Soproni Tamás (Momentum): Ne legyen egy komfort nélküli lakóhely ez a Magyarország!

Évekkel ezelőtt egy szupermarketben jött rá a Momentum alelnöke arra, hogy neki bizony politizálnia kell. Most Szombathelyen fórumozott, hozzuk a sztorit is.
 
 

Soproni Tamás (Momentum): Ne legyen egy komfort nélküli lakóhely ez a Magyarország!

Évekkel ezelőtt egy szupermarketben jött rá a Momentum alelnöke arra, hogy neki bizony politizálnia kell. Most Szombathelyen fórumozott, hozzuk a sztorit is.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Soproni Tamás (Momentum): Ne legyen egy komfort nélküli lakóhely ez a Magyarország!

Évekkel ezelőtt egy szupermarketben jött rá a Momentum alelnöke arra, hogy neki bizony politizálnia kell. Most Szombathelyen fórumozott, hozzuk a sztorit is.

Nagy tolongás nem volt ezen a csütörtök estén, laza baráti beszélgetésnek simán elmehet ez a lakossági fórumnak meghirdetett találkozó a Momentum alelnökével, Soproni Tamással. Amikor idén tavasszal ugyanitt, a Bellagio pizzériában a párt megalapította "a cselekvés kis köreit", még vagy tízszer ennyien voltak kíváncsiak rájuk.

Pedig szerették volna megtudni, mi érdekli most a szombathelyieket

De aki eljött, az legalább kötetlenül diskurálhatott Soproni Tamással. Megvitathatta, miben lehetne más Magyarország, benne Szombathely. Például a közlekedésben, mert úgy tűnt, a legnagyobb probléma itt Szombathelyen, hogy nem lehet a dugóktól, az egyirányúsított utcáktól, a rossz szisztémáktól autóval közlekedni, pláne parkolni. Megvitatták ezért azt is, jó vagy rossz ötlet az Ady téri buszpályaudvar vasútállomás környékére történő áthelyezése. Volt aki mellette, volt aki ellene érvelt.

Örülhetünk persze, mondta valaki, hogy közel kétszer annyiból lett a Haladásnak új stadionja, de ha csak pár milliárd forintot ebből az úthálózatra, az egészségügyre, a szombathelyi iskolákra csoportosítottak volna át, mennyivel előbbre járhatna már a város.

A szombathelyi Momentum alapszervezete jelenleg 22 taggal működik, de csatlakoztak hozzájuk „vidékiek” is.

Az alapszervezeteknek, így a szombathelyi magnak is - tette hozzá Soproni – az elkövetkezendő hónapokban az lesz a fő feladata, hogy helyi szintre is lefordítsák, adoptálják az országos, közel 150 szakember bevonásával elkészített programjukat.

A párttá szerveződött mozgalom egyébként már a megalakulásakor öt ügyet tűzött a zászlójára. Ezen területek rendszerszintű problémái mindenkit érintenek az országban, mégsem foglalkozik velük érdemben sem a kormány, sem az ellenzéki pártok. Ezek: az egészségügy, az oktatás, a közlekedés, a lakhatás és a megélhetés.

Miért is kezdtek el Soproni Tamás politizálni?

- Amikor meglátok egy pufi melegítőbe bújtatott ifjú fidelitasot és/vagy Tiborcz Istvánt, mindig az jut szembe, hogy aki a Fidesz környékén most elkezd politizálni, ebben a közösségben csak azért teszi, mert megtetszettek neki a közbeszerzések, és a különböző fesztiválok VIP részlegeiben ivott rozé fröccsök világa. A Momentumban nem ezért kezd el egy fiatal politizálni” – kezdte a bemutatkozás Soproni Tamás.

Hanem azért, mert felelősséget érez azért a társadalomért, amiben él. Elmesélte, nála 2010 környékén kattant be valami, egy bevásárlás alkalmával. Ma is emlékszik az érzésre, amikor hó végén bement a bevásárlóközpontba, és azt tett bele a kosarába, amit csak akart. Valahol itt kezdődik a szabadság - fogalmazott. Rájött arra, mennyivel jobb sora van neki, mint sokaknak, például akár szüleinek is volt az ő gyerekkorában: „Én a szüleimtől és a társadalomtól kaptam valamit, egy nagyobb szabadságot, nekem ezt vissza kell adnom – azért akarok politizálni, hogy minél többen átéljük ezt az élményt.”

Viszonylag szegény családból származik, édesapja furcsa combóban egyrészt sekrestyésként, másrészt hentes-mészárosként dolgozott, édesanya rokkant nyugdíjas: „Nem azt mondom, hogy nagyon szegények voltunk, de például telente nem volt minden szobába befűtve.” Szerencséje volt, hogy a szülei fontosnak tartották a taníttatását, így fordítóként már „jobb életet engedhettek meg magamnak, mint ők valaha”. De látni kell, valahol itt kezdődik a szabadság, ez a minimuma annak, hogy az ember hónap végén is azt ehet, amit akar. [p]A nyugati határszélen mások a problémák, nem a szegénység, de el kell menni Észak-Magyarországra, ahol hihetetlen nagy a szmog, mert az emberek PET palackkal és szeméttel fűtenek, náluk ott kezdődik a szabadság, hogy legalább van mit enni!

Ahogy a Momentum alapítótagjai közül sokaknak, neki már gyerekként is kapcsolata volt a civil szférával. Édesanya hétfőnként egy hajléktalanoknak fenntartott nappali melegedőben, a Máltai Szeretetszolgálatnál önkénteskedett, és ő is vele tartott.

Ahogy fogalmazott, mindenkinek megvan a maga sztorija, hogy mit akar elérni a politizálással Neki az, hogy ne legyen egy komfort nélküli lakóhely Magyarország: „A mi értékeink a teljesítményelvűség, a szolidaritás, a pozitív nemzetkép, ezek mentén szeretnénk politizálni. ”

Számára a legfelemelőbb pillanata a Momentum programjának bemutatása után az volt, amikor Vass László szociológus-szegénységkutatónak két megjegyzése volt. Egyrészt, hogy a programjuk megoldná a magyar mélyszegénység problémáját, másrészt, hogy pont emiatt a választók nem fogják annyira szeretni.

Ők olyan Magyarországot képzelnek el, amelyben nem a kormány dönti el, ki a jó és ki a rossz civil

Hanem az ország vezetése együttműködik ezekkel a szervezetekkel, és ezek az egyesületek lehetnek a társadalom gerincei. A Momentum egyik legfontosabb feladata ezért most a civiltörvény elleni aláírásgyűjtés és a népszavazás kezdeményezése. Az, hogy kiálljanak a civil szervezetek megbélyegzése és munkájuk ellehetetlenítése ellen. Mert, mint fogalmazott: „nem hiszem azt, hogy egy hajléktalant vagy egy rákos gyerek apukáját vagy bárkit érdekel az, hogy külföldi vagy magyar pénzből kapott ételt. Viszont, ha emiatt a megbélyegző törvény miatt egy fillérrel kevesebb támogatáshoz jutnak, az bűn.”

Példának hozták fel a momentumosok, hogy a vasi állatvédők ahhoz, hogy állataik megkaphassák a kötelező oltásaikat, Svájcból kapnak adományokat, mert sem a magyar kormány, sem a helyi önkormányzat nem támogatja őket. Annak az állatnak csak egy a fontos, meg kell kapnia a kötelező védőoltást, különben elpusztul. Teljesen mindegy, ki veszi azt meg, hogy magyar pénzből vagy külföldi támogatásból jut az oltásokra. Ugyanez a helyzet az idősgondozással és az ételosztással is.

A Momentum nemcsak a Fidesz leváltását akarja, ez édeskevés

Számukra az a fontos, hogy egy olyan Magyarországot építsenek, ahol összefogás és diskurzus van, és nem a kormány mondja meg egyedüliként, mi legyen. Hanem szakemberek bevonásával, szakmai alapon, egyeztetések és párbeszéd után közösen találják ki.

Ha kormányra kerülnének, nem szeretnék azt, hogy a legfontosabb témákban egyedül hozzák meg a döntéseket. Azért sem, mert hosszú távra kell tervezni, nem rövidre, és ehhez sokkal nagyobb konszenzusra van szükség.

Az, hogy a Momentum nem áll bele abba, hogy kivel fogna össze, képzelné el az ellenzéki összefogást azért van, mert most ügyekre, témákra fókuszálnak. Nem akarják, hogy mint más pártoknál, akik belesetek ebbe a csapdába, kizárólag a választási együttműködésről faggassák őket a médiában, csak erről szóljon a diskurzus, ne a tényleges ügyektől.

Most azt látják, nincs is kivel összefogni, nincs olyan erő, aki egyéni választókörzetben le tudná győzni a Fideszt. Most építkezni kell, el kell végezni az aprómunkát - fejezte be Soproni Tamás.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés