícióhoz a zongoristán kívül három asszisztens szükséges, akiknek legalább olyan virtuóz módon kell közreműködniük az előadásban, mint az előadóművésznek.

A Hamar Zsolt által vezetett karmesterkurzus zárókoncertjén, a kurzuson résztvevő karmesterek lehetőséget kapnak arra, hogy dirigálják a Savaria Szimfonikus Zenekart és bemutatkozhassanak a nagyérdemű előtt. A koncert műsora egy különleges zenei utazásra invitálja a hallgatóságot, mely során a Táncszvit jellegzetes népzenei motívumvilágából elindulva, az amerikai emigráció éveinek két legmeghatározóbb alkotásáig jutunk el, ami nem más, mint a szerző utolsó befejezett műve, a 3. zongoraverseny - Fejes Krisztina előadásában -, valamint a Concerto.

Érdemes lesz ellátogatni a fuvola-, a dal és opera-, valamint a zongora mesterkurzus ingyenes zárókoncertjeire is július 20-án, melyeken az egyhetes műhelymunka legjobb produkciói csendülnek majd fel.

2018 a Családok éve

Az idei program újabb színfolttal gazdagodott, hiszen 2018-ban első alkalommal családi nappal várják a szervezők a szombathelyi közönséget július 21-én. A Gayer parkban egész nap színes programokkal, vidám hangulattal garantáljuk a tartalmas kikapcsolódást, ahol a család minden tagja megtalálja a kedvére való programot. A családi nap estéjén különleges jazz estre várja az érdeklődőket az Oláh Dezső Trió. A koncerten Bartók Béla, eredetileg zongorára írt Román népi táncok című művének, zongora-dob-bőgő adaptációja hangzik el.

Bartók Fesztivál és Iseumi Játékok: összekötve

Idén rendhagyó módon a Nemzetközi Bartók Fesztivál záróhangversenye egyben az Iseumi Játékok nyitóhangversenye is lesz.

Az előadás különlegessége, hogy Hamar Zsolt vezénylése mellett, a rendezői debütálásának is szemtanúi lehetünk, melyben a Savaria Szimfonikus Zenekar mellett a legkiválóbb énekművészek lesznek a segítségére. Bartók: A kékszakállú herceg vára című művének főszerepeiben Cser Krisztiánt, illetve Konnlósi Ildikót üdvözölhetjük, akit a Bartók-opera Juditjának egyik legszakavatottabb tolmácsolójaként tartják számon a világban. A koncert második felében pedig Poulenc: La voix humaine című, hazai színpadon csak ritkán látható operája elevenedik meg Váradi Zita előadásában.

A 34. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál részletes programja

Július 15. vasárnap 20:00
Táncház
Fő tér


Július 17. kedd 19:00
Mesterek a színpadon – Ittzés Gergely
Bartók Béla Zeneiskola - Tibold Iván terem


Július 18. szerda 19:00
Egy zongora halála
Bartók Béla Zeneiskola - Tibold Iván terem


Július 20. péntek 11:00
Fuvola mesterkurzus zárókoncert
Tibold Iván terem

15:00
Dal és opera mesterkurzus zárókoncert
Tibold Iván terem

17:00
Zongora mesterkurzus zárókoncert
Tibold Iván terem

19:00
Erdélytől Amerikáig: A bartóki zene útja
Bartók Terem


Július 21. szombat egész nap
Családi nap
Gayer Park

20:00
Oláh Dezső Trió – Reflection of Béla Bartók’s Six Romanian Folk Dances
Cinema Café


Július 22. vasárnap 20:30
In Memoriam Kocsis Zoltán / Férfi és Nő
Iseum Savariense

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés