Az önkormányzati tulajdonrész akadályozza a Styl talpraállását

A Fidesz-propaganda tegnap nekiugrott a cégnek, de még a Falco-gyárral is összekeverték.
 
 

Az önkormányzati tulajdonrész akadályozza a Styl talpraállását

A Fidesz-propaganda tegnap nekiugrott a cégnek, de még a Falco-gyárral is összekeverték.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Az önkormányzati tulajdonrész akadályozza a Styl talpraállását

A Fidesz-propaganda tegnap nekiugrott a cégnek, de még a Falco-gyárral is összekeverték.

Szombaton, március 10-én felforrósodott a helyzet a Styl-gyár környékén. Reggel jelent meg cikkünk, amiben megírtuk, hogy a gyár nem tud munkabért fizetni, ugyanis a NAV 150 milliós inkasszót tett a számlájára. És a gyár az inkasszó miatt utasította vissza az önkormányzat által felajánlott 50 milliós tagi kölcsönt, ugyanis ez a pénz így nem segített volna, ráadásul az év végéig vissza kellene fizetni, plusz a város még jelzálogjogot jegyeztetett volna be a cég ingatlanaira.

A cselekvési tervet kellene komolyan venni

Délelőtt a szombathelyi MSZP két képviselője, Nemény András és Ipkovich György tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondták, rendkívüli közgyűlést kezdeményeznek a Styl érdekében. Javasolják, hogy az önkormányzat adjon 150 milliós támogatást, ami megszünteti az inkasszót, és még a hosszú hétvége előtt ki lehet fizetni a dolgozók bérét.

Azt is javasolták, hogy a gyár menedzsmentje által, még tavaly ősszel készült cselekvési terv mellé álljon oda az önkormányzat, nyilvánítsa ki segítő szándékát, és egy későbbi közgyűlésen dolgozzák ki a részleteket.

A cselekvési tervben egyébként 190 milliós állami támogatást és 135 milliós kölcsönt kér a gyár azzal, hogy ennek segítségével a cég meg tudja vetni a lábát a piacon. A cselekvési tervet elküldték a kormánynak is, de választ nem kaptak sem onnan, sem a városvezetéstől. Pedig a Styl 25 százalékban az önkormányzaté, így felelőssége is van, de erről később bővebben.

Amire nincs magyarázat

Közben a Médiaworks tulajdonában lévő, de egy kisebb cég által kiadott Szombathelyi7Nap című hetilap abszurd bohózatba illő cikket közölt, azt ígérve, hogy megvilágítják a Styl-ügy hátterét. De már a kezdés is furcsa. Ugyanis, a lap címoldalán a Styl-gyár fotója mellett ez a szöveg áll: „A Falco német tulajdonosa nem kér a segítségből”.

A második oldalon legalább a gyár nevét eltalálták, a fotón viszont a Falco-gyár látható.

De eltekintve a nyilvánvaló bakitól, a cikkben is furcsa állítások vannak. Például az, hogy a német tulajdonos utasította vissza az önkormányzati 50 milliót, és hogy a saját érdekei miatt csődbe akarja vinni a céget. Azt is állítják, hogy a Styl nem teljesítette a februári áfa-bevallást, és hogy erről a cég felügyelőbizottságának elnöke, Molnár Miklós alpolgármester erről nem tájékoztatta az önkormányzatot. Sőt, még egy alapos bűnügyi nyomozás lehetőségét is felvetik. A Styl gazdasági igazgatója helyreigazítást kér a Szombathelyi7Naptól, ennek szövegét más lapoknak, így nekünk is elküldte. Cikkünk alján, keretben olvasható.

De nézzük a tényeket

2015-ben, a Hende Csaba által bejelentett megmentési akcióban 1,470 milliárd forint állami pénz érkezett a belügyminisztériumból a szombathelyi önkormányzathoz. Ebből viszont csak 500 milliót fordítottak a gyárra, 970 millió a felszámolóhoz ment.

Ez a pénz az akkori nehéz helyzetet orvosolta, viszont nem készítette fel a céget a piaci viszonyokra, korábban tíz évig védett környezetben, felszámolás alatt működtek. Viszont az önkormányzat ekkor szerzett 25 százalékos tulajdonrész a cégben.

Azóta több, ennél kisebb támogatást kapott a gyár az önkormányzattól, de ezek a napi gondokat oldották meg.

A cég által kidolgozott üzleti terv egyszeri, ennél nagyobb, és jórészt visszatérülő pénzügyi segítséget kérne, de ezzel sem a eredeti támogatást nyújtó belügyminisztérium, sem az önkormányzat nem foglalkozott.

A Stylnek nincs többségi tulajdonosa, a nagytulajdonos, a német Günter J. Leibold 45 százalék felett rendelkezik, az önkormányzat, 25 százalék felett.

A Styl ügyeiben a tulajdonosok taggyűlése dönt, érvényes döntéshez 75 százalék, plusz egy szavazat kell, vagyis, az önkormányzat nélkül semmiféle komoly döntést nem hozhatnak.

Nem igaz, hogy a cég megszegte az áfa.bevallás szabályait. A gyár ugyanis negyedéves áfa-bejelentő és fizető, ezt a döntést pedig a NAV hozta meg. A Styl január végén lejelentette az áfát, a következő bejelentést április végéig kell megtenniük.

A gyárnak nem érdeke, hogy elhalassza az áfa-bejelentést, a cég ugyanis nettó áfa-befizető. Beszerzéseinek nagyobb részét a magyar piacról végzi, termékeinek nagyobb része viszont export. Így jóval több áfát fizet be a beszerzéseknél, mint amennyit a termékek után visszakap. Magyarul: a Styl negyedévente komoly nagyságrendű áfát kap vissza. Így ha elhalasztaná az áfa-bejelentést, bevételektől esne el, és a saját érdekeit sértené.

A Styl piacon való túlélésének legfőbb gátja a önkormányzati tulajdonrész és a mérete. Állami közbeszerzési pályázatokon azért nem indulhat, mert 25 százaléka önkormányzati tulajdonban van. Európai Uniós pályázatokon azért nem mert túl nagy, kisebb, például munkahelymegtartó pályázatokon pedig azért nem, mert köztartozása van.

Ezt, a piaci alapú működést gátló struktúrát az első, nagy megmentési kísérletnél az önkormányzat és az állam részvételével alakították ki. Akkor a támogatás mellé beruházásokat és pályázatokat is ígértek, ezekből semmi nem valósult meg.

A cég tavaly ősszel kidolgozott cselekvési terve megoldaná ezeket a problémákat, a néhány havonta, nagy nyilvánosság előtt bejelentett kisebb támogatások nem. Ezért lenne fontos, hogy azt a tervet támogassa a kormány és az önkormányzat is.

+1 Információink szerint a Falco-gyár perre készül, mert a nevét és a fotóját egy olyan üggyel hozták kapcsolatba, amihez semmi köze, ráadásul a csődveszély hangoztatása a jó hírnevüket is rontja.

A Styl-gyár megmentését még 2014-ben jelentette be Hende Csaba, 1,470 milliárd forint állami pénz érkezett a belügyminisztériumból a szombathelyi önkormányzathoz. Ebből viszont csak 500 milliót fordítottak a gyárra, 970 millió a felszámolóhoz ment, mely összeget a felszámoló a hitelezők között osztott fel. Az ügy részleteiről és hátteréről január végén írtunk oknyomozó cikket.

A gyár szakszervezete és dolgozói februárban kértek segítséget Hende Csabától, az MSZP akkor is a közgyűlés elé akarta vinni az ügyet. Hende február közepén jelentette be, hogy újabb állami támogatást kap a cég, ennek azonban még nincs nyoma, csak az önkormányzat ajánlotta fel az 50 milliós tagi kölcsönt.

A gyár szakszervezete és dolgozói március 12-én, hétfőn délelőtt 10 és 11 között demonstrálnak a gyár megmentéséért a szombathelyi városháza előtt.

A gyár helyreigazítási kérése a Szonbathelyi7Naphoz

Helyreigazítás kérése a Szombathely7Nap 2018. március 10-i számában megjelent, STYL-lel foglalkozó cikkel kapcsolatban:

A cikk többi állításával nem kívánunk foglalkozni, viszont az, hogy a STYL hónapok óta nem adott le ÁFA bevallást, teljes valótlanság. A cégnek ÁFA tekintetében 2018. évtől a NAV értesítése alapján negyedéves bevallási kötelezettsége van. A cég megalakulása óta a mai napig is valamennyi adóbevallását, így ÁFA bevallását is határidőben benyújtotta az adóhatóság részére. ÁFA bevallás tekintetében a legutóbbi esedékes bevallási határidő 2018. január 22. napja volt, mely napon a bevallás benyújtásra és az adóhatóság által elfogadásra került. Továbbá megjegyezzük, hogy a Falco német tulajdonosaival nem állunk kapcsolatban.

Kérjük a fentieket szó szerint közölni, a helyreigazítással kapcsolatos lépéseket haladéktalanul megtenni.

Üdvözlettel:

Salamon Balázs
gazdasági igazgató

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés