405 program, 27 helyszínen: idén sem adja alább a Savaria Karnevál

Az első nagy információdömping Savaria legnagyobb maskarás bulijáról, merthogy sajtótájékoztatón jártunk.
 
 

405 program, 27 helyszínen: idén sem adja alább a Savaria Karnevál

Az első nagy információdömping Savaria legnagyobb maskarás bulijáról, merthogy sajtótájékoztatón jártunk.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

405 program, 27 helyszínen: idén sem adja alább a Savaria Karnevál

Az első nagy információdömping Savaria legnagyobb maskarás bulijáról, merthogy sajtótájékoztatón jártunk.

A 2018-as karneváli buli, hogy a lényeggel kezdjük, újfent négynapos lesz: augusztus 23-án startol és 26-án, vasárnap éjszaka ér véget. Összesen 405 programmal készülnek, 9 főhelyszínen és 18 kísérő helyszínen zajlanak majd a rendezvények, amelyekre a tavalyihoz hasonlóan több mint 140 ezer érdeklődőt várnak.

Újdonság lesz, hogy a két nemrégiben felújított, belvároshoz közeli teret is bevonják a karneváli forgatagba, így a Szent Márton téren és a Berzsenyi téren is lesznek programok. A Szent Márton-templom falára például fényvetítést terveznek, de lesz óriásbábos játék és humoros képmutogató is.

A Berzsenyi tér pedig átalakul Magyar Udvarrá, itt népzenével, néptánccal, táncházakkal és koncertekkel várnak.

A felvonulást idén is pénteken és szombaton tartják

Több mint 1200 jelmezes felvonulót várnak, akik hat történelmi kort elevenítenek meg, a rómaitól a honfoglalás korán és a középkoron át a reneszánsz és barokkon keresztül egészen a 20. század első feléig.

A hagyományos helyszínek - mint az Öreg Város Vásárának adó főtér, a Borok utcája, a Sörtér és a Történelmi Témapark vagy a Művészetek utcája - mellett újdonságnak számíthat még a karnevál idején az Iseumban látható, Mágia és csillaghit a rómaiaknál címet viselő kiállítás.

Fáklyás menet a temetőben és a domonkos kolostor kriptái között

Újdonságként a Szent Márton temetőbe fáklyás esti nézelődésre is invitálnak, de a Szent Márton templomot, és a Domonkos rend kolostor épületét valamint kriptáját is így, fáklyafényben lehet megnézni. Hasonlóképp a Romkertbe is szerveznek fáklyás esti tárlatvezetéseket, ahol megnézhetjük, mi van a most restaurált mozaik alatt.

Idén Mátyás király-emlékév van, erről valamint az I. világháború befejeződésének 100. évfordulójáról is megemlékeznek. A Tüzes játék sem maradhat el - ami idén Mátyás korát fogja idézni.A harmadik jeles évforduló, amit igyekeznek a karnevál tematikájába befűzni, az 1848-as szabadságharc 170. évfordulója.

Szintén újdonság, hogy idén először rendeznek, óvónénik felügyelete mellett a legkisebbeknek - a cukiság jegyében - minikarnevált. A helyszín a Gayer park, ami marad továbbra is marad gyerekhelyszín, viszont megduplázzák az interaktív játékok számát.

Ha már az évfordulóknál tartunk idén 170 éve, hogy született Eötvös József. Ennek apropóján igyekeztek bevonni a karneválozásba az ELTE Savaria Egyetemi Központot is, a diákok például pénteken a Történelmi Témaparkban Eötvös Lorándról megemlékezve látványos fizikai kísérleteket végeznek majd.

A Történelmi Témaparkban idén is az 1. század római harcászatától egészen Mátyás király korának hadviseléséig terjed majd a paletta.

Ki nem maradhat a civil korzó sem, ahol a négy nap alatt 32 helyi civil mutathatja be magát.

Pár név - akikre bulizhatunk

Dés László és Tóth Vera Nagy utazásra hív, a Margeret Island akusztikus folk-poppal készül, de megidézik olyan legendás muzsikusok alakját és zenéjét is, mint Glenn Miller vagy az LGT, és új fesztiválarcok is feltűnnek, mint a Punnany Massif.

A Batthyány téri színpadon húzza a szerb KAL együttes, itt adja át best of válogatását Deák Bill Gyula, itt oltja belénk a betyárvirtust a Bohemian Betyars, itt kínál – a bor mellé is – kiváló ír kocsmazenét a Firkin, és itt mutatja meg virtuóz szájharmonika-tudását Ferenczi Gyuri is.

A sörtéren zenél idén a Red Rouge és a Save Ass, bemutatkozik a karneváli közönségnek a Gargantua, „példát mutat” az Eticatt, és ránk szabadul a Kerekes Band etnozenei betyárveszedelme is.

Ne feledkezzünk meg Thalia Kertjéről sem

Péntek este Marek Modzelewski: Koronázás című abszurd játéka kerül a színpadra, míg szombaton Mikó István A gyomor örömei című zenés kabaréja biztat minket további gasztroélmények felkutatására. Vasárnap este Szirtes Balázs számol be egy napjáról Dennis Lumborg: Szépkisnap című monodrámájában.

A zsidó udvar sem maradhat ki a felsorolásból - fellép Bródy János és Malek Andrea is

Pódiumkoncerttel várja a közönséget Bródy János, folktranszot ígér az Aznap Zenekar, Malek Andrea többszörös Artisjus- és EMerTon-díjas énekes-színésznő pedig a Malek Andi Soulistic formációban lép színpadra.

A karneváli hétvégén rendezik Bükfürdőn a Legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyét is, ahová közel tíz országból várnak nevezőket. A Tűzoltóverseny résztvevői fellépőként, jelmezes felvonulóként és nézőként is ellátogatnak majd a Karneválra.

A sajtótájékoztatón külön kiemelték, hogy még mindenre lehet jelentkezni, felvonulónak és árusítónak is!

A sajtótájékoztatót tartották:
Dr. Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere
Koczka Tibor, Szombathely MJV alpolgármestere
Csapláros Andrea, Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnöke
Grünwald Stefánia, Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője
Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés