Száraz November: nem ittam egy hónapig egyetlen kortyot sem, itt van egy kupacban a tanulság

Azon túl, hogy soktízezer forintot takarítottam meg, érdekes felismerésekkel gyarapodtam, és nem félek megosztani azokat.
 
 

Száraz November: nem ittam egy hónapig egyetlen kortyot sem, itt van egy kupacban a tanulság

Azon túl, hogy soktízezer forintot takarítottam meg, érdekes felismerésekkel gyarapodtam, és nem félek megosztani azokat.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Száraz November: nem ittam egy hónapig egyetlen kortyot sem, itt van egy kupacban a tanulság

Azon túl, hogy soktízezer forintot takarítottam meg, érdekes felismerésekkel gyarapodtam, és nem félek megosztani azokat.

Tizenhat éves korom óta (egy életre megfertőző rudasos-kanizsais bulik a szombathelyi piac tövében, szevasztok!) kisebb-nagyobb, de inkább kisebb, és ritkán bekövetkező megszakításokkal iszom. Iszogatok. Társaságilag. Jellemzően hétvégén. Az elmúlt években a munkaügyi feszkók és az Élet Nyomasztó Terhe miatt néha hétköznap is szisszent a dobozos, olykor az otthon kényelmes melegében. Nyáron pedig napközben is, hiszen a nyár az mégiscsak nyár!

Az elmúlt években viszont néha sikerült padlófogás-közeli ügyekbe kevernem magam egy-egy kanyarodósabbra sikerült éjjelen. Nem tagadom a rumok irányába mutatott buzzanásomat: bermudai, kolumbiai, venezuelai, de mindenekelőtt sötét és karmolósan fűszeres legyen. Ezt persze nem lehet sűrűn beadni, mert nem túl bukszabarát, olyankor jöhet a Club Mate-val egyesített viszki vagy a gördülékeny búzasör.

A minőség szeretete azonban nem feltétlenül jelenti a tudatos fogyasztást, így megesett, hogy a palánk túloldalára vertem magam. Jó ideje érlelődött bennem, hogy ennek véget kell vetni, és ha már az akarat megvolt, a Száraz November kiváló katalizátorként farolt be mellé.

Száraz micsoda??!

A Kék Pont Alapítvány a brit sober october ("józan október") mintájára találta ki a Száraz Novembert, nem azzal a céllal, hogy az emberek egy életre mondjanak le a szeszről, hanem hogy a résztvevők többet megtudjanak az alkoholhoz fűződő viszonyukról. Hiszen üzenetértékű, ha valaki nem bírja tartóztatni magát, és mondjuk már a második héten mégiscsak a korsóért nyúl, de az is, ha valaki könnyedén végigtolja az egy hónapot józanul, és új felismerésekkel gazdagodik saját magáról, a vágyairól.

A nevem András, nem vagyok alkoholista. November harmincadika van, a névnapom, és egy hónapja nem kurrantottam be kicsit sem. Állítólag a lexikonban ez a siker címszó alatt foglal helyet. Lejjebb összefoglalom a tanulságokat, hátha valaki jövőre úgy gondolja, hogy belevág. Vagy már januárban. Az extrém vállalók most decemberben!

1. Semmi gond nincs az éjjeli felszabadulással

Rögtön a forradalmi felfedezéssel kezdem: aggódtam, hogy el fog tűnni az oldott-röhögős karakterem, ami az első két pohár, szigorúan nem jéggel kért Dictador után szokott éledezni. És aztán mégis bekopogott az ajtón! Igaz, nem járt hozzá kásás beszéd és a motorikus képességek szétmállása, de ugyanúgy tudtam szórakozni és szórakoztatni, mint a szárazolás előtt. Úgy tűnik, igaz lehet az urbánlegenda, miszerint a szesz csak azt tudja előhozni az emberből, ami egyébként is le van fektetve a személyiségében.

2. Nem bokszolnak a majmok a fejemben

Hol a másnap, heló? Ja, sehol? Sőt, a harmincon túl én gyakran már harmadnapozok is, és mit ne mondjak, felemelő érzés vasárnap reggel nyolckor frissen, nyöszörgés nélkül ébredni, a szobába áramló napfénybe gyilkos gondolatoktól mentesen belenézni, a hűtőt pedig a hígfosás jóslatától mentesen szélesre tárni.

3. Az előbbi előny, és egyéb előnyök miatt nem is annyira kemény kibírni

Amennyire ráizgultam néha gondolatban, főleg a barátaim jelenlétében, hogy most azért bevernék egy felest, annyira könnyen tudtam az eszembe juttatni, hogy mennyi előnnyel is jár ez. A továbbiak: kiadósabb alvások, hasznosabb időtöltések, és nem utolsósorban a hó végi egyenleg - ami súlyos tízezresekkel több, mint amennyi szokott lenni.

4. Nem mindig sikerül kihúzni hajnalig

Nem azért, mert olyan szar arccá válnék a nagy absztinenciában (lásd egyes pont), hanem mert simán gyorsabban elfáradok, és hát azt is gyorsabban felismerem, ha borzalmas a zene. Részegen ez nem nagyon szokott gondot okozni. Sűrűn találtam taxiban magam már hajnali kettőkor, és remekül éreztem magam tőle!

5. Az alkoholmentes sör tényleg vállalhatatlan.

 

 

A független sajtó a vidéknek is jár! Támogasd a Nyugat.hu-t!

Budapesten kívül szinte már nincs olyan média, amelyet hozzá közeli üzletembereken keresztül ne vett volna meg, vagy ne befolyásolna a kormány. Te azonban itt is szeretnél olyan híreket olvasni, amiket nem befolyásol a mindenkori hatalom, vagy a gazdasági élet szereplői. Olyat, amely a te érdekeidet is képviseli. Támogasd a legnagyobb független vidéki médiát, a Nyugat.hu-t!

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés