A Fidesz kampányközgyűlésről, az ellenzék az elveszített polgármesteri tekintélyről beszél

Működik az új többség, a Fidesz nem hagy fel a folyamatos támadással. Ma délelőtt voltak a szombathelyi közgyűlési frakciók sajtótájékoztatói.
 
 

A Fidesz kampányközgyűlésről, az ellenzék az elveszített polgármesteri tekintélyről beszél

Működik az új többség, a Fidesz nem hagy fel a folyamatos támadással. Ma délelőtt voltak a szombathelyi közgyűlési frakciók sajtótájékoztatói.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A Fidesz kampányközgyűlésről, az ellenzék az elveszített polgármesteri tekintélyről beszél

Működik az új többség, a Fidesz nem hagy fel a folyamatos támadással. Ma délelőtt voltak a szombathelyi közgyűlési frakciók sajtótájékoztatói.

Úgy tűnik, valamennyire kezdenek belefáradni a nagy harcba a szombathelyi képviselők, a szerdai közgyűlésen is fásultabban hangoztatták a fideszesek az „áruló” és a „bevándorláspárti” kifejezéseket, mint két héttel korábban. Ugyanez látszik a közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon, két hete még komolyan beleálltak, a mai, csütörtöki frakció-sajtótájékoztatókon viszont már csak Illés Károly alpolgármester szőtte bele mondataiba, úgy látszik, ő kapta ezt feladatul.

Balassa: Puskás nélkül is meg lehet oldani a közgyűlési munkát

De menjünk sorban. Szokás szerint Balassa Péter (Jobbik) kezdte a sort, aki azzal kezdte, hogy a polgármester elveszítette a tekintélyét és senki sem figyel már rá. Ugyanis a zárt ülésen a Fidesz-frakció is nemmel szavazott Németh Gábor SZOVA vezérigazgató leváltására, pedig korábban maga Puskás Tivadar is kezdeményezte ezt.

Arra is utalt, hogy Puskás nélkül is meg lehet oldani a közgyűlési munkát, hiszen a polgármester csütörtökre hívott össze rendkívüli ülést, de sikerült azokat a napirendi pontokat már szerdán megtárgyalni.

Balassa szerint egyébként 2010 óta nem volt olyan szociális intézménycsomag, mint amit tegnap elfogadtak, és ezeket ő terjesztette be. De megjegyezte, szükség lenne egy etikai kódexre, ugyanis a képviselőket alpári módon a személyükben támadták, ami nem méltó sem egy városi képviselőhöz, sem a közgyűléshez.

Felsorolta az általa benyújtott szociális javaslatokat, ezekről már írtunk. Kijelentette, a javaslatokat korábban már sokszor beterjesztette, volt, amit elfogadtak, de aztán a fiókban landolt, és volt, amit elutasított a városvezetés. Most viszont nyitott kapukra talált, és a költségvetés szavazásakor várhatóan el is fogadják ezeket a javaslatokat.

Működik az új többség

Azt is megjegyezte, hogy azért vették le a napirendről a közlekedési koncepciót, mert egy ilyen hosszútávú tervet nem a ciklus végén kell megalkotni, a Fidesznek nyolc és fél éve lett volna rá. De az biztos, hogy közlekedési osztályt terveznek a hivatalba, közlekedési szakemberrel, és az osztály feladata lesz a koncepció kidolgozása.

Kifejtette, hogy azért nem támogatta a Haladás egyszázalékos tulajdonrészének eladását a szurkolóknak, mert előtte meg kellene várni a bajnokság végét, és komplexen kell kezelni az egész futballügyet.

A végén kijelentette, működik az új többség, amiben ő ügyek mentén szavaz. Ami a város érdeke, azt megszavazza, és ellenzéki képviselőnek tartja magát. Hozzátette, a város érdekét szolgálják, aki mást állít, az zűrzavart akar.

Illés: Kampányközgyűlés

A Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján Lendvai Ferenc frakcióvezető azzal kezdett, hogy tegnap bebizonyosodott, jó döntés volt, amikor a polgármester az ülés végére rakta a politikai vitákra lehetőséget adó két ülés közti beszámolót. Ugyanis ezt a napirendet még február 28-án kezdték el tárgyalni, és tegnap délután fejezték be.

A költségvetésről kijelentette, szomorúak, hogy az ellenzék nem egyeztetett velük, 127 módosító javaslatot tettek, ezért nem lehetett megszavazni a költségvetést.

Illés Károly folytatta a Fidesz-frakció korábbi retorikáját, az árulózást és a bevándorlópártizást. Most kampányközgyűlésről beszélt, és átmeneti többségről, akik szétverték az összeállított költségvetést. Kijelentette, hogy „Molnár Miklós csak rombolt, ahogyan azt négy és fél évig is tette”. Azt is mondta, hogy árulás és rombolás történt, ami nem szolgálja a város érdekeit.

Illés furcsának tartotta, hogy az ellenzék levette a napirendről az útfelújítási programot, miközben a költségvetés tárgyalásakor ennek fontosságát hangsúlyozták. Egyébként a javaslatok jó részével egyetértenek, ha van forrás rájuk. Az alpolgármester szerint a cégek felügyelőbizottságaiban és igazgatóságaiban történt cserék Molnár Miklós és Balassa Péter személyes bosszújának következményei.

Lendvai pedig azt mondta, az, hogy jobbikos jelölteket delegáltak ezekbe a szervezetekbe, Balassa szavazatainak volt az ára.

Így nem kell kifizetni az egy évnyi végkielégítést

Illés kijelentette, azért nem támogatták Németh Gábor leváltását, mert a vezérigazgatónak novemberben amúgy is lejár a szerződése, és ha most leváltják, egy évnyi végkielégítést kellett volna neki kifizetni. Ők is súlyos hiányosságokat látnak egyébként a SZOVA működésében.

Az Éljen Szombathely-frakció sajtótájékoztatóját is ketten tartották. Horváth Soma megint elmondta, azért a közgyűlésen terjesztették be a költségvetési módosítókat, mert a tervezet beterjesztője, Puskás Tivadar nem volt ott egyik bizottság ülésén sem, és így kérdezni sem tudtak róla. Ráadásul érvényben van még az osztályvezetők és a cégvezetők információszolgáltatási tilalma is.

Kifejtette, hogy 520 millióról egymilliárd 20 millióra emelték az út-, járda-, és hídfelújítási keretet, és részletekbe menő javaslatokat tettek, ezeket beépítik a költségvetésbe.

„Nem tudott ellenállni a Fidesz nyomásának”

Horváth Attila a Médiaközpont leváltott igazgatójáról, Lovass Tiborról azt mondta, tisztességes ember, jó szakember, de nem volt elég ereje, hogy ellenálljon a Fidesz politikai nyomásának, hogy meg tudja védeni a tévét Hende Csabától. Reméli, jól dolgozik majd együtt a tévé új igazgatójával Halmágyi Miklóssal. Az a céljuk, hogy senki se tudja befolyásolni, hogyan végzik a dolgukat a Médiacentrumnál.

Horváth szerint az is kiderült, hogy Molnár Miklós nélkül nem látják át a költségvetést, hiszen most találtak benne 860 millió forintot. Kijelentette, komolyan gondolják az együttműködést, szeretnének egyeztetni.

Megkérdeztük, tervezik-e az egykori konszenzusbizottság összehívását, ez a bizottság őrködött régebben az önkormányzati sajtó függetlensége fölött. Horváth azt mondta, nem zárkóznak el előle, de egyelőre nem látnak konszenzusra utaló szándékot a Fidesznél.

Ha nincs migrációs probléma, miért beszélnek róla?

A végén megjegyezte, érdekes, hogy a februári közgyűlésen minden felvetésükre bevándorláspárti jelzőkkel és migránsozással reagáltak, most, amikor felvetették, hogy legyen egy bizottság a migráció szombathelyi vonatkozásainak vizsgálatára, elzárkóznak tőle.

Pedig az öttagú bizottságba három fideszest javasoltak. A bizottság megvizsgálhatná, hogy vannak-e letelepedési kötvényesek a városban, mi várható a jövőben, van-e közvetlen veszély. Ehelyett a fideszes képviselők csak annyit mondtak, hogy Orbán Viktor és Puskás Tivadar megvédi a várost.

Horváth kiemelte, hogy a fideszesek azt is kijelentették, Szombathelyen jelenleg nincs ilyen probléma, feltette a kérdést: akkor miért beszélnek róla folyton?

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) most nem tartott sajtótájékoztatót.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés