Rendkívüli közgyűlésen segítené ki 150 millióval a Stylt a szombathelyi MSZP

A céget megmentő stratégiai tervet is megbeszélnék, de először ki kellene fizetni az alkalmazottakat,
 
 

Rendkívüli közgyűlésen segítené ki 150 millióval a Stylt a szombathelyi MSZP

A céget megmentő stratégiai tervet is megbeszélnék, de először ki kellene fizetni az alkalmazottakat,
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Rendkívüli közgyűlésen segítené ki 150 millióval a Stylt a szombathelyi MSZP

A céget megmentő stratégiai tervet is megbeszélnék, de először ki kellene fizetni az alkalmazottakat,

Jövő héten szerdára kezdeményezett rendkívüli közgyűlést a baloldali frakció, ahol a Styl-gyár megmentését vennék napirendre. Mint ma reggel írtuk, a gyárban nem tudják kifizetni a béreket, mert a NAV 150 milliós inkasszót tett a cég számlájára. És ezért nem tudta a gyár vezetése elfogadni az önkormányzat által ajánlott 50 milliós segítséget, ez a pénz így azonnal az adóhatósághoz ment volna.

Egyszer már megpróbálkoztak vele

Nem először akar a Stylről tárgyalni a baloldali ellenzék, február elején közleményben kérték, hogy közgyűlésen álljanak ki a gyár mellett, és közösen keressenek hosszútávú megoldást. A szombathelyi Fidesz akkor erre egy személyeskedő nyilatkozattal reagált.

A rendkívüli közgyűlési kezdeményezést Nemény András a baloldali frakció vezetője, országgyűlési képviselőjelölt, és Ipkovich György városi képviselő jelentette be szombat délelőtti sajtótájékoztatójukon. Nemény elmondta, azt kérik a közgyűléstől, hogy a korábban megszavazott 50 milliós segítség helyett 150 milliót adjanak azonnal a Stylnek, ezzel teljesíteni tudnák az inkasszót, és még a hosszú hétvége előtt ki tudnák fizetni az elmaradt béreket.

Ugyanakkor tárgyaljanak a menedzsment által még ősszel összeállított, a cég hosszútávú működését megalapozó üzleti tervről, és fejezzék ki szándékukat, hogy segítenek annak megvalósításában. A részletekről dönthetnek később, a választások után is, most az a fontos, hogy a Styl dolgozói megkapják a bérüket - mondta.

Mindenkinek rossz lenne, ha megszűnne a Styl

Nemény szerint egyébként az 50 milliós ajánlattal a városvezetés az időt akarta húzni azért, hogy a gyár működése csak a választások után dőljön be. De ezt a tervet keresztülhúzta a NAV inkasszója, most kell foglalkozni a problémával, annak ellenére, hogy „Hende Csaba már többször megmentette a céget”.

Kijelentette, beszélt a gyár ügyvezetőjével, akitől megtudta, a dolgozók március 14-ig várnak, ha szerdán megszavazzák a pénzt, akkor ki lehet fizetni a béreket. Nemény megjegyezte, ajánlatot is tettek a Fidesznek, ha napirendre veszik az ügyet a rendkívüli közgyűlésen, akkor eltekintenek a többi napirendi pont egyikénél a politikai vitától. Ugyanis tárgyalni fognak például a stadionüzemeltetésről is.

Hozzátette, ha megszűnne a cég, az az államnak több mint egymilliárdjába kerülne, egyrészt ki kellene fizetni az elmaradt adókat és járulékokat, plusz a 400 embernek járó végkielégítést. A város is a kárát látná, elmaradna a cég által fizetett iparűzési- és építményadó, megszűnne a város egyik nagymúltú gyára, és 400 ember kerülne az utcára.

Kövér László testőrségének egyenruhája is szóba került

Ipkovich kijelentette, az önkormányzat 25 százalékban tulajdonosa is a cégnek, tehát a saját vagyonáról van szó. Ha idejében megtárgyalták volna a stratégiai tervet, előbbre járnának, de erre most is jó alkalom lesz a rendkívüli közgyűlés. Hozzátette, amikor a cég megmentéséről volt szó két három éve, arról is beszéltek, hogy a Styl állami megrendelésekhez is tehet majd ajánlatot, ez azonban nem valósult meg.

Kövér László testőrségének éppen most cserélik az egyenruháját, erre a 300 milliós tenderre is jelentkezhetett volna a Styl. Ipkovich hozzátette, nem piaci előnyt akarnak, csak egyenlő esélyt a fideszes cégekkel.

A Styl-gyár három évvel ezelőtt indult és kudarcba fulladt másfél milliárdos megmentéséről január végén írtunk nagy cikket. Pár nappal később a gyár szakszervezete és dolgozói nyílt levélben kértek segítséget Hende Csabától, egy héttel később Hende bejelentette, közreműködésével újabb állami segítséget kap a gyár, és erről Pintér Sándor belügyminiszterrel egyeztetett. Az állami segítség eddig nem érkezett meg.

Ma reggeli cikkünkben pedig azt részleteztük, miért nem fogadta el a gyár az önkormányzat 50 milliós tagi kölcsönét, és írtunk arról is, hogy a szakszervezet március 12-én, hétfőn 10 órától demonstrációt tart a városháza előtt.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés