Az SZKKA győzelemmel, a Haladás vereséggel kezdett

Mindkét csapat rangadót játszott. Előbbinek sikerrel indult a jubileumi szezon.
 
 

Az SZKKA győzelemmel, a Haladás vereséggel kezdett

Mindkét csapat rangadót játszott. Előbbinek sikerrel indult a jubileumi szezon.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Az SZKKA győzelemmel, a Haladás vereséggel kezdett

Mindkét csapat rangadót játszott. Előbbinek sikerrel indult a jubileumi szezon.

Elbukta a rangadót a HVSE Sport Kft.

Megkezdődött a szezon az NB I/B-s női kézilabda bajnokságban, a nyugati csoportban a Haladás VSE Sport Kft. a rivális Dorog vendége volt, a bennmaradást célul kitűző együttesek csatáját a hazaiak nyerték 16-11-es félidő után, 27-23-ra. A zöld-fehérek legjobbja a 7 gólig jutó Pap Mercédesz volt, Kovács Alexandra 4, Kozma Dominika, Mórocz Alexandra és Rába Alexandra pedig 3-3 találattal zárt.

Dorogi ESE - Haladás Sport Kft. 27-23 (16-11)

SZKKA: Születésnapi győzelem

Az idén fennállásának 10. születésnapját ünneplő Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia is rangadót játszott, a feljutásért küzdő csapatok csatáját két góllal, 19-17-re a vasiak nyerték.

SZKKA - Kozármisleny 19-17 (7-9)

SZKKA: Terenyi – Mayer 5, Horváth P. 4, Takács B., Szendrei 1, Hornyák 2, Udvardi 1. Csere: Varga N. 4, Virág 2, Pődör R.

Az 1. forduló további eredményei:

Gárdony-Pázmánd NKK - Győri Audi ETO KC U19 30-27
Rinyamenti KC - NEKA 21-41
Mohácsi TE 1888 - Szekszárdi FGKC 27-13
Győri Audi ETO KC U19 - Pénzügyőr SE 33-24

A 2. fordulóból előrehozott mérkőzésen:

Gárdony-Pázmánd NKK - DKKA U19 23-32

A Pamuttól az SZKKA-ig, avagy a modernkori női kézilabda történelem Szombathelyen

1999-ben Szombathelyen, az akkori Sportiskola keretein belül megalakult a kézilabda szakosztály Debreczeni György irányításával. Ez időszak előtt szervezett keretek között a Tanárképző Főiskolán volt kézilabdázásra lehetőség. A város történetében előtte a Pamut Sportegyesület volt említésre méltó közösség, ahol ezt a nagyszerű csapatsportot gyakorolhatták. A szombathelyi kézilabda múlt századi 50 évéről Hegyi Gábor írt Pazar és alapos összefoglaló könyvet.

Aztán 2008 júniusában megalakult a Student Comfort utánpótlás-nevelésre szakosodott egyesület. Itt a legkisebb szombathelyieknek volt lehetősége arra, hogy a szivacskézilabdával megismerkedhessenek a sportág alapjaival. Egyre nagyobb volt az igény arra, hogy felmenő rendszerben, szakmai összefogással kiépüljön a kézilabdasport Szombathelyen. Egyre sikeresebbek lettek a fiatal kézilabdázók. A 2010-11-es szezonban még nem volt hivatalos együttműködés, de az összefogásnak köszönhetően, a fejlődés látványos volt.

2011-ben a Sportiskola már Szombathelyi Sportközpont néven működött, a Student Comfort vezetői, szakedzői pedig 20x40-es pályákat kerestek a városban. Akkor három ilyen helyszín-lehetőség volt. Ezek közül a Haladás akkori Munkacsarnoka kínálta a legjobb alkalmat, illetve lehetőséget, így Pintér Zoltán elnökhöz fordultak azzal a kéréssel, hogy alapítsák meg a HVSE keretein belül a kézilabda szakosztályt. Pintér Zoltán örömmel fogadta a kezdeményezést, hiszen olyan szakemberek tették le a női kézilabda alapjait, akik bizonyítottak már. Debreceni György, aki ma is az SZKKA utánpótlás nevelője, Horváth János, aki most Ikerváron, a Győr egyik utánpótlás csapatát irányítja, dr. Woth Péter, aki a Szombathelyi Egyetemen 19 éven át tanított és vezette az NBI/B-s női kézilabdacsapat edzéseit. Fő oktatott tárgyai a kézilabdázás és strandkézilabdázás voltak, majd miután 2002-ben ledoktorált jogászként, az oktatott tantárgyak sora tovább nőtt, illetve Pődör Zoltán, aki a Student Comfort utánpótlás bázisát vezette.

A HVSE elnöksége megtárgyalta a javaslatot, a közgyűlés pedig elfogadta a kézilabda szakosztály megalakulásáról szóló határozatot.

A Haladásban ekkor Pődör Zoltán lett a szakosztályvezető, egészen 2013. július 4-ig, ekkor ügyvezető elnöknek választották meg. A szakosztályvezető Németh Tibor lett.

A 2010-11-es szezonban még nem volt hivatalos együttműködés, de a dr. Woth Péter által vezetett szakmai összefogás segítette a munkát. A fejlődés látványos és nagy volt. Horváth János találta ki, hogy szivacsosok a Student Comfortban kezdjenek, majd a Sportiskolában folytassák 14 éves korukig.

2011-ben robbanásszerű eredményeket hoz a szakosztály. Az NB II-ben második helyet érnek el, a gólkirály pedig 126 góllal szombathelyi játékos, Pukler Glória lett. Ez a csapat már az 1995-96-os születésű játékosokra épült, akik a Student Comfortban és a Sportiskolában kezdték a kézilabdázást, és ekkor öltötték fel először a Haladás mezét.

Ugyanebben a szezonban veretlenül nyerték a junior bajnokságot! Ráadásként az Országos Ifjúsági Kupát is elhódították.

A 2012-13-as szezont a Celldömölk visszalépése miatt már az NB I/B csoportjában kezdték. Ekkor a középmezőnyben végeztek. Az Országos Ifi Kupán bronzérem jutott, csak a Fradi és a Győr tudta megelőzni a szombathelyieket. Egyre sikeresebb lett az évek alatt összekovácsolódott közösség.

A 2013-14-es szezonban már az NB1/B-ben is látványos előrelépés történt. Harmadik lett a csapat a Szekszárd és a Budaörs után és ismét szombathelyi lett a gólkirály.

2014-15-ben negyedik lett a felnőtt csapat. Ekkor már jelentkeztek azok a problémák a HVSE keretein belül, ami után a sikeres közösség, a Student Comfortból, a Sportiskolából ideérkezett játékosok, edzők, szakvezetők egységesen úgy döntöttek, hogy névváltoztatással, egy önálló egyesületben folytatják a kézilabda szakosztály működését.

2015 tavaszán bejelentették, hogy megalakult a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia.

A bejelentés Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában történt, ahol Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor alpolgármester, dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke, Homlok Zsolt HVSE elnök és Pődör Zoltán SZKKA elnök is részt vett, és egységesen támogatták a kezdeményezést.

A 2015-16-os idényben felnőtt csapatunk vállalta, hogy alacsonyabb osztályban újra kezdi a menetelést. Minden meccset megnyerve újra feljutottunk az NB1/B-be. Ezzel párhuzamosan a Haladásban megszűnt a kézilabda szakosztály.

2016-17 ben 2 ponttal maradtunk le az NB I-be való feljutástól, így ezüstérmesek lettünk. Mivel a HVSE keretein belül megszűnt a kézilabda szakosztály, így a Haladás Sport Kft. az Érd csapatának megvásárolt jogán indult el ebben a bajnokságban. A mesterségesen létrehozott csapat magját nem szombathelyi játékosok alkották, akik ki is estek a bajnokság végén. Csak azért kezdhették újra a 2017-18-as szezont ismét az NB I/B-ben, mert az alacsonyabb osztály győztesei nem akartak szintet lépni.

Az SZKKA a 2018-2019-es idényben is azért küzd, hogy jövőre már a világ egyik legerősebb bajnokságának tekinthető NB I-ben szerepelhessen.

Az SZKKA sikeres közössége jelenleg, a 10 éves jubileum idején is a jövő csapatát építi szombathelyi játékosokkal, folyamatosan bővülő nemzetközi kapcsolatokkal, hazai kupákon való gyakori és eredményes részvételekkel.

Forrás: szombathelyikezilabda.hu

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés