Egyre többen utasítják el Paks2 megépítését

Az ellenzéki szavazók többsége, a Fidesz-szimpatizánsok fele is a bővítés ellen van.
 
 

Egyre többen utasítják el Paks2 megépítését

Az ellenzéki szavazók többsége, a Fidesz-szimpatizánsok fele is a bővítés ellen van.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Egyre többen utasítják el Paks2 megépítését

Az ellenzéki szavazók többsége, a Fidesz-szimpatizánsok fele is a bővítés ellen van.

Soha nem volt ilyen magas a Paks2 atomerőmű elutasítottsága - írja az Index a Závecz Intézet közvélemény-kutatása alapján, amit a Greenpeace rendelt meg. A Greenpeace már harmadik éve vizsgálja Paks2 társadalmi elfogadottságát, így látszik annak változása is.

Két kérdésen keresztül mérték fel a projekt támogatottságát a magyar társadalomban. Az egyik kérdés a bővítés általános megítélését vizsgálta: „Egyetért-e Ön a paksi atomerőmű bővítésével, amennyiben azt egy orosz állami vállalat orosz hitelből építi meg? ”

Kiderült, hogy

a válaszadók 61 százaléka ellenzi a paksi atomerőmű bővítését, míg a projekt támogatói mindössze 19 százaléknyian vannak.

Minden negyedik megkérdezett viszont nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre. A magasabb képzettségűek nagyobb arányban utasítják el a projektet, az érettségivel vagy diplomával rendelkezők 68 százaléka mondta azt, hogy ebben a formában nem ért egyet a bővítéssel.

Paks II. legnagyobb támogatói a szakmunkás/szakközép végzettségűek (27 százalékuk egyetért) és a községekben lakók (25 százalékuk egyetért). Jelentős eltérés van az atomerőmű támogatottságában nemek szerint: a férfiak 23 százaléka támogatja, szemben a nők 16 százalékával.

2016-hoz képest 8 százalékponttal nőtt a Paks II.-t elutasítók aránya, ezzel egy időben visszaesett a támogatók aránya is: 2015-ben még 31 százalék, 2016-ban 27 százalék, 2017-ben már csak 19 százalék támogatta a projekt megvalósulását.

Ha pártpreferencia szerinti megoszlást nézünk, akkor sem találunk olyan politikai erőt (még a Fideszt sem!), aminek támogatóinak nagyobb része egyetértene a beruházással jelen formájában.

A paksi bővítéssel Fidesz-szavazók 48 százaléka nem ért egyet,

és 33 százaléka támogatja, 19 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. Nem meglepő módon a zöldek utasítják el legjobban a projektet, az LMP-szimpatizánsok 85 százaléka nem kér belőle, ugyanúgy, mint a mérésben külön nem szereplő egyéb pártok támogatói. Az MSZP-sek 61, a DK-sok 78, a jobbikosok 67 százaléka nem ért egyet a beruházás megvalósításával.

A másik kérdésben a paksi bővítést ellenző attitűdöket boncolgatta a kutatás: „Bizonyára hallott róla, hogy tervezik a meglévő paksi atomerőmű bővítését. Ön szerint melyik a két legfontosabb érv a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítése ellen?”

A válaszokból kiderül, hogy a beruházás veszélyessége aggasztja leginkább az állampolgárokat: 39 százalék említette a „veszélyes” szót a legfontosabb ellenérvként és további 29 százaléknyi említés érkezett a radioaktív hulladékok elhelyezésének problémájára. A másik véglet az átláthatóság hiánya volt, ez csak a válaszadók 11 százalékát aggasztotta. Mindössze 7 százaléknyi válaszadó szerint nincs semmilyen ellenérv a beruházással kapcsolatban.

Az atomerőmű vélelmezett veszélyessége minden társadalmi csoportban a vezető ellenérv, a radioaktív hulladék kérdése leginkább a fiatalokat (18–29 év közöttiek) zavarja, ugyanakkor ezt a korosztályt az átláthatóság hiánya és a beruházás költségei hidegen hagyják. A 30 és 45 év közöttiek körében kiemelkedően magas az Oroszországtól való függés félelme, valamint ez a korosztály az, ahol lényegében senki (3 százalék) nem gondolja azt, hogy nincsen a beruházás ellen ellenérv.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés