Schmuck Andornak bora, pezsgője és energiaitala is van a saját arcképével

Bebocsátást nyertünk a szentélybe, a legnagyobb politikusceleb magángyűjteményének darabjai közé, amiket most elő is tárunk. Tudjuk, hogy Ön is kíváncsi rájuk!
 
 

Schmuck Andornak bora, pezsgője és energiaitala is van a saját arcképével

Bebocsátást nyertünk a szentélybe, a legnagyobb politikusceleb magángyűjteményének darabjai közé, amiket most elő is tárunk. Tudjuk, hogy Ön is kíváncsi rájuk!
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Schmuck Andornak bora, pezsgője és energiaitala is van a saját arcképével

Bebocsátást nyertünk a szentélybe, a legnagyobb politikusceleb magángyűjteményének darabjai közé, amiket most elő is tárunk. Tudjuk, hogy Ön is kíváncsi rájuk!

Kapva kaptunk az alkalmon, amikor kaptunk egy fülest, hogy Schmuck Andor, a közéleti bulvár legszélesebb mosolyú, a dalra fakadástól sem ódzkodó (és még saját születésnapját is kizárólag a legmagasabb fordulatszámon ünneplő) figurája, a nyugdíjasokat szárnya alá vevő Tisztelet Társaságának vidám vezetője nem mondana nemet arra, hogy bemutassa, micsoda kortörténeti dokumentumoknak is beillő tárgyakat tart a birtokában. Időpontot kértünk, és már ott is találtunk magunkat az elképesztő kollekció előtt, amit pár évtized múlva alighanem egymást taposva kapkodnak majd szét a kellő humorérzékkel is rendelkező kortárs múzeumok.

Andor nyájasan kezdett mesélni a történettel rendelkező tárgyakról, egyszerű ajándékoktól az egyre brutálisabb sztorijú szerzeményekig haladva - ezt itt például „egy nyugdíjas néni csinálta, szerintem zseniális. Hinnéd vagy nem hinnéd, egy szalvéta van rámiskárolva.”

„Aztán mutatok egy másik ilyen szuvenírt is, ez akár hiszed akár nem, gyöngyből van megcsinálva. Két és fél napba telt, hogy elkészüljön ” - emeli fel erős, de gyengéd ujjaival az aprócska, cserepet mintázó kézművescsodát.

„Na aztán mutatok mást, a legfontosabb, majdnem elfelejtettem” - közli aztán, noha még csak alig két perce mutogatja a szeretett objekteket. Ezeket a matrjoska-babákat az ötödik kerületi lomtalanításánál találta. 92-ben dobta ki valaki, azóta mindenhova elkíséri Andort.

„Bárkiből tudok csinálni a rendszerváltás előtti minisztert” - csattan fel még miközben a babákat fotózom, nem is nagyon értem, mire gondol, de aztán kiderül, hogy erre. Folymatosan pajkosan fel-felkacarászik, miközben kezében forgatja a bizarr plakátot, ahol a fejek alatt ilyenek olvashatók: „a TSZ megszilárdításában kiváló munkát végzett”, „az abádszalóki Gépállomás traktorosa, évi tervét 192%-ra teljesítette”, de kedvencünk a mezőtúri tehenészlány, akinek „Citrom nevű tehene egy év alatt 4250 kilogramm tejet adott. ”

Majd gyorsan hozzátoldja a mindent vivő slusszpoént: ez lehetett az előzménye a "Magyarország jobban teljesít" mottójú kampánynak.

Kisvártatva közéletmentes vizekre evezünk - de csak egy időre: ez itt az egyik legismertebb budapesti pláza, a Westend első kapavágásánál jelen lévő munkavédelmi sisak 1999-ből.

Egy tengerentúlról hozott focilabda Orbántól, „de nem a Viktortól, hanem a Józsitól, aki nagy Amerika-fan.”

Kicsit visszakanyarodunk a hálás nyugdíjasok által alkotott ereklyékig, ez itt „a Kotlós. Az az érdekessége, hogy egy 92 éves néni készítette, aki egyébként a Kazinczynek az ükunokája. És szó szerint is gomb szeme van!” (Mármint a Kotlósnak.)

Andor az eredeti lappföldi Mikulásnál is járt, és hogy-hogy nem, saját elmondása szerint tökvéletlenül találkozott össze ott ezekkel a kedves magyar celebekkel, Ganxsta Zoleeval, Bebével és Harsányi Leventével. És ha már így esett, miért ne készült volna fotó is?

Juszt László kétszázadik adására készült bankjegy:

És egy százmilliárd dolláros bankjegy Zimbabwéből - állítólag a kilencvenes években pontosan egy darab csirkét ért.

„Talán még megvan, ha csak valaki le nem nyúlta...” - kezdi a következő kincs felvezetését, ami egy Zámbó Jimmy halálakor készült telefonkártya, „a Király szignifikáns aláírásával.”

S ha már telekommunikáció, előveszi életének első mobilját. Csípőből hozzácsap egy anekdotát is, miszerint annyira nem tudják már az emberek, hogyan néztek ki ezek a kezdetleges készülékek, hogy amikor mostanában elvitte egy konferenciára, többen meg voltak győződve róla, hogy ez egy műholdas telefon.

...és egy klasszikus önkormányzati kampány:

És egy „borzasztóan érdekes” Horn Gyuláról készült bélyeg: azt a pillanatot örökíti meg, amikor átvágták a vasfüggönyt.

És érkezik az Őrület Maga: a Schmuck Andort Shrekként ábrázoló bor a politikus 2009-es esküvőjéről, ahol a férj tanúja Korda György, a feleségé a Barátok közt Magdi anyusa volt.

Hevenyészetten ocsúdunk, pedig az italdili még nem ér véget: „ezt egy nyugdíjas táncegyüttestől kaptam. Az az érdekessége, hogy pezsgőn még sosem voltam!”

Ezek után ide már képaláírás sem kell: ötezer lájk, Schmuck-energia!

Andor elárulta nekünk, hogy irtózatosan elkötelezett Cola Light rajongó, ezért kapott egy barátjától korzikából egy majdnem tökéletes hamisítványt:

Hogy cukormenteskóla-rajongása felől kétségünk ne legyen, azt a mézeskalácskreációt is megmutatja, amit ő maga hozott létre:

Washingtoni Capitoliuma is van neki, makettben, „csak hogy az ember tudja, hogyan működik az amerikai demokrácia. Ezt mások három másodperc alatt kirakják, én is úgy gondoltam, hogy egyszer kirakom majd unalmas óriámban, hát egy évembe került.”

Elementáris szeretettel - ezekkel a szavakkal dedikálta világnagy barátja, Korda György a Kártya Codex című kiadványt. „Ki van rakva, Gyuri meg van becsülve” - halljuk, és csendben fejet is hajtunk.

Sehol máshol nem látható festménnyel búcsúzik tőlünk Andor, a csupa szív: ahogy kikísér minket a lépcsőfordulóra, rábök a szemközti falra, ahol egy nem akármilyen pápafestmény kapott helyett, azon ugyanis egy kedves - szintén ajándékozó kedvű - szépkorú hölgy II. János Pált és Ratzingert hozta közös nevezőre, vagyis festette egybe arcukat.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés