De mikor állnak már végre neki a szombathelyi piac felújításnak?

Nem könnyű információt kicsikarni, pedig a bejelentés még egész flottul ment.
 
 

De mikor állnak már végre neki a szombathelyi piac felújításnak?

Nem könnyű információt kicsikarni, pedig a bejelentés még egész flottul ment.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

De mikor állnak már végre neki a szombathelyi piac felújításnak?

Nem könnyű információt kicsikarni, pedig a bejelentés még egész flottul ment.

Idén május elején írtunk róla, hogy Szombathelyen járva lépten-nyomon azt hallani, hogy nagy a bizonytalanság a szombathelyi piac felújítása körül. Az árusok maguk sem tudják, ki hol és meddig árulhat. Akkoriban még úgy tudtuk, hogy legkésőbb nyár végén elkezdődhetnek a munkálatok.

Ehhez képest szeptember van, és felújításnak nyoma sincs

Tegnap reggel újra bevetettük magunkat a piaci forgatagba. Hétköznap reggel alig páran lézengtek a vásárcsarnokban, sor sehol sem állt. Még a gombaszakértőnél sem, pedig azt gondoltuk szezon közepén járunk, ehhez képest az egész piacon csupán egy idős néni árult vargányát. „Eső kéne az erdőnek is - panaszolta az egyik vásárló - ezért nincs gomba, hiába lógnak fürtökben az autók a jáki erdőnél. ”

Bárki kérdezünk, senki sem volt fogalma arról meddig árulhat a mostani feltételek között. Azt hallották, novemberig biztosan maradnak a mostani körülmények - állítólag maga Puskás Tivadar polgármester, egy vásárlás alkalmával közölte egy virágárussal. De ez csak piaci pletyka, így van, vagy sem, ki tudja.... Ezt beszélik. Mindenesetre a koszorúkészítőknek sem mindegy - hogyan készüljenek, mire számítsanak halottak napjára - tette hozzá egy piaci ismerős. Viszont olyan ígéretet kaptak, teszi hozzá egy árus, hogy a bérlőknek felújítás alatt is biztosítják majd a helyeket.

Hirdetményt sem láttunk kifüggesztve a piacon sehol, ami tájékoztatna bármi változásról.

Ezért is gondoltuk azt, hogy kérdéseinket feltesszük az illetékeseknek. 10 nappal ezelőtt telefonon, aztán emailben kérdeztük a szombathelyi városházát, közben kerestük Antoni Zsolt ügyvezető igazgatót is.

Szerettük volna megtudni hivatalosan például azt, hogy van-e már konkrét időpont vagy időszak, amikor nekiállnak a munkálatoknak. Mennyire igaz az az információ, hogy időközben változtak a felújítási tervek?

Hány ütemben, hogyan tervezik a felújításokat? Milyen támogatásból, mennyit szánnak a beruházásra?

Hallani a városban olyan információt is, miszerint a Szent Márton-terv részeként újítanák fel a piacot, csak időközben a beruházásra szánt uniós forrás már nem annyi, amennyit eredetileg tervbe vettek. Ezért is kell változtatni az eredeti elképzeléseken, és ezért sem kezdődhettek el a tényleges munkálatok.

Végül csütörtökön sikerült Antoni Zsolttal, a piac ügyvezető igazgatójával beszélnünk, aki szűkszavúan csak annyit közölt, hogy még tart a közbeszerzési eljárás, így a felújítás majd csak utána indulhat el. Ha a közbeszerzés lezárul, a továbbiakról tájékoztatják a médiát.

Addig tehát: TÜRELEM.

Amit a piac felújításáról tudni lehet

A vásárcsarnok felújításának tervét két éve áprilisban jelentették be, és azt is, hogy mintegy kétmilliárd forintba kerül majd, és az Európai Unió finanszírozza. Tavaly februárban egyeztettek a kereskedőkkel.

Aminek legfontosabb része, hogy nem egyszerre újítják fel a két csarnokot, hanem egymás után. Először a fejépületet és a hátsó csarnokot renoválják, a második ütemben pedig a kettő közti, első csarnok következik. Így egy csarnok mindig üzemel majd a felújítás alatt is. Akiknek pedig nem jut hely, azok számára nagy sátrakat állítanak fel a jelenlegi szabadtéri zsibi helyén. Még a tavalyi közgyűlésen született erről döntés, és arról is, hogy a zsibi addig a Gayer-parkba költözik. Aztán meg lehetett hallani arról is, hogy nem.

A részletes tervek - amikről mi tudunk

Első csarnok:
külső megjelenés mai új arculattal történő átalakítása fejépület funkcionális, építészeti tisztázása, megújuló homlokzati koncepció kialakítása WC-k, mosdók, vizes blokkok megújítása Teljes körű akadálymentesítés, szükség esetén lift telepítése tetőszigetelés, felülvilágítók felújítása, szellőztethetőség, árnyékolás megoldásával hulladékgazdálkodás megújítása, komposztálás, zárt hulladékgyűjtés, szelektív gyűjtés helyi termék részére előtetőkkel kültéri árusítóhelyek fejlesztése

Hátsó csarnok:
felújítás: padozat, belső üzletek átalakítása, gépészet, festés, nyílászárók cseréje, felülvilágítók felújítása, árnyékolás, szellőztethetőség megoldásával. külső kis üzlethelyiségek kibontásával oldalfelületek újjáépítése, új üzletek kialakítása (fűtési lehetőség biztosításával) az 1. csarnokkal történő csatlakoztatása tetővel helyi termék részére előtetőkkel kültéri árusítás fejlesztése villamos energia ellátás újragondolása, egyedi fogyasztásmérők telepítésével.

Közvetlen környezet:


parkolási rendszer átgondolása közlekedési rendszer átgondolása (megközelítés, terület elhagyása) árumozgatási rendszer átgondolása zöldfelületek megújítása zöldfelületek tervezése homlokzatra, tetőzetekre külső vásárrész szerepének tisztázása

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés