"Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma"

Heves vita az Európai Parlamentben, Orbán Viktor ismét azzal támadt, hogy nem a kormányt, hanem a magyar embereket kritizálják.
 
 

"Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma"

Heves vita az Európai Parlamentben, Orbán Viktor ismét azzal támadt, hogy nem a kormányt, hanem a magyar embereket kritizálják.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

"Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma"

Heves vita az Európai Parlamentben, Orbán Viktor ismét azzal támadt, hogy nem a kormányt, hanem a magyar embereket kritizálják.

Orbán Viktor hét percet kapott az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy reagáljon a Sargentini-jelentésre. A jelentést ma tárgyalja az EP, várhatóan holnap szavaznak róla. Hogy mi ennek a súlya, azt nemrég összefoglaltuk.

Keményen osztották Orbánt

Judith Sargentini, a jelentést készítő munkacsoport vezetője a vita bevezetőjében kijelentette, arról vitáznak hogy a demokratikus értékek, a jogállam milyen állapotban vannak Magyarországon. A csatlakozáskor ezeket az értékeket elfogadták, a magyar kormány azonban megsérti ezeket az értékeket. Azt is hangsúlyozta, gyakran az EU által nyújtott támogatásokból finanszírozzák a közös értékek megsértésének folyamatát.

Kijelentette, a munkacsoport szerint elengedhetetlen az úgynevezett hetes cikkely megindítása.

Az EP szakbizottságaink elnökei sorra számoltak be negatív tapasztalataikról, a költségvetési bizottság elnöke például kijelentette, komoly szabálytalanságokat találtak az uniós támogatások felhasználásánál. Ráadásul a pénzt sem megfelelő módon használják fel - mondta. Szóba kerül az OLAF-jelentés is.

Orbán: megvédjük a jogainkat

Orbán nem változtatott, azzal kezdte, hogy nem egy kormányt, hanem egy országot, egy népet ítélnek el. Kijelentette, Magyarország döntéseit a választók hozzák meg a választásokon. És, hogy a jelentés nem ad tiszteletet a magyar embereknek, visszaél a hatalommal, most pedig meg akarják fosztani jogait.

Azt mondta, ők soha nem hallgattatnák el azokat, akik nem értenek egyet velük. Arra céloz, hogy azért büntetik őket, mert mert a magyarok nem baloldali és liberális vezetőket választottak. Kijelentette, a jelentés rengeteg tévedést és valótlanságokat tartalmaz - mondta.

Aztán nekiállt migránsozni, azzal, hogy migránsok százezreit állították meg. Szerinte Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyarok úgy döntöttek, nem akarnak bevándorlóországban élni.

Kijelentette, Magyarország nem enged a zsarolásnak, megállítja a migránsokat, és megvédik a jogaikat. Hozzátette, jövőre az európai polgárok visszahozzák a demokráciát Európába.

A teljes beszéd itt megnézhető:

A Néppárt este dönt, mit kezd a Fidesszel

Orbánhoz képest Manfred Weber, a Néppárt szónoka sokkal visszafogottabban beszélt, és részleteket emelt ki a jelentésből. Kijelentette, ha a magyar kormány nem akarja megoldani a problémákat, saját pártja is támogatni fogja a hetes cikkely megindítását.

Tárgyalásokra, kompromisszumukra szólított fel, és emlékeztetett rá, hogy mindig tiszteletben tartották a jogállamot. Bejelentette, a néppárti képviselőcsoport este dönt arról, támogatják-e a Fideszt.

Udo Bullmann, a baloldali frakció vezetője felsorolt néhány nevet, akik valóban megvédték Európát, és felléptek a diktatúrák ellen. Kijelentette, Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma. És ezt meg is ismételte, azzal, hogy ennek véget kell vetni.

Ryszard Antony Legutko, a lengyel PiS képviselője Orbán mellé állt. Kijelentette, a jelentés elfogult, és egy demokratikusan megválasztott kormányt támadnak.

Guy Verhorfstadt, a liberálisok azzal kezdte, nem igaz, hogy Magyarországot támadják, Magyarország sokkal több, mint Orbán Viktor. Visszafogott hozzászólásában képviselőtársainak bölcsességét kérte, és azt, hogy tartsák tiszteletben a közös uniós értékeket.

Philippe Lamberts, a Zöldek frakcióvezetője is igyekezett különbséget tenni a magyar kormány és Magyarország között. Azt is kétségbe vonta, hogyan lehet valaki keresztény, ha nem segíti a menedékkérőket?

Nigel Farage, a brit Brexit-párti UKIP vezetője élesen bírálta a magyar kormány kritikusait, és azt állította, hogy Soros György 15 milliárd dollárral támogatja az illegális migrációt. „Kérem, csatlakozzon a Brexit klubjához, nagyon jól fogja magát érezni velünk” - mondta.

Morvai Krisztina, volt jobbikos, jelenleg független, és Szájer József fideszes képviselő határozottan kiállt Orbán mellett, és jogtiprással vádolták meg az Európai Uniót. Szájer József közben lekommunistázta a francia Marie Christine Vergiat-t és hozzátette, a kommunisták igázták le a magyarokat.

A vita egészen hat óráig folytatódik, szavazás holnap lesz.


Miről is van szó?

A Sargentini-jelentést nemrég összefoglaltuk. Röviden:

A jelentést egy bizottság készítette több hónapos munkával, a bizottságot az Európai Tanács (az Európai Unió legmagasabb döntéshozó testülete) bízta meg a feladattal. Vezetője Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő, róla nevezték el Sargentini-jelentésnek.

A jelentés azért készült, mert az Unió szervezetei úgy látták, fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország több területen is súlyosan megsérti az Európai Unió alapértékeit.

A dokumentum már kora tavasszal készen volt, de az akkor közelgő magyarországi országgyűlési választások miatt nem hozták nyilvánosságra, csak az áprilisi választások után.

A jelentés megállapítja, hogy az Orbán-kormány 12 területen sértette meg a közös uniós értékeket, és távolodott el a demokratikus működéstől.

A dokumentum részletesen elemzi az egyes területeket, és konkrét példákat is felhoz az uniós értékek megsértésére.

A magyar kormány, a Fidesz és a kormánymédia azonnal hevesen megtámadta a jelentést, hazugságnak, Magyarország elleni támadásnak, bosszúnak minősítették, és azt állították, hogy a jelentésre Soros György adott utasítást.

Ezt a minősítést Orbán Viktor is megerősítette, ma délelőtti videóüzenetében, ahol koncepciózusan brüsszeli vitáról beszélt, pedig az Európai Parlament Strasbourgban ülésezik.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés