Száraz November: nem ittam egy hónapig egyetlen kortyot sem, itt van egy kupacban a tanulság

Azon túl, hogy soktízezer forintot takarítottam meg, érdekes felismerésekkel gyarapodtam, és nem félek megosztani azokat.
 
 

Száraz November: nem ittam egy hónapig egyetlen kortyot sem, itt van egy kupacban a tanulság

Azon túl, hogy soktízezer forintot takarítottam meg, érdekes felismerésekkel gyarapodtam, és nem félek megosztani azokat.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Száraz November: nem ittam egy hónapig egyetlen kortyot sem, itt van egy kupacban a tanulság

Azon túl, hogy soktízezer forintot takarítottam meg, érdekes felismerésekkel gyarapodtam, és nem félek megosztani azokat.

Tizenhat éves korom óta (egy életre megfertőző rudasos-kanizsais bulik a szombathelyi piac tövében, szevasztok!) kisebb-nagyobb, de inkább kisebb, és ritkán bekövetkező megszakításokkal iszom. Iszogatok. Társaságilag. Jellemzően hétvégén. Az elmúlt években a munkaügyi feszkók és az Élet Nyomasztó Terhe miatt néha hétköznap is szisszent a dobozos, olykor az otthon kényelmes melegében. Nyáron pedig napközben is, hiszen a nyár az mégiscsak nyár!

Az elmúlt években viszont néha sikerült padlófogás-közeli ügyekbe kevernem magam egy-egy kanyarodósabbra sikerült éjjelen. Nem tagadom a rumok irányába mutatott buzzanásomat: bermudai, kolumbiai, venezuelai, de mindenekelőtt sötét és karmolósan fűszeres legyen. Ezt persze nem lehet sűrűn beadni, mert nem túl bukszabarát, olyankor jöhet a Club Mate-val egyesített viszki vagy a gördülékeny búzasör.

A minőség szeretete azonban nem feltétlenül jelenti a tudatos fogyasztást, így megesett, hogy a palánk túloldalára vertem magam. Jó ideje érlelődött bennem, hogy ennek véget kell vetni, és ha már az akarat megvolt, a Száraz November kiváló katalizátorként farolt be mellé.

Száraz micsoda??!

A Kék Pont Alapítvány a brit sober october ("józan október") mintájára találta ki a Száraz Novembert, nem azzal a céllal, hogy az emberek egy életre mondjanak le a szeszről, hanem hogy a résztvevők többet megtudjanak az alkoholhoz fűződő viszonyukról. Hiszen üzenetértékű, ha valaki nem bírja tartóztatni magát, és mondjuk már a második héten mégiscsak a korsóért nyúl, de az is, ha valaki könnyedén végigtolja az egy hónapot józanul, és új felismerésekkel gazdagodik saját magáról, a vágyairól.

A nevem András, nem vagyok alkoholista. November harmincadika van, a névnapom, és egy hónapja nem kurrantottam be kicsit sem. Állítólag a lexikonban ez a siker címszó alatt foglal helyet. Lejjebb összefoglalom a tanulságokat, hátha valaki jövőre úgy gondolja, hogy belevág. Vagy már januárban. Az extrém vállalók most decemberben!

1. Semmi gond nincs az éjjeli felszabadulással

Rögtön a forradalmi felfedezéssel kezdem: aggódtam, hogy el fog tűnni az oldott-röhögős karakterem, ami az első két pohár, szigorúan nem jéggel kért Dictador után szokott éledezni. És aztán mégis bekopogott az ajtón! Igaz, nem járt hozzá kásás beszéd és a motorikus képességek szétmállása, de ugyanúgy tudtam szórakozni és szórakoztatni, mint a szárazolás előtt. Úgy tűnik, igaz lehet az urbánlegenda, miszerint a szesz csak azt tudja előhozni az emberből, ami egyébként is le van fektetve a személyiségében.

2. Nem bokszolnak a majmok a fejemben

Hol a másnap, heló? Ja, sehol? Sőt, a harmincon túl én gyakran már harmadnapozok is, és mit ne mondjak, felemelő érzés vasárnap reggel nyolckor frissen, nyöszörgés nélkül ébredni, a szobába áramló napfénybe gyilkos gondolatoktól mentesen belenézni, a hűtőt pedig a hígfosás jóslatától mentesen szélesre tárni.

3. Az előbbi előny, és egyéb előnyök miatt nem is annyira kemény kibírni

Amennyire ráizgultam néha gondolatban, főleg a barátaim jelenlétében, hogy most azért bevernék egy felest, annyira könnyen tudtam az eszembe juttatni, hogy mennyi előnnyel is jár ez. A továbbiak: kiadósabb alvások, hasznosabb időtöltések, és nem utolsósorban a hó végi egyenleg - ami súlyos tízezresekkel több, mint amennyi szokott lenni.

4. Nem mindig sikerül kihúzni hajnalig

Nem azért, mert olyan szar arccá válnék a nagy absztinenciában (lásd egyes pont), hanem mert simán gyorsabban elfáradok, és hát azt is gyorsabban felismerem, ha borzalmas a zene. Részegen ez nem nagyon szokott gondot okozni. Sűrűn találtam taxiban magam már hajnali kettőkor, és remekül éreztem magam tőle!

5. Az alkoholmentes sör tényleg vállalhatatlan.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés